Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Po duelu s Finy má Jandač o brankářské jedničce jasno. Jméno řekne později

Soul - Po přípravném utkání proti Finům před startem olympijského turnaje má trenér českých hokejistů Josef Jandač zopodvězenu otázku brankářské jedničky. Nejprve se svým plánem seznámí samotné hokejisty, až pak jméno zveřejní.

Josef Jandač
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

„Nejdříve to uslyší samotní brankáři, pak teprve všichni ostatní, ale mohu říct, že jsem rozhodnutý,“ ohlásil Jandač po zápase. Pokud by se rozhodovalo na základě obdržených branek v duelu s Finy, byl by jí Pavel Francouz, který během svého pobytu mezi třemi tyčemi neinkasoval. Naopak Dominik Furch krátce po nástupu na led obdržel při porážce 0:2 v rozmezí 32 vteřin oba góly.

Podle plánu nastoupil od začátku Francouz, od poloviny utkání chytal Furch. „Byli jsme domluveni dopředu, že to rozpůlíme, protože oba v KHL delší dobu nechytali. Měli jsme v podstatě jen jedno přípravné utkání, takže jsme chtěli, aby oba byli v zápřahu a neměli dlouhou pauzu, kdyby v turnaji došlo třeba na výměnu brankářů. To byl důvod, proč dnes chytali oba. Turnaj začne jeden z nich, pak se uvidí,“ uvedl Jandač.

Furchův nejhorší možný začátek

„Většinou je nepříjemné jít takhle do rozjetého zápasu, protože hra je v plném tempu a člověk tam jde od nuly. A bohužel pro mě to byl asi nejhorší začátek, když dali Finové hned gól, takže nic příjemného,“ řekl novinářům Furch, jehož krátce po sobě překonali Jonas Enlund a Miro Heiskanen.

Ilustrační foto

Nejdůležitější pak pro něho bylo, aby smolnou půlminutku vyhnal z hlavy. „Trošku jsem si vzpomněl i na to pražské utkání, kdy jsme také otočili zápas z 0:2. Paradoxně mi asi pomohla ta oslabení ve třetí třetině, tak jsem měl nějaké zákroky a pořádně se dostal do tempa. Alespoň ta třetí třetina už pak byla s nulou,“ potěšilo Furcha.

Vrásky Jandačovi přidělává Gulašovo koleno

Kromě porážky bez vstřeleného gólu mu starosti přidělalo nucené odstoupení zkušeného útočníka Milana Gulaše, který zůstal na ledě po jednom z osobních soubojů. „Uvidíme, jak to bude vypadat. Zatím je to čerstvé. Leduje bolavé koleno,“ přiblížil Jandač zdravotní stav plzeňského lídra kanadského bodování extraligy.

Devětačtyřicetiletý kouč přiznal, že bylo oboustranně dobře patrné, že jde jen o přípravné utkání. „Potřebovali jsme po delší pauze hlavně nahodit takový ten zápasový rytmus. Byly tam lepší věci, ale i ty horší. Rozhodla druhá třetina, kdy jsme v krátkém úseku dostali dva góly. Dopředu jsme toho moc nevytvořili. Ve třetí třetině, kdy jsme měli honit výsledek, jsme byli čtyřikrát vyloučení, což se pak špatně otáčí,“ řekl Jandač.

Oslabení nebylo zlé, hodnotí pozitiva trenér

Mezi negativy ale vyzdvihl i některá pozitiva. „V první třetině jsme vypadali herně docela slušně. Neměli jsme ale patřičný tlak do brány. Nepovedly se nám přesilovky, ale na druhou stranu oslabení jsme celkem ubránili a v obranném pásmu jsme si až na pár momentů nepočínali špatně,“ uvedl Jandač, ale s vědomím, že v turnaji bude třeba velké zlepšení.

Josef Jandač

„Musíme být organizovaní jak v obraně, tak v útoku. Z naší strany nebyl dnešní zápas v útočném pásmu tak důsledný, nešli jsme tolik do předbrankového prostoru, což musíme v příštím utkání změnit. Byť Korea není úplně favoritem celého turnaje, je houževnatá, má výborného brankáře a do předbrankového prostoru musíme chodit.“

Jako zajímavá možnost pro přesilovky se ukázala přítomnost Romana Horáka. „Je to alternativa, protože máme napravo i nalevo do první přesilovky dva bulaře. Zadruhé už byl Sekáč dlouho na ledě a my jsme nechtěli sundávat z ledu první formaci na přesilovku,“ vysvětlil Jandač.

V pondělí se český tým přestěhuje ze Soulu přímo do dějiště olympiády Pchjongčchangu. „Teď pro nás skončila přípravná fáze v Soulu, v pondělí se přesouváme do olympijské vesnice. Dýchne to na nás asi víc než tady v Soulu. A těšíme se na turnaj,“ prohlásil Jandač.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články