Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Pojede se nedělní sjezd? Vítr dělá problémy, start stále není jistý

Osud nedělního olympijského sjezdu v Pchjongčchangu je stále nejistý. Vítr by měl podle předpovědi zesílit na 72 kilometrů v hodině, což je hodnota, při níž už nahoru nejezdí lanovka. Pořadatelé až hodinu před startem oznámí, jestli se jeden z nejsledovanějších závodů Her pojede podle plánu, tedy od 3:00 středoevropského času. V takovém případě by jej živě přenášel program ČT sport a web olympiada2018.ceskatelevize.cz.

Aksel Lund Svindal
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Při dnešním závěrečném tréninku závodníci na rozdíl od pátku mohli absolvovat celou trať. Nejrychlejší byl Rakušan Vincent Kriechmayr, ale hned za ním byli dva velcí favorité z Norska - Kjetil Jansrud a Aksel Lund Svindal. Naopak Švýcar Beat Feuz, který v lednu dominoval sjezdům Světového poháru, si trať projel jen v tréninkovém tempu.

Svindal byl spokojen, protože od začátku tréninku na sjezdovce v Čongsonu stále zrychluje. "Čtyři dny tady - to jsou mé první tréninky od listopadu," řekl sjezdař, jehož dlouhodobě pronásledují problémy s pravým kolenem. Kvůli nim v této sezoně prakticky netrénuje, ale při závodech to není příliš znát. Na kontě už má dva triumfy ve sjezdu a jeden v superobřím slalomu.

Olympijský sjezd je však podle něj velkou loterií, kterou málokdy vyhrává největší favorit. Experti připomínají, že ani takoví sjezdoví velikáni jako Bode Miller nebo Hermann Maier ho nikdy nevyhráli. Naopak Francouz Jean-Luc Cretier, který nikdy nezvítězil v jediném Světovém poháru, má doma zlato z Nagana.

Podle Svindala je to tím, že se o olympijské medaile bojuje na sjezdovkách, které závodníci prakticky neznají. To platí i o Čongsonu, kde se jel jediný Světový pohár před dvěma lety. Svindal ho kvůli zranění vynechal, nejrychlejší byl tehdy jeho krajan Jansrud.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články