Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Curling: Kanaďané vs. ostatní svět a premiéra smíšených dvojic

Už ve čtvrtek 8. února v pět minut po deváté ráno korejského času startují v Kangnungu curlingové soutěže. Poprvé v olympijské historii se na ledu s žulovými kameny a košťaty představí smíšené dvojice. Podobně jako v turnaji žen i mužů lze očekávat dramatické a vyrovnané bitvy. Pod největším tlakem jsou jako vždy Kanaďané.

Curling
zdroj: Reuters

Curling bude na olympijských hrách opět bez české účasti. Chyběl kousíček. Týmy Anny Kubeškové i Jiřího Snítila absolvovaly olympijskou kvalifikaci, muži dokonce hráli v přímém zápase o postup, leč neúspěšně.

Radovali se jiní, mezi muži i ženami uspělo Dánsko, do Pchjončchangu z plzeňského klání míří Číňanky a Italové. Favority je ale třeba hledat také jinde.

Pochopitelně v první řadě v Kanadě. V Soči slavili ostřílení borci ze zámoří v obou turnajích mužů i žen. V Koreji budou o obhajobu usilovat jiné týmy, přesto lze očekávat znovu útok na zlato. Šlapat na paty by týmu kolem skipa Kevina Koea chtěli Švédové vedené zkušeným Niklasem Edinem. Celek ze Skandinávie obhajuje bronz z minulé olympiády. Stříbro v Rusku vybojovali Britové zásluhou skotského skipa Davida Murdocha. Navázat na něj se bude snažit Kyle Smith. Své by k play-off chtěl říct ale i Nor Thomas Ulsrud nebo Švýcaři v čele s Peterem de Cruzem.

Olympijské soutěže v curlingu probíhají:

Od soboty 8. února do pátku 25. února

Místo:

Curlingová aréna Kangnung

Soutěže:

Turnaj mužů a žen

Turnaj smíšených dvojic

Počet účastníků:

115 závodníků z 13 zemí

Bez české účasti

Také Kanaďanky a skipka Rachel Homanová se bojů v Soči neúčastnily. I ony budou pod velkým tlakem náročných fanoušků země javorového listu. Třetí místo před čtyřmi lety obsadila Skotka Eve Muirheadová a i letos bude patřit mezi kandidátky na zisk cenného kovu. Okruh favoritek bude jistě širší, dá se očekávat velmi vyrovnaný turnaj. Uspějí snad Japonky, Číňanky nebo sportovkyně z Ruska?

Curlingový program bude nejnabitější v historii, poprvé se totiž představí i smíšené dvojice. Osm států, osm potenciálních favoritů. V této kategorii těžko hledat jednoznačného kandidáta na zlato, i když samozřejmě ani zde nechybějí Kanaďané. Zlato z loňského světového šampionátu obhajují Švýcaři Jenny Perret a Martin Rios.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články