Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Rychlobruslení: Sáblíková cílí na zlatý hattrick, o medaili zabojuje i Erbanová

Na žebříčku sportů, ve kterých se na olympiádě v Pchjongčchangu očekávají české medaile, zaujímá rychlobruslení jednu z předních příček. Možná tu úplně nejvyšší. Není divu, Martina Sáblíková vybojovala na posledních dvou Hrách pět medailí včetně tří zlatých a přes zdravotní problémy by i v Koreji měla patřit k favoritkám na cenné kovy. Pozornost ale tentokrát nebude zaměřena pouze na ni, na krátkých tratích by ráda prorazila i jedna z nejlepších evropských sprinterek současnosti  Karolína Erbanová. Nejpočetnější českou rychlobruslařskou výpravu v historii doplňuje Nikola Zdráhalová.

Martina Sáblíková a Karolína Erbanová
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

V rychlobruslení se na oválu v Kangnungu bude rozdávat celkem 14 medailových sad. Muži i ženy budou závodit na tratích 500 metrů, 1000 metrů, 1500 metrů a na pěti kilometrech, muže čeká navíc desítka, zatímco ženy tříkilometrová trať. Soutěžit se bude rovněž v tradiční týmové stíhačce a olympijskou novinkou je závod s hromadným startem.

Sáblíkovou v minulých měsících trápily bolesti zad a na konci roku prakticky netrénovala. "Stále mám v hlavě, že jsem dva měsíce nemohla trénovat a že mi to bude chybět," přiznala. "Kandidátek na medaile je asi osm. Je to olympiáda, někomu škubne v šišce a najednou se tam objeví," dodala Sáblíková.

Olympijské soutěže v rychlobruslení probíhají:

Od soboty 10. února do soboty 24. února

Místo:

Rychlobruslařský ovál Kangnung

Soutěže:

500 metrů (muži/ženy)

1000 metrů (muži/ženy)

1500 metrů (muži/ženy)

3000 metrů (ženy)

5000 metrů (muži/ženy)

10 000 metrů (muži)

týmová stíhačka (muži/ženy)

závod s hromadným startem (muži/ženy)

Počet účastníků:

180 závodníků ze 29 zemí

Česká účast:

Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Nikola Zdráhalová

Ve vytrvalostních disciplínách bude pole favoritek skutečně velmi široké. Vévodí mu dlouholetá rivalka Sáblíkové a obhájkyně zlata na 3000 metrů ze Soči Ireen Wüstová z Nizozemska, v sezoně už ale dokázaly vyhrát také Ivanie Blondinová z Kanady, Ruska Natalija Voroninová, Nizozemka Antoinette de Jongová nebo Japonka Miho Takagiová. A odepisovat nelze zejména na pěti kilometrech ani veteránku Claudii Pechsteinovou.

Ve sprintech v letošní sezoně kralují asijské závodnice. Japonka Nao Kodairaová zatím vyhrála všechny pětistovky, ke kterým ve Světovém poháru nastoupila, velmi silná bude na domácím ledě I Sang-hwa. Předpokládanými soupeřkami Erbanové by měly být zejména další Japonka Arisa Goová, Kanaďanka Marsha Hudeyová, Ruska Angelina Golikovová a Rakušanka Vanessa Herzogová.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Ještě větší konkurence panuje na kilometru, namátkou Američanka Heather Bergsmaová a nizozemské duo Jorien ten Morsová a Marrit Leenstraová. Ten Morsová se představí i na krátké dráze ve štafetě na 3000 metrů a rychlobruslařská obojživelnice by se ráda stala první závodnicí, která vybojuje medaili v obou těchto sportech na jediné olympiádě.

Mužské dlouhé tratě slibují vypjatý souboj mezi Nizozemcem Svenem Kramerem a jeho krajanem v kanadském dresu Tedem-Janem Bloemenem, který v této sezoně sebral na pěti kilometrech Kramerovi světový rekord. Norský sprinterský král Havard Holmefjord Lorentzen pak bude odrážet útoky zejména nizozemských a kanadských soupeřů.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články