Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Rozhodnutí CAS? Šok. Důkazy jsou dost silné, zlobil se Oswald

Jeho komise vyšetřovala organizovaný ruský doping a jeho krytí na olympijských hrách v Soči. Když se tak Denis Oswald dozvěděl, že Sportovní arbitrážní soud zrušil 39 ruským sportovcům doživotní tresty a 28 z nich vrátil i výsledky ze Soči kvůli nedostatku důkazů, byl více než rozčarován. Podle něj byly důkazy dostatečně silné.

Denis Oswald
zdroj: ČTK/AP/ autor: Laurent Gillieron

"Byl to šok, protože jsme se domnívali, že důkazy, které jsme předložili, dostatečně odůvodňují uložené tresty. Těžko to mohu nějak vysvětlit, protože to sám nechápu," řekl Oswald na zasedání MOV v Pchjongčchangu.

Podle Oswalda arbitráž přistupovala k důkazům jako v případě kriminálních činů, což výrazně komplikuje prokázání viny. "Použili kriminální normy, kde vám první pochybnost nedovoluje trestat," uvedl švýcarský člen MOV, který startoval na třech olympiádách ve veslování a má bronz z Mexika 1968.

Kvůli aféře kolem Her v Soči MOV vyloučil Ruský olympijský výbor z účasti v Pchjongčchangu. Start umožnil pouze 168 vybraným sportovcům, kteří budou startovat pod oficiálním označením "olympijský sportovec z Ruska". Žádost třinácti sportovců, kterým arbitráž zrušila trest, o dodatečnou nominaci MOV odmítl. Ve středu bude CAS přímo v Koreji posuzovat žádost dalších 32 ruských sportovců o zařazení do nominace.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články