Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Český dům v Pchjongčchangu je otevřen, zahájení byl přítomen i prezident Kiska

Čeští sportovci, fanoušci i zahraniční hosté mohou od pátku oficiálně navštívit olympijský Český dům v pobřežním městě Kangnung. Jeho prostory slavnostně otevřeli předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, předseda Senátu Milan Štěch, velvyslanec v Jižní Koreji Tomáš Husák a prezident Slovenska Andrej Kiska. Jeho český protějšek Miloš Zeman se z akce omluvil.

Otevření Českého olympijského domu na ZOH 2018
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Neznám ve světě dvě země, dva národy, které by k sobě měly tak blízko jako Česko a Slovensko. Letos dokonce slavíme sté výročí vzniku našeho v minulosti tak úžasného Československa, které dnes reprezentují dva úžasné státy," uvedl Kiska a vyzdvihl krásu a význam olympijských her.

"Je to svátek, kdy se zapomíná na předsudky vůči barvě pleti nebo náboženství. Všichni pod jednou střechou, v jedné vesnici sdílejí přátelství a úžasné sportovní zážitky. My na Slovensku vám vždy držíme palce, držte je i vy nám, a když budeme někdy bojovat proti sobě, třeba v hokeji, tak budeme samozřejmě fandit své zemi. Společně si ale přejme úžasné sportovní zážitky," dodal slovenský prezident.

Na dohled olympijské vesnici

Český dům vznikl v pobřežním městě Kangnung - dějišti hokejových zápasů a soutěží v rychlobruslení či krasobruslení. Je bezprostředně proti olympijské vesnici. Sportovci ubytovaní v ní jej vidí přímo z okna.

"Je super, že to máme jen přes silnici a můžeme sem chodit často. V noci vidíme, jak svítí," poznamenal krasobruslař Martin Bidař, jehož stejně jako Annu Duškovou potěšila i vnitřní výzdoba. "Vrchní patro je útulné, dole se točí české pivo. Navíc je zde řada obrazů, památek od nás a je na první pohled vidět, že je to Český dům," řekla Dušková.

Je nám líto, video expirovalo.
Český dům neotevíral český, ale slovenský prezident

Vedle krasobruslařů na slavnostní zahájení dorazili i bobisté, kteří dnes mají volný den, a proto se rozhodli jej zpestřit cestou z horského střediska do přímořského. Na rozdíl od osmnáctiletých krasobruslařů se okamžitě vydali na pivo.

"Je to pecka. Pro prezentaci Česka je to paráda," řekl bobista Dominik Dvořák, kterému ani nevadilo, že bydlí ve druhé vesnici. "Autobusem je asi půl hodiny, což není daleko. Je ale jasné, že by bylo fajn, kdyby byl dům blíž a mohli jsme sem zajít pěšky," pousmál se pilot dvojbobu i čtyřbobu.

Od Londýna i pro veřejnost

Projekt Českých domů na olympiádách funguje již od Barcelony v roce 1992, ale dlouho byl uzavřený veřejnosti. Zpřístupněn byl poprvé během letních her v Londýně 2012, navštívilo ho tehdy 80 tisíc lidí a sklidil obrovský úspěch. V Pchjongčchangu je nejblíže sportovcům, co kdy byl.

"Dům děláme hlavně pro sportovce, aby se jim tam líbilo a zpříjemnil jim pobyt. Třeba bude znamenat setinku, která jim pomůže k medaili," řekl Kejval již dříve. "Doufám, že se tady bude sportovcům líbit, budou sem chodit a hlavně, že bude co oslavovat," přál si šéf ČOV.

ČOV se ve spodním patře, které je přístupné veřejnosti, rozhodl vedle krás Česka připomenout sté výročí založení Československa, zisk první zlaté české olympijské medaile ze zimních her a také dvacet let od triumfu hokejistů v Naganu. Součástí domu je konzulární jednatelství.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články