Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Teď jsem jednička, ale za chvíli to může být jinak, říká brankář Francouz

Byl třikrát na mistrovství světa, ale olympiádu si cení výš. Sedmadvacetiletý brankář Pavel Francouz, který chytá v KHL za Čeljabinsk, je pro olympijský turnaj jedničkou v brance českého týmu. Dobře si však uvědomuje, že se to rychle může změnit. Nicméně věří, že je připravený tomu tlaku odolávat.

Pavel Francouz
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Teď mě trenér zvolil jako jedničku, ale taky to může být příští zápas zase jinak. Stejně je to tak, že jdete zápas od zápasu. Vím, že je to otřepaná fráze, ale je to tak," řekl Francouz novinářům po úterním tréninku. "Je to určitá dávka odpovědnosti a nadšení, mísí se to. Jsem šťastný, že taková šance přišla, tak je teď na mně, abych odváděl co nejlepší práci," dodal. 

Vědomí, že je jednička, pro něj nic nemění. "Může to hrát nějakou roli pro psychiku, všichni tři ale víme, jak se věci mají. Když něco nejde, tak se pak věcí změní," uvedl Francouz, který tvrdí, že je připravený i na velký tlak a zodpovědnost. "To je vlastně celoživotní brankářská náplň. Musíte chytat dobře, abyste týmu dali šanci uspět. Nějaký větší tlak se budu snažit nepřipouštět. Na mně je, abych chytal pořád stejně," řekl.  

Je nám líto, video expirovalo.
Designér Korál připravil olympijské masky brankářů Furcha a Francouze

Odchovanec plzeňského hokeje už byl na třech mistrovstvích světa, olympiádu ale považuje za vrchol kariéry. I když na ní chybějí hráči z NHL. "Tohle je ta nejvyšší úroveň, na které můžete hrát hokej," podotkl brankář, který je nyní podle procentuální úspěšnosti nejlepší v KHL.  

Rád by se posunul do NHL. A olympiáda mu k tomu může pomoct. "Nad tím teď vůbec nepřemýšlím. Snažím se být hlavou teď a tady. Čeká mě zápas s Koreou a já se budu snažit pomoct týmu k vítězství," řekl.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články