Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Hokejový turnaj bez hvězd? Zdání klame. V Koreji budou Dacjuk, Dahlin a další

Generální manažeři a trenérské štáby reprezentačních mužstev se museli při sestavování olympijských nominací obejít bez zástupců z NHL. Přesto Evropa a Severní Amerika nabízí dostatek zajímavých hráčů, které se vyplatí v Pchjongčchangu sledovat. Kdo patří mezi ověřené hokejové značky, který z hráčů by mohl překvapit a jaké talenty mužský olympijský turnaj nabídne?

Ilustrační foto

Ruský Houdini a náladový "Kovy"

Odborná hokejová veřejnost má jasno v tom, který z týmů má nejsilnější kádr. Ruští hráči patří dlouhodobě k tomu nejlepšímu, co mezinárodní hokej nabízí a síla, která čiší z kompaktního výběru trenéra Olega Znaroka, budí respekt. Není náhodou, že mužstvo olympijských sportovců z Ruska, jak zní oficiální označení, je složené výhradně ze tří ruských klubů.

Znarok logicky vsadil na sehranost svých hráčů z klubové úrovně, kde spolu nastupují dlouhodobě. V jeho týmu tak uvidíme pouze zástupce Petrohradu, CSKA Moskvy a Magnitogorsku, za který je ale v mužstvu jen útočník Sergej Mozjakin a brankář Vasilij Košečkin. Z plejády známých jmen je nutné vyzdvihnout zejména obávanou petrohradskou dvojici Pavel Dacjuk – Ilja Kovalčuk.

Jak se bude dařit českému týmu na turnaji a proč má Švédsko v sestavě Rasmuse Dahlina? Poslechněte si speciální Hokej fokus podcast:

Prvně jmenovaný je vyhlášený technik, který umí předvádět hokejová kouzla jako málokdo. Není přitom platný jen do ofenzivy, během působení v Detroitu byl v zámoří ceněn hlavně pro schopnost vynikat na obou stranách kluziště. V defenzivě proto častokrát čistě odebírá puky a rozjíždí útočné akce.

Jeho současný spoluhráč z Petrohradu se umí přizpůsobit kombinačnímu hokeji, ale především to je střelec. Pokud bude Kovalčuk nastupovat po boku Dacjuka, mají obrany soupeře problém. Otázkou však zůstává zejména vznětlivá povaha ruského kanonýra, jehož přínos může rapidně klesat v případě podrážděnosti a znechucení ze hry.

Ilustrační foto

Tři švédské korunky

Na zajímavá jména bohaté soupisky ale mají i ostatní spolufavorité turnaje. Kromě Rusů působí nejkompaktněji Švédové, kteří však do kádru okolo kapitána Joela Lundqvista zapracovali i nadějného Rasmuse Dahlina. Zkušený útočník Lundqvist, dvojče slavnějšího Henrika (brankáře New Yorku Rangers), už má tři tituly mistra světa. Co se týče blízké budoucnosti, tak bude ale zajímavější sledovat hokejový růst největší švédské naděje.

Dahlin vlétl do seniorského hokeje v šestnácti letech v dresu Frölundy a okamžitě na sebe začal svými výkony upozorňovat zámořské skauty, naposledy na vydařeném šampionátu juniorů. Schopnost pracovat s pukem ve velké rychlosti dělá z tohoto sedmnáctiletého obránce nebezpečného hráče, který umí založit útočnou akci výbornou rozehrávkou nebo ji celou vzít na svá bedra.

Navíc je oceňován i pro slušnou střelu, zejména zápěstím. Ne nadarmo je proto přirovnáván k Eriku Karlssonovi nebo Victoru Hedmanovi a předpovídá se mu nejvyšší pozice na letošním draftu NHL. Fanoušci tak mají ideální možnost vidět Dahlina před předpokládaným odchodem do zámoří na vrcholné akci mezi dospělými. Pestré technické finesy s pukem zase umí předvádět forvard Linus Omark, který přidává k precizní švédské hře prvek zábavnosti.

Ilustrační foto

Potáhne českou ofenzivu Sekáč?

Velký talent nabídnou na turnaji pod pěti kruhy také Finové. Stále ještě osmnáctiletý Eeli Tolvanen je neproduktivnějším finským hráčem helsinského Jokeritu, který nastupuje v KHL. Šikovný útočník si tak nahlas říká o místo v sestavě Nashvillu, který ho loni draftoval. Na to, zda pomůže týmu Suomi k zisku čtvrté olympijské medaile v řadě, si však musíme ještě počkat.

Kapitánem českého týmu bude Martin Erat. Zkušený útočník jede už na čtvrté olympijské hry, v NHL má odehráno přes 900 zápasů včetně play-off a v extraligovém dresu Komety si drží za poslední dvě sezony průměr téměř bod na zápas. Na mezinárodním poli si oprášil reprezentační zkušenost na turnaji Channel One Cup v rámci Euro Hockey Tour, kde si připsal ve třech duelech pět bodů.

Hlavní ofenzivní silou české reprezentace by ale mohl být Jiří Sekáč. Pětadvacetiletý útočník Kazaně táhne Ak Bars v KHL a aktuálně patří do elitní dvacítky bodování celé ligy. Perfektní bruslení, rychlost a výborná technika dělají ze Sekáče jednoho z nejnebezpečnějších hráčů v Evropě. V Koreji by měl dostat více prostoru, a tak by mohl v dresu národního týmu konečně prorazit.

Švýcarský kapitán Andres Ambühl
zdroj: Reuters

Mezinárodní stálice? Ambühl, Goc i Holøs

Ze severoamerických výběrů stojí za pozornost Kanaďan Linden Vey, který už v této sezoně KHL překonal 50bodovou hranici a v současnosti je na čtvrtém místě kanadského bodování. Američané zase předvedou na jedné straně zástupce z univerzit, na té druhé pak kapitána Briana Giontu, který nasbíral přes 1000 zápasů v NHL. Sám přitom v mládí prošel univerzitní ligou NCAA.

Švýcarský prapor bude držet dlouholetá reprezentační stálice a kapitán, účastník 14 světových šampionátů a tří olympiád Andres Ambühl. Na mistrovství světa roce 2013 dosáhlo mužstvo s helvétským křížem na stříbrné medaile a sehraný tým z členů švýcarské ligy bude chtít překvapit také na Hrách v Jižní Koreji. Základním stavebním kamenem týmu pořádající země je naturalizovaný brankář kanadského původu Matt Dalton.

V norské sestavě zase nechybí obránce Jonas Holøs nebo bratrská dvojice útočníků Mathis a Ken André Olimbové. Němci se mohou spolehnout na veterány Marcela Goce a Christiana Ehrhoffa. Ze zahraničních zástupců z české extraligy bude na turnaji k vidění kromě početné skupiny Slováků (celkem 14 hráčů) také Blaž Gregorc (Slovinsko), Brandon Maxwell (USA), Daniel Sørvik a Aleksander Reichenberg (Norsko).

Vyrovnanost soupisek slibuje zásadní pozitivní charakteristiku turnaje: olympijský hokej nabídne dříve nevídanou napínavost, neboť prakticky kdokoliv z první šestky žebříčku IIHF může dosáhnout na celkový triumf. Většině hokejistů, kteří by se jinak na turnaj nedostali v případě startu hráčů z NHL, se tak otevírá příležitost, která se nemusí opakovat. O to větší motivaci budou mít. O napínavé momenty, nečekané příběhy a zajímavý hokej nebude nouze.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články