Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Původně byl náhradník, který nikdy nic nevyhrál. Gleirscher zlatem všechny šokoval

Už to, že se dostal do Pchjongčchangu, pro něj znamenalo velký úspěch. David Gleirscher byl dlouho pouze náhradníkem, který se mezi vyvolené zařadil až 21. ledna jako poslední, když obsadil šesté místo na Světovém poháru v Lillehammeru. Vytlačil tím z nominace svého bratra Nica. Třiadvacetiletý sáňkař se přes pozici outsidera postaral na Hrách o obrovskou senzaci a pro Rakousko vybojoval po padesáti letech v soutěži jednotlivců zlato. 

Slavící David Gleirscher
zdroj: ČTK/ITAR-TASS/ autor: Sergei Bobylev

Třiadvacetiletý tyrolský policista v ledovém korytu ještě nikdy nic nevyhrál. Ve Světovém poháru nikdy nestál na stupních vítězů a na posledním mistrovství světa na domácí dráze v Innsbrucku obsadil až 49. místo. Mnohem větší šance měl mít v Koreji jeho krajan a úřadující mistr světa Wolfgang Kindl.

Ale Gleischerovi dráha v Pchjongčchangu vyloženě svědčí. Už loni tady při předolympijské generálce vytvořil traťový rekord a v sobotu ho ještě vylepšil. Pak sice klesl až na třetí místo, ale v závěrečné jízdě se i kvůli fatální chybě Němce Felixe Locha do čela vrátil.

Jediné olympijské zlato v závodě jednotlivců získal pro Rakousko Manfred Schmid v roce 1968 v Grenoblu. I Davidův otec Gerhard se o to v devadesátých letech třikrát pokoušel marně, jeho nejlepším výsledkem bylo sedmé místo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články