Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Vonnová chce další zlato, věnovala by ho zesnulému dědečkovi

Ve Světovém poháru je suverénně nejúspěšnější sjezdařkou historie a roli královny rychlostních disciplín chce Lindsey Vonnová potvrdit i na olympijských svazích v Koreji. Alespoň jedno zlato by ráda ještě získala a má k tomu extra motivaci. Triumf by věnovala nedávno zesnulému dědečkovi.

Lindsey Vonnová
zdroj: ČTK/AP autor: J. David Ake

Když na něj v Pchjončchangu na tiskové konferenci vzpomínala, propukla v pláč. Osmaosmdesátiletý Don Kildow v 50. letech sloužil v americké armádě během války v Koreji, a když na toto téma přišla dnes řeč, neubránila se lyžařka emocím. "Moc mi chybí a přála bych si, aby tady byl se mnou. Byl mi oporou, nesmírně důležitou součástí mého života. Chci vyhrát pro něj," řekla Vonnová.

Třiatřicetiletá lyžařka bude startovat na olympiádě už počtvrté. O minulé hry v Soči přišla kvůli operaci kolena a chce navázat na zlato ve sjezdu z Vancouveru, kde brala i bronz ze super-G. Ve středisku Jongpchjong pojede tři závody, obří slalom vynechá. Poprvé se představí v sobotu 17. února v superobřím slalomu.

Kvůli rekordu Stennmarka hodlá pokračovat i v další sezoně

Vonnová pod pěti kruhy startovala poprvé v 17 letech v Salt Lake City, kde jela kombinaci. Její sportovní život lemují zdravotní problémy, teď se cítí v dobré kondici i pohodě. "V roce 2010 jsem na tom byla zdravotně mnohem lépe, ale teď jsem silnějším sportovcem. Nejen fyzicky, i duševně. Mám toho hodně za sebou," porovnávala.

Ilustrační foto

Ve Světovém poháru se v počtu vítězství zatím dostala na číslo 81. Dál se blíží absolutnímu rekordu švédské legendy Ingemara Stenmarka, k němuž jí chybí pět vítězství. Hned po olympiádě na další útočit nebude, protože si dopřeje pauzu. "Poletím domů a pár závodů vynechám," dodala.

Startovat nebude v Crans Montaně ani v Ofterschwangu, ve finále Světového poháru v Aare už chce znovu závodit. "A pak určitě ještě nejmíň jednu sezonu. Chci rekord překonat," slíbila.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články