Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Hokej: Olympijský turnaj bude jiný. Přesto nabídne mnoho zajímavých lákadel

Olympijský turnaj sice nebude disponovat hráči z NHL jako na minulých Hrách od roku 1998, ale i tak se mohou fanoušci těšit na zajímavý hokej. Příslibem jsou jak zástupci z KHL, tak talentovaní mladíci z Evropy. Oživením by mohly být kromě vyrovnanosti týmů také zámořské výběry, které vyšlou i hokejisty z univerzit. Co dalšího slibuje jeden z nejsledovanějších sportů na zimní olympiádě?

Sport
zdroj: ČT4

I bez hvězd z NHL má olympijský turnaj co nabídnout

Poté, co majitelé klubů v NHL společně s vedením ligy zamítli start zámořských hráčů na olympiádě v jihokorejském Pchjongčchangu, zvedly se naděje evropských týmů na medailový zisk včetně českého výběru. Nastává tak paradoxní situace, kdy mužstva i fanoušci budou ochuzeni o plejádu nejlepších hokejistů světa, ale šance na úspěch jednotlivých reprezentací se zvýší v kontextu vyrovnanosti soupisek.

Kádry jednotlivých reprezentací přitom nabízí zajímavé hokejisty i bez hvězd NHL. Zejména tým s ruskými hráči, který je nabitý zvučnými jmény, dává v určitém ohledu vzpomenout na Národní hokejovou ligu. Ve výběru Olega Znaroka, který startuje na olympiádě kvůli dopingovému skandálu Ruské federace pod neutrální vlajkou s označením "olympijští sportovci z Ruska" (OSR), jsou tak i bývalí hráči ze zámoří – Vjačeslav Vojnov, Pavel Dacjuk nebo Ilja Kovalčuk.

Také oba severští zástupci mají některé bývalé hráče z NHL, nabídnout však mohou zejména prověřené nebo nadějné talenty. Hokejová kouzla by měl předvádět Linus Omark, nejnadějnějším produktem švédské školy je pak Rasmus Dahlin, který se zúčastnil nedávného juniorského šampionátu. Se sedmnáctiletým obráncem se počítá jako s budoucí jedničkou draftu NHL.

Mix zkušeností s mládím nabídnou i Finové. Oči nejen odborné veřejnosti se budou upínat k talentované dvojici Miro Heiskanen a Eeli Tolvanen. Oba si už draftem prošli v roce 2017, prvně jmenovaný na celkově třetí pozici (Dallas), ten druhý zase jako třicátý (Nashville). Dlouho se spekulovalo nad účastí Martina Nečase jako dalšího zástupce talentované mládeže, nakonec se však útočník brněnské Komety do Koreje nepodívá.

Český tým dal přednost zkušenosti, kapitánem bude Erat

I na jeho úkor vsadil trenér české reprezentace Josef Jandač raději na zkušenost. V Pchjongčchangu se představí v jeho výběru patnáct hráčů z KHL, sedm z extraligy a tři ze švýcarské ligy. Nejstarším členem a kapitánem národního týmu je šestatřicetiletý Martin Erat. V nominaci se ocitli i další třicátníci jako Roman Červenka, Michal Vondrka, Ondřej Němec nebo Petr Koukal. Naopak nejmladším reprezentantem je dvaadvacetiletý Dominik Kubalík.

Hned čtrnáct zástupců z české extraligy má slovenský výběr včetně tří brankářů – Branislava Konráda (Olomouc), Jána Laca (Sparta) a Patrika Rybára (Hradec Králové). Pražský klub dodal hned čtveřici hráčů – kromě Laca ještě obránce Marka Ďalogu s Jurajem Mikušem a útočníka Andreje Kudrnu. V kádru je i osmatřicetiletý útočník a mistr světa z roku 2002 Ladislav Nagy.

