Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Němec: Olympiáda je splněný sen, pro Gulaše musí být loučení s Hrami těžké

Brněnský obránce Ondřej Němec si šeskrát zahrál na světových šampionátech, odkud si odvezl tři cenné kovy. Už ve čtvrtek ho ale čeká první start na olympijském turnaji v kariéře. Český reprezentant si účastí na Hrách podle svých slov splní dětský sen. Němec zároveň dodává, že zranění, které na poslední chvíli připravilo o olmpiádu Milana Gulaše, je pro hráče osobní tragédií. Gulaš na pondělním tréninku prohlásil, že právě kvůli zranění, které utrpěl v utkání s Finskem, v Pchjongčchangu nenastoupí. 

Sport
zdroj: ČT4

Česká reprezentace vstoupí do olympijského turnaje už za tři dny. V poslední přípravě před Hrami ale Jandačův výběr nestačil na Finy a prohrál 0:2. Podle Ondřeje Němce zápas ukázal na nedostatky týmu, zároveň ale poukázal na množství pozitiv. V následujících třech dnech mají hokejisté ještě prostor souhru doladit. 

Národní tým nejprve trénoval ve velmi oslabené sestavě, protože hráči z české extraligy a ze švýcarské soutěže měli na programu ještě zápasy se svými domácími kluby. "Je škoda, že kluci, kteří přijeli z Ruska, trénovali jenom v devíti a že jsme se k nim nemohli připojit dřív, aby ten tým spolu fungoval trochu déle. Ale věřím, že to, co potřebujeme, vypilujeme a natrénujeme tak, aby ten tým mohl být úspěšný," řekl hráč brněnské Komety. 

Hráči tak zažívali různé fáze aklimatizace. Ti, kteří dorazili do Koreji později, měli podmínky pro srovnání časového posunu náročnější. "Bylo to poznat, už když jsme přišli do kabiny. Ten posun byl znát. Vystoupili jsme z letadla po deseti hodinách, dali si hodinu na hotelu a jeli jsme na trénink. Myslím si, že jsme byli trochu zpomalenější než ta první polovina," popsal přesun do Koreji český hráč. 

Právě boj s přeorientováním na čas v Koreji pro Němce nebyl vůbec jednoduchý. Nezatížil ho příliš samotný přesun, ale právě až následný "jet lag". "Přiznávám, že první dva dny to nebylo moc ideální. Těch osm hodin je moc. Člověk to musel trochu přetahovat, aby se dostal na ten jejich čas. Ale už jsem tady skoro týden, takže jsem v pohodě a doufám, že celý tým také," popsal Němec.

Na prvním tréninku reprezentace v Pchjongčchangu oznámil Milan Gulaš, že mu zraněné koleno nedovolí, aby si na olympiádě zahrál. Podle Němce je to obrovská ztráta nejen pro celý tým, ale speciálně pro plzeňského útočníka, který se musí rozloučit s myšlenkou olympijských her. 

Člověk celou kariéru dře, aby se dostal na olympiádu, říká Němec

"Pro něj to je osobní tragédie. Člověk celou kariéru dře, aby se dostal na olympiádu. Pak přijde poslední příprava, deset minut do konce a stane se něco takového. Navíc je to hráč, který má neskutečnou fazonu, který vede bodování celé extraligy. Pro něj to musí být strašně těžké, musí se to v něm strašně bít. Olympiáda se zažije asi jen jednou za život. A tohle je hodně nepříjemné," řekl zklamaně český obránce. 

Němec je šestinásobným účastníkem mistrovství světa, na vysněné olympiádě si ale zahraje poprvé. "Pro mě osobně je to splněný sen. Olympiáda je nejvíc. Není to jenom o sportu, je to o všem okolo – potkávat s nejlepšími sportovci ze všech odvětví v olympijské vesnici, v jídelně a podobně. Pro mě to je zážitek na celý život a splněný dětský sen," vysvětlil nadšeně český reprezentant.   

Mistr světa z roku 2010 staví olympiádu na nejvyšší metu, které může sportovec ve své kariéře dosáhnout a nominace na olympijský turnaj si náležitě váží. "Olympiáda je ještě o krok dál než světový šampionát. Podle mého názoru je olympiáda pro každého sportovce to nejvíc, co může zažít," řekl na závěr. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články