Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Přelomové rozhodnutí arbitráže: 39 Rusům zrušila doživotní tresty za doping

Arbitráž CAS v Lausanne zrušila kvůli nedostatku důkazů doživotní tresty pro 39 ruských sportovců za doping. Jedenáct z nich ale nesmí startovat na olympijských hrách v Pchjongčchangu. Mezi plně omilostněné patří třeba i zlatý běžec na lyžích Alexandr Legkov nebo stříbrný Maxim Vylegžanin, kteří budou stejně jako jejich 26 kolegů usilovat o dodatečnou nominaci na OH v Pchjongčchangu. Podle právníka hlavního svědka Grigorije Rodčenkova verdikt jen posílí podvodníky.

Alexandr Zubkov (vlevo) a Alexej Vojevoda
zdroj: ČTK/AP autor: Jae C. Hong

Ruští sportovci byli původně potrestáni za dopingové podvody na olympiádě v Soči v roce 2014 a přišli i o dosažené výsledky z domácích her. Arbitráž, na kterou se obrátilo 42 z 43 potrestaných, dnes však v 28 případech rozhodla o jejich navrácení do výsledkových listin.

Arbitráž v období od 22. do 27. ledna vyslechla každého z potrestaných sportovců. Před komisí vypovídal také bývalý ředitel moskevské laboratoře Grigorij Rodčenkov, který na státem organizovaný doping upozornil. Vystoupil před ní i Richard McLaren, na základě jehož zprávy MOV sportovce potrestal.

"CAS se jednohlasně shodl, že důkazy předložené MOV neměly v individuálních případech stejnou váhu," uvedla arbitráž. "V 28 případech nebyly dostatečné k potrestání za doping. V jedenácti ano, byl proto potvrzen verdikt MOV, ale s tím rozdílem, že místo doživotních trestů byl sportovcům zakázán pouze start na nejbližších zimních olympijských hrách," dodal.¨

Je nám líto, video expirovalo.
Sportovní arbitráž zrušila 39 ruským olympionikům tresty za doping

Mezinárodní olympijský výbor s rozhodnutím arbitráže nesouhlasí a zvažuje odvolání k nejvyššímu soudu, který může jako jediný verdikt CAS zvrátit. "Na jednu stranu zamítnutí odvolání jedenácti sportovců znovu potvrdilo existenci systematického dopingu v Soči. Na druhou nás mrzí, že CAS to při posuzování dalších 28 případů nevzal v úvahu," uvedl MOV.

"Tento verdikt může mít zásadní dopad na budoucnost boje s dopingem. Až budeme mít k dispozici kompletní dokumentaci k rozhodnutí arbitráže, důkladně ji analyzujeme a zvážíme další postup včetně odvolání k nejvyššímu soudu," přidal.

Rusku by tak měly zůstat zlaté medaile, které v Soči získali běžec na lyžích Alexandr Legkov a skeletonista Alexandr Treťjakov. Celkem výpravě opět náleží devět ze třinácti původně odebraných cenných kovů.

Zpátky naopak Rusové nedostanou dvě zlaté medaile bobistů a zatím ani dvě stříbra biatlonistek. Soud se totiž zatím nezabýval tresty pro Olgu Zajcevovou, Olgu Viluchinovou a Janu Romanovovovou, jež ukončily kariéru a jejich případy byly odloženy. Pokud by biatlonistky neuspěly s odvoláním, získala by česká štafeta dodatečně bronz. 

Rozhodnutí arbitráže navíc znamená, že 28 omilostněných sportovců může požadovat dodatečnou nominaci na olympiádu v Pchjongčchangu. K tomu však potřebují pozvání od MOV, protože kvůli dopingové aféře byl suspendován Ruský olympijský výbor. O dodatečnou pozvánku požádalo dle vyjádření národního olympijského výboru 15 ruských reprezentantů včetně Legkova, Treťjakova nebo rychlobruslařky Olgy Fatkulinové. Nominace nicméně byly uzavřené už minulý týden.

"Očekávám, že Mezinárodní olympijský výbor uzná rozhodnutí CAS a bezpodmínečně zajistí ruským sportovcům účast na blížící se olympiádě," prohlásil Kolobkov. "Za poslední rok prožili velmi těžké časy a teď to chtějí hodit za hlavu a dělat to, co mají nejradši - soutěžit ve férovém boji," uvedl.

Podle Jima Waldena, právníka hlavního svědka Grigorije Rodčenka, který byl jedním ze strůjců dopingového systému, ale poté také tím, který se k němu veřejně přiznal a poskytl důkazy, je verdikt katastrofální. "Tohle rozhodnutí CAS jenom posiluje podvodníky, ztěžuje cestu k vítězství čistým sportovcům a znamená další nespravedlivý úspěch pro zkorumpovaný ruský dopingový systém a především pro (prezidenta) Putina," uvedl Walden.

