Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Kokosy na sněhu po nigerijsku. Ze sprinterek jsou celebrity bobu, které přepisují historii

Jejich sportovní kariéry se dlouho ubíraly jiným směrem. Závodily na dráze a nevedly si špatně. Jednoho dne v roce 2014 však přišel nápad, a to hned takový, který vše změnil. Od té doby se i díky pomoci veřejnosti ze Seun Adigunové, Ngozi Onwumereové a Akuoma Omeogaové staly celebrity bobového sportu, díky nimž bude mít Nigérie poprvé zástupce na zimní olympiádě. Kokosy po africku ožívají.

Nigerijské bobistky
zdroj: REUTERS autor: Afolabi Sotunde

Závodit pod pěti kruhy pro ni není ničím novým. I když… Seun Adigunová se na olympiádě sice představila, ale šlo o tu letní. V Londýně 2012 stála v blocích druhého rozběhu na 110 metrů překážek. Na trati zaběhla v dresu Nigérie čas 13,56, který ji do dalších bojů už neposunul. K postupu jí chybělo pět setin.

Tehdy to vypadalo, že pro rodačku z amerického Houstonu, v němž i žije, olympijské dobrodružství a zároveň i atletická kariéra navždy skončily. Vše se ale nakonec vyvinulo tak, jak by to čekal jen málokdo.

O pět let později se Adigunová chystá na další Hry. Znovu v dresu Nigérie, ale tentokrát ne sama. Společně s Ngozi Onwumereovou a Akuoma Omeogaovou vyráží do jihokorejského Pchjongčchangu se svým dvojbobem jako obletované celebrity s celou řadou významných sponzorů a fanoušky typu tenistky Sereny Williamsové, aby se jako první Nigerijky objevily na zimní olympiádě a jako první zástupci Afriky jely v bobech.

"Není důvod, proč by lidé měli cítit, že je jen jedna dráha, po které musí jít. Rozdílnost ukazuje, že v životě nejsou limity," myslí si spokojená Adigunová.

Konec kariéry? Úžas z bobů to nedovolil

Právě ona je hlavní postavou příběhu, který v celé řadě bodů připomíná slavnou komedii Kokosy na sněhu, jež pojednává o vystoupení jamajských bobistů na olympiádě v Calgary 1988. V roce 2014 viděla závod bobů a zážitek v ní opět probudil tužbu po dalším olympijském dobrodružství.

Tato volba byla však poněkud netradiční. Sama v životě jako rodačka z Texasu moc sněhu a ledu neviděla. Ani to ji ale od nové výzvy neodradilo, a když se pár měsíců na to objevila možnost jít si vyzkoušet jízdu v bobech s americkým týmem, neváhala. "Nemusíte být ani v Nigérii, aby jste se cítili dost zmatení, proč Nigerijka žijící v Texasu chce závodit na bobech," hodnotí s úsměvem.

Adigunová svým výkonem zaujala a místo 30kilometrovou rychlostí na dráze se začala pravidelně řítit více než 100kilometrovou rychlostí v ledovém korytu. V týmu USA totiž začala dělat brzdařku. "S boby jsem začala v 28 letech. Nebylo to o tom, že bych nemohla dříve. Prostě jsem jen o tom vůbec netušila," vzpomíná.

Nigerijské bobistky
zdroj: REUTERS autor: Afolabi Sotunde

Sportovkyni, která je i u úspěšnou studentkou (má titul ze zdravotních věd), vnuknul nový start i velkou myšlenku: Co takto udělat bobový tým Nigérie a zabojovat o olympiádu? Setkala se proto s dalšími bývalými sprinterkami Onwumereovou a Omeogaovou, které měly rovněž předky v africkém státě, aby jim návrh přednesla.

První reakce byly skeptičtější, ale po diskuzi se rozhodly, že do toho jdou. "Jakmile mi vysvětlila, že je to pro celý kontinent. Odpověděla jsem: Jasně. Bylo by absurdní do toho nejít," prozradila Onwumereová

Pomoc od lidí vynesla téměř dva miliony

Souhlas obou byl však jen prvním bodem k úspěchu. Adigunová, která se posunula na pozici pilotky, a Onwumereová s Omeogaovou, jež se točí na postu brzdařek, musely sehnat peníze a také se domluvit na založení bobové federace. Bez ní by na olympiádu nemohly a ne až tak překvapivě v té době žádná taková instituce neexistovala.

I tyto úkoly jim vyšly. Ten finanční pak zejména díky pomoci lidí. Nigerijky si totiž na internetu založily v roce 2016 fond, na nějž jim během 14 měsíců lidé přispěli částkou 75 tisíc dolarů (přibližně 1,5 milionu korun). Měly si tak za co koupit kombinézy, helmy i další vybavení.

Trio tím momentem začalo naplno trénovat. Ne však na ledě a ve sněhu, jak by se dalo čekat, ale na tartanu, na silnici a podobných místech. K tomu jim sloužil dřevěný bob, který si Adigunová postavila podle fotek z různých součástek z obchodů.

"Postavila jsem ho během působení u výběru USA. Strávily jsme s ním spoustu času," poznamenala.

Jejich příběh se v té době začal každopádně stávat známějším a známějším, z čehož profitovaly. Brzy se hlásili první velcí sponzoři, ať už co se týče oblečení nebo třeba elektroniky, a americké Nigerijky se objevily také v populární show Ellen DeGeneres, kterou sledují miliony lidí.

Trojice v dubnu 2017 dokonce vyrazila do Nigérie, kde představila své plány a ukázala svůj tréninkový bob. Pro spoustu místních to byla naprostá novinka, ale projekt je velmi zaujal. "Přijali nás s otevřenou náručí a chovali se k nám, jakobychom dělali něco hrdinného. Bylo úžasné zažít takovou atmosféru," zavzpomínala Adigunová.

Ke kvalifikaci na olympiádu ještě potřebovali splnit kritérium pěti dokončených závodů na třech různých tratích. I to se jim k dovršení velkého příběhu podařilo. Poslední dílek do skládačky přidaly loni v listopadu v Calgary.

"Jsme doslova v extázi a ohromně pyšní na náš ženský tým, který se kvalifikoval na zimní olympiádu," uvedl Nigerijský olympijský výbor po úspěchu.

Nigerijské trio se tak stane prvními zástupci země na zimních olympijských hrách a vůbec prvním africkým bobem pod pěti kruhy. Samy závodnice si obrovský úspěch užívají a na start v Pchjongčchangu se nesmírně těší. "Chceme být někým, na koho lidé mohou být skutečně pyšní," zní z jejich tábora.

Dá se sice čekat, že na medaile útočit nebudou, už samotná účast Nigérie je ale obrovské vítězství a díky svému enthusiasmu budou určitě k nepřehlédnutí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články