Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Dokáže Soči najít život po tom olympijském?

Soči – Po nedělním ukončení olympijských her by se mohlo zdát, že má ruské Soči to nejtěžší za sebou. Opak je ale pravdou. Město, do kterého byly investovány miliardy dolarů, teď hledá svou budoucnost v "normálním" životě. Poslední měsíc bylo Soči největším staveništěm na světě, teď je zas jedním obrovským hotelovým komplexem s více než 40 000 pokoji, které marně hledají své hosty. Nemluvě o pěti obrovských sportovních stadionech, nových silnicích nebo železnici, která by mohla přepravit 20 000 cestujících za hodinu, kdyby o to stáli. "V Soči se může stát zázrak nebo katastrofa. Zatím předpovědi moc optimistické nejsou," řekla odbornice na nemovitosti Valeria Mozganovová.

Když v roce 2007 prezident Vladimir Putin získal právo hostit ZOH, slíbil delegátům MOV, že po Hrách tu zůstane "nové středisko světové třídy pro nové Rusko". Po závratně rychlé výstavbě, která trvala sotva půl desetiletí a která podle ochránců přírody napáchala nevýslovné škody na životním prostředí, má nyní Rusko všechna moderní zařízení, která chtělo.

Otázka, co udělat s novou infrastrukturou po skončení Her, trápí každé olympijské město. Ovšem jestliže výstavba areálu v Soči stála stejně jako organizace všech předchozích Her dohromady, pak i otázka využití infrastruktury vzniklé uprostřed ničeho je tu o to palčivější.

"Ani jediný objekt nepřijde nazmar," slíbil místopředseda vlády Dmitrij Kozak. A hlavní organizátor Her v Soči Dmitrij Černyšenko slíbil, že nebudou "žádní bílí sloni". Ruští oficiální činitelé poukazují na to, že letos na podzim se v Soči pojede vůbec první ruský závod formule 1 a v roce 2018 bude hostit fotbalové mistrovství světa.

Experti se ale shodují na tom, že ruští politici, kteří přípravě olympiády věnovali obrovskou pozornost, o budoucím osudu města příliš nepřemýšleli. "Nemyslím si, že by si někdo byl jistý, co by se teď se Soči mělo udělat. Prezident Putin a premiér Medvěděv totiž koncept mnohokrát změnili. Nejdřív mělo Soči být centrem jižního Ruska, pak měly být stadiony přesunuty na sever. Před pár měsíci zase Medvěděv řekl, že by se v Soči měla vybudovat kasina," uvedl autor knihy o olympijských hrách v Soči Sufian Žemuchov.

Profesor univerzity v Zurichu Martin Muller zase poukázal na to, že při přípravě Her se neuvažovaly dlouhodobé zisky, ale spíše zisky krátkodobé a většina investorů své peníze získala zpět okamžitě, třeba formou smluv se subdodavateli. "To je mnohem jednodušší než vytvářet dlouhodobé plány, snažit se nalákat hosty a riskovat, že se to nepodaří," poukázal Muller.

Soči chce nalákat Rusy, ti ale míří do Alp

Na Hry v Soči se přitom postavilo 40 nových hotelů a 15 jich prošlo renovací a město bude potřebovat neustálý příliv turistů po celý rok, aby se tyto hotely uživily. "Riziko, že tu budou prázdné hotely, samozřejmě existuje," řekl viceprezident ruského svazu cestovních kanceláří Jurij Barzykin. "Soči je sezonní středisko a k naplnění hotelů bude potřebovat víc než jen ojedinělé akce světového formátu," dodal. Co se bude dít v době, kdy se tu žádná akce světového formátu konat nebude, zůstává nejasné.

Zimní olympijské hry hostí Soči
zdroj: ČT Brno

Podle studie agentury Moody's bude Soči potřebovat minimálně zdvojnásobit počet návštěvníků. Kde se ale vezmou? Zaměřit by se prý v Soči chtěli hlavně na ruskou klientelu, tu ale láká spíše západní Evropa s Alpami pro zimní dovolenou a středomořskými plážemi pro léto. Vycestování směrem na západ přitom nahrávají i ceny, které v Soči začínají na 140 dolarech za noc v jednohvězdičkovém pokoji.

Z olympijského stadionu se stane "mnohoúčelový sportovní a zábavní komplex"

"Místní stadiony podle mě budou velkým problémem z hlediska udržitelnosti," řekl šéf německé sportovní konfederace Alfons Hörmann. Krom fotbalového mistrovství světa bude čtyřicetitisícový stadion Fišt, který hostil úvodní a závěrečný ceremoniál Her, používaný jako tréninkové středisko ruského fotbalového týmu a na pořádání koncertů. Hlavní hokejová hala se zase stane domovem nového týmu ledního hokeje z oblasti Soči.

Iceberg Palace, kde se konaly krasobruslařské soutěže, se měl původně změnit na velodrom. Ale ruští činitelé změnili názor, a tak nyní má sloužit jako "mnohoúčelový sportovní a zábavní komplex" na akce zahrnující i bruslení. Další sportoviště o své původní zaměření přijdou úplně. Rychlobruslařská Adler Arena se změní na výstaviště a hokejová Šajba Arena na zábavní středisko pro děti.

Sport
zdroj: ČT4

V horách budou všechna sportoviště používaná pro své původní účely. Středisko Sanki bude v roce 2017 hostit mistrovství světa v bobování a skokanské středisko RusSki Gorki je jediným podobným zařízením v zemi. Klíčovým pozůstatkem v horách je lyžařské středisko Roza Chutor s 18 vlaky, které je schopné pojmout 10 000 lidí denně a které je podle organizátorů komerčně životaschopné.

Zdroj
ČT24, ČTK, NYT

Hlavní zprávy

Nejčtenější články