Z Ruska se ozývají ostré hlasy

Bývalý mistr světa v biatlonu Alexandr Tichonov naopak apeluje, aby předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach byl potrestán za křivé obvinění ruských sportovců. "Je to skvělé, ale teď musí být všichni, kteří to zavinili, potrestáni kvůli křivým obviněním. Je nutné za to potrestat i Thomase Bacha," dodal mistr světa z let 1969, 1970 a 1973. "Takové ponížení nikdo v historii olympijského hnutí nezažil. Když budeme bezzubí a necháme si to líbit, mohlo by nás to stejné potkat před letní olympiádou," dodal.

Radost z rozhodnutí arbitráže měl i Legkov, který kvůli původnímu trestu přišel o olympijské zlato ze závodu na 50 km. "Nejde to vůbec popsat, bylo to hodně emotivní. Řekl mi, že dneska se znovu narodil a je nejšťastnější člověk na světě," popsal trenér ruské reprezentace Markus Cramer.

"Spravedlnost zvítězila, i když jsem tomu původně vůbec nechtěl věřit," přidal další omilostněný běžkař Nikita Krjukov, kterého původní trest připravil o stříbro ze štafety. "Doufám, že všichni cizinci si užili medaile ze Soči, které dostali poté, co nám je sebrali. Teď už můžou jen nervózně sedět a zase se nás bát," dodal s tím, že se bude s MOV soudit. "Moje jméno, jméno olympijského medailisty, prostě vzali a namočili do bahna. Nevidím jediný důvod, proč bych to měl tolerovat," dodal.

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval se ke zvratu v ruské dopingové kauze zatím nechtěl podrobně vyjádřit. "Je to pro nás trochu překvapení, ale nechceme tu situaci moc komentovat, neboť se všechno dozvídáme pouze z médií a nemáme žádné další informace. Je to rozhodnutí soudu, které se musí respektovat. Určitě celou situaci ale budeme sledovat a počkáme na další vývoj," uvedl.

Přehled ruských sportovců, kterým Arbitrážní soud pro sport CAS v Lausanne kvůli nedostatku důkazů zrušil v plné výši tresty za doping na ZOH 2014 v Soči (celkem 28)

Alexandr Legkov / běh na lyžích / zlato a stříbro
Alexandr Treťjakov / skeleton / zlato
Dmitrij Truněnkov / boby / zlato
Alexej Něgodaljo / boby / zlato
Maxim Vylegžanin / běh na lyžích / 3x stříbro
Olga Fatkulinová / rychlobruslení / stříbro
Nikita Krjukov / běh na lyžích / stříbro
Alexandr Bessmertnych / běh na lyžích / stříbro
Albert Demčenko / saně / 2x stříbro
Taťjana Ivanovová / saně / stříbro
Jelena Nikitinová / skeleton / bronz
Olga Stulněvová / boby
Ljudmila Udobkinová / boby
Jevgenij Bělov / běh na lyžích
Alexej Petuchov / běh na lyžích
Jevgenija Šapovalovová / běh na lyžích
Natalija Matvejevová / běh na lyžích
Alexandr Rumjancev / rychlobruslení
Ivan Skobrev / rychlobruslení
Arťom Kuzněcov / rychlobruslení
Sergej Chudinov / skeleton
Olga Potylicynová / skeleton
Marija Orlovová / skeleton
Jekatěrina Lebeděvová / lední hokej
Jekatěrina Paškevičová / lední hokej
Jekatěrina Smolencevová / lední hokej
Taťjana Burinová / lední hokej
Anna Ščukinová / lední hokej

Sportovci, kterým CAS zrušil doživotní diskvalifikaci z OH, avšak platí jejich diskvalifikace ze Soči i z Pchjongčchangu (11)

Alexandr Zubkov / boby / 2x zlato
Alexej Vojevoda / boby / 2x zlato
Alexandr Kasjanov / boby
Alexej Puškarov / boby
Ilvir Chuzin / boby
Julija Ivanovová / běh na lyžích
Anastasija Docenková / běh na lyžích
Julija Čekalevová / běh na lyžích
Inna Ďubanková / lední hokej
Anna Šibanovová / lední hokej
Galina Skibová / lední hokej

Odložené případy (3)

Olga Viluchinová / biatlon / 2x stříbro
Olga Zajcevová / biatlon / stříbro
Jana Romanovová / biatlon / stříbro 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články