Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Sdruženáři by se rádi zase o něco zviditelnili. Chtělo by to udělat medaili, uvědomují si

Česká severská kombinace v nich má velký příslib. Tomáš Portyk se stal juniorským mistrem světa předloni, Ondřeji Pažoutovi se to povedlo před jedenácti dny. Oba jsou nyní na olympijských hrách, kde by se rádi zase o něco zviditelnili. A jaká je k tomu cesta? "Medaile," uvědomují si.

Sdruženář Ondřej Pažout
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

V olympijské vesnici v Pchjongčchangu se oba juniorští šampioni sešli a doufali, že pro svou oblíbenou disciplínu, která spojuje skok a běh na lyžích, získají srdce fanoušků. "Snad se povede nějaký hezký výsledek a budeme zase o kus známější než teď," řekl devatenáctiletý Pažout. "Snažíme se kombinaci propagovat. Letos se nám daří. Zvedli jsme se," dodal o dva roky starší Portyk.

Cesta k většímu zájmu je na papíře snadná. "Udělat medaili," ví Portyk, že olympijský úspěch je vstupenkou do světel ramp. "Pak to lidi začnou sledovat, ale chce to jít postupně. Nejde to hned. Teď je tady biatlon, který má výsledky a získal si velkou základnu. Lidi budou koukat na ně, ale trochu sledují i kombinaci."

Portyk skončil v posledním Světovém poháru v Hakubě těsně čtvrtý a zaznamenal nejlepší výsledek kariéry. V Japonsku nestartovala celá špička, ale český talent se srdnatě bil s aktuálním lídrem SP domácím Akitem Watabem. "Psychicky jsem se trochu uklidnil. Teď potrénujeme a snad to půjde," doufá Portyk.

Zatímco Portyk přijel se zbytkem týmu do dějiště her z nedaleké Hakuby, Pažout spěchal ze Švýcarska, kde se konal juniorský šampionát. "Bylo to trochu hektický, ale byl jsem i doma za rodinou a stihl jsem všechno, co jsem potřeboval. Je to docela příjemná změna. Doufám, že aklimatizaci zvládnu," řekl Pažout.

Portyk je příkladem postupného růstu. Jako malý startoval na dětské olympiádě v Česku, zlato získal na olympiádě mládeže v Innsbrucku a pak na mistrovství světa juniorů. Dalším krokem může být to olympijské. "Předešlé úspěchy jsou tak desetinkou z toho, ale i to se počítá. Člověk musí někde začít," usmál se Portyk.

Pažout se od něj může učit, jak z juniorů přejít mezi muže. "Je to těžký krok, chce to jít postupně a výsledky se dostaví. Nejdřív jsem jezdil čtyřicátá padesátá místa a rok od roku se zlepšoval. Chce to vydržet," říká Portyk.

Jsou si podobní v tom, že jsou kvalitními skokany. A Portyk už začíná zlobit elitu rovněž v běhu. "Když se nepovede skok, můžu koukat dál před sebe, ne za sebe, kam se propadnu. To povzbudí do dalších let. Všechno chce čas," uvedl.

Portyk a Pažout nejsou jediní. Jan Vytrval skončil na juniorském šampionátu třetí v závodu s pětikilometrovým během. Nadějným mladíkem je i Lukáš Daněk. "Trenéři nás vedou správným směrem a přicházejí úspěchy," řekl Pažout.

Pokud budou dál stoupat, mají naději, že přitáhnou fanoušky. Portyka už na sociálních sítích sleduje přes 6,5 tisíce lidí a v Lomnici nad Popelkou vznikl jeho Fan Club nazvaný Timmy Team. "Kluci jezdí i daleko po závodech. Strašně si vážím, že si udělají čas. Je to motor do závodů, nedělám to jen pro sebe," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články