Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

BLOG: Když ti vítr napne plachtu. A pak letíš jako blesKrčmář

Papírově to bylo rozdáno jasně. Bude se radovat Johannes Thingnes Bö nebo Martin Fourcade? A kdo bude ten třetí do party neochvějných vládců průběžného pořadí Světového poháru? Nakonec se ovšem v olympijském sprintu děly naprosto ohromné věci.

Radost Michala Krčmáře
zdroj: ČTK/AP/ autor: Gregorio Borgia

Veronika Vítková si právě z medailového ceremoniálu odnášela bronz ze sobotního sprintu, v Alpensia centru už se všechno schylovalo k závodu mužů.

Všudypřítomný vítr a více než deset stupňů pod nulou ale zavdávaly před osmou hodinou večerní korejského času otázkám, zda to jury náhodou neodpíská.

O hodinu později bylo jasné, jak moc velká škoda by to byla. "Ideální podmínky to nebyly," říkal šéftrenér Ondřej Rybář s poukazem na to, jak moc se Michal Krčmář rval.

A když neměl svůj den Ondra Moravec, který bojoval s během a jednou mu nevyšla ležka, mohly se napnout zraky ke Krčmářovi. Ten právě od Moravce, ale i Michala Šlesingra a Jaroslava Soukupa načerpal za ty roky řadu zkušeností. "Perfekcionalismus a svědomitost," vypíchnul trenér Michael Málek hlavní Krčmářovy přednosti.

No, napnout zraky. Zahraniční režie si s jedním z adeptů na cenný kov příliš starostí nedělala a pro jistotu mu nepochopitelně věnovala jen letmou pozornost. Víc ji zajímal třeba i Lotyš Andrejs Rastorgujevs. Skončil 24.

Krčmář jel mezitím životní závod, válel jako nikdy: jednou čistý, podruhé taky, kalibr spadnul a sedmadvacetiletý závoďák z Vrchlabí dál mazal, co to dalo.

"Sprint musíte napálit na začátku," vyprávěl přerušovaně Krčmář už v cíli v jednoznačně nejemotivnějším rozhovoru českého sportovce za poslední léta. Slzy štěstí střídalo až vzlykání a úsměvy. Totální vrchol euforie.

Asi nebudu sám, když řeknu, že z toho člověku skoro až vlhly oči. Jakoby s tím sympaťákem z Krkonoš byl přímo v Pchjongčchangu.

Ilustrační foto

Na prvního Arnda Peiffera chybělo Krčmářovi v předposlední pasáži 2,5 sekundy, v závěru to nakonec bylo něco přes čtyři vteřiny. Na olympijské zlato! Cože?! "Jel jsem na totální maximum," pokračoval Krčmář.

Přitom první a až do včerejška poslední bednu si připsal ve Světovém poháru loni v lednu v Ruhpoldingu. Tehdy vyprávěl, jak by tu stíhačku jel klidně hned vzápětí zase. Tak nabitý byl emocemi. Na tiskovku pak šel s mírnou nervozitou. To víte, premiéra a ještě v angličtině.

A teď je Bimbo (ne, neptejte se, od čeho ta přezdvíka vznikla) na stupních vítězů znovu. A znovu premiéra. Jenže ta olympijská.

Michal Krčmář
zdroj: Reuters

Jeho nejlepší umístění v sezoně byla osmá příčka ve stíhačce v Oberhofu, o pár dní později v Ruhpoldingu vybojoval pátou příčku ve vytrvalostním závodě. Ve sprintu byl letos devátý. A před rokem? V Pchjongčchangu zajel Krčmář v testu olympijského sportoviště až 49. místo.

Tak jaktože zrovna v neděli? "Rybís (Ondřej Rybář) říkal, že jsem tvrdě makal čtyři roky," dodal Krčmář. Měl recht. Tým naprosto jasně všechno směřoval právě k olympiádě.

"V prosinci nás zašlapávali do asfaltu," smál se šéf biatlonového svazu Jiří Hamza, v jehož reakci šel jasně vyčíst vzkaz a hlavně pořádný kus satisfakce, které se celému biatlonovému týmu za poslední dva dny dostalo.

Co tak asi nastane po stíhačkách? Postavené to tedy máme krásně, to musíte uznat.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články