Nejen českému a slovenskému týmu na olympiádě se věnoval Hokej fokus podcast:

Překvapením turnaje by mohla být Kanada. Tým bez hvězd ukázal svou sílu jak na Euro Hockey Tour, kde potrápil ostatní týmy včetně českého mužstva, tak na tradičním Spengler Cupu v Davosu, který Kanaďané opanovali potřetí v řadě. Po letech s techničtějším charakterem by se měla Kanada představit pod pěti kruhy s historicky tradičním "tvrdším" pojetím hry.

Velkou neznámou je tým Spojených států. Američané vsadili kromě zkušených hráčů z Evropy také na zástupce z nižší AHL a také z univerzit v rámci NCAA – v kádru USA tak bude mimo jiných čtveřice vysokoškoláků. Z české extraligy až na olympiádu se zase dostal brankář Mladé Boleslavi Brandon Maxwell. Kapitánem výběru je zkušený Brian Gionta, který má na kontě přes 1000 zápasů v NHL, v letošní sezoně je ale bez angažmá.

Vítěz skupiny půjde přímo do čtvrtfinále

Turnaje se zúčastní dvanáct týmů, kromě výše zmíněných a pořádající Jižní Koreje i Švýcarsko, Slovinsko, Norsko a Německo. Ve skupině A hrají kromě českého týmu Kanada, tým s helvétským křížem na dresu a domácí výběr, v béčku jsou Američané, Rusové, Slováci a Slovinci a ve skupině C se střetnou Švédsko, Finsko, Německo a Norsko.

Hrací systém je následující: mužstva jsou rozdělena do tří skupin, z nichž vítězové a nejlepší tým z druhých míst (v případě rovnosti bodů rozhodují vzájemné zápasy a poté skóre) postoupí přímo do čtvrtfinále, ostatní se utkají v osmifinále podle postavení v tabulce (po bodech je rozhodující skóre, poté vyšší počet vstřelených gólů).

Zlaté medaile ze Soči obhajuje Kanada, stříbro Švédové a bronz Finové. V ženském turnaji, kterého se účastní osm týmů (USA, Kanada, Finsko, Švédsko, Švýcarsko, Japonsko, jednotný tým Koreje a olympijské sportovkyně z Ruska), budou na páté zlato cílit obhájkyně z Kanady. Češky se na závěrečný turnaj nekvalifikovaly, v cestě stály Švýcarky.

Češi rozehrají turnaj, který odstartuje ve středu 14. února dvěma zápasy (Slováků s Rusy a Američanů se Slovinci), duelem proti domácímu výběru Jižní Koreje ve čtvrtek 15. února od 13:10. Druhé utkání sehrají s Kanadou v sobotu 17. února už od 4:10 ráno. Jandačovi svěřenci zakončí úvodní fázi soubojem se Švýcarskem v neděli 18. února od 8:40.

Osmifinálové zápasy jsou na programu 20. února, čtvrtfinále pak o den později. Semifinále vypukne 23. února, následující den se odehraje duel o bronz a turnaj zakončí finálový souboj v neděli 25. února od 5:10 ráno. Ženské zápasy o medaile se uskuteční 21. a 22. února.

Hokejový turnaj v Pchjongčchangu:

Muži:

Skupina A: Česko, Jižní Korea, Kanada, Švýcarsko.

Skupina B: OSR, Slovensko, Slovinsko, USA.

Skupina C: Finsko, Německo, Norsko, Švédsko.

Program ČR: 15. 2. (13:10) ČR - Jižní Korea, 17. 2. (4:10) Kanada - ČR, 18. 2. (8:40) ČR - Švýcarsko.

Program turnaje: základní skupiny 14.–18. 2., osmifinále 20. 2., čtvrtfinále 21. 2., semifinále 23. 2., o 3. místo 24. 2., finále 25.2.

Ženy:

Skupina A: Finsko, Kanada, OSR, USA.

Skupina B: Japonsko, Korea, Švédsko, Švýcarsko.

Program turnaje: základní skupiny 11.–15. 2., čtvrtfinále 17. 2., o 5.–8. místo 18.–20. 2., semifinále 19. 2., o 3. místo 21. 2., finále 22. 2.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články