Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Třicítku ovládly Norky, Vrabcová-Nývltová doběhla pátá

Soči - Marit Björgenová získala svou třetí zlatou medaili na Hrách v Soči, na třicetikilometrové trati volným způsobem obsadily Norky i zbývající medailové pozice - Therese Johaugová doběhla druhá, bronz má Kristin Störmer Steiraová. Na skvělé páté místo dosáhla po dramatickém finiši Eva Vrabcová-Nývltová.

Marit Björgenová
zdroj: ČTK/AP autor: Matthias Schrader

Vrabcová-Nývltová potvrdila životní formu z aktuální sezony a ještě vylepšila jedenácté místo ze skiatlonu. V teplém a slunečném počasí dlouho udávala tempo početné skupiny, která jela s velkou ztrátou na vedoucí Norky. V cílové rovince osmadvacetiletá česká běžkyně bojovala o čtvrtou příčku, ale o dvě desetiny podlehla Fince Kerttu Niskanenové. I tak byla se svým výkonem maximálně spokojená.

"Jsem nadšená, nic jiného k olympiádě nemůžu říct. Teď z toho budu asi žít sakra dlouho," radovala se Vrabcová-Nývltová v cíli. Do třicítky přitom nenastupovala stoprocentně fit a dokonce prý chvilku bylo ve hře i její odhlášení. "Ve čtvrtek jsem byla běhat, píchlo mě v noze a od té doby ji léčíme. Bylo tam i podezření na natržený vaz v kotníku. Naštěstí při závodě to bylo v pohodě, chodit ale moc nemůžu," připustila česká lyžařka, která vyrovnala výsledek Lukáše Bauer z klasické patnáctky.

Björgenová si zopakovala zlatý hattrick z Vancouveru. Ve sbírce má třiatřicetiletá Norka ještě tři stříbra a jeden bronz a v historickém žebříčku nejlepších sportovců na zimních Hrách předstihla někdejší sovětskou rychlobruslařku Lidiji Skoblikovovovou a ruskou běžkyni Ljubov Jegorovovou, které získaly rovněž šest zlatých medailí. Před Björgenovou jsou pouze její krajané biatlonista Ole Einar Björndalen a běžec Björn Dählie. Ziskem desáté olympijské medaile Björgenová zároveň vyrovnala rekordní bilanci Raisy Smetaninové a Italky Stefanie Belmondové mezi běžkyněmi.

O pořadí na stupních vítězek se rozhodlo už krátce po třetině závodu, kdy se norské trio oddělilo od zbytku startovního pole a postupně získalo více než minutový náskok. Krátce před stadionem odpadla Steiraová, ale pro první individuální olympijskou medaili si ve 32 letech bezpečně doběhla. Björgenová si v cílové rovince snadno poradila s Johaugovou a navázala na triumfy z úvodního skiatlonu a sprintu dvojic.

"Je to neuvěřitelné. Jsme tři Norky na pódiu. Tohle byl dlouho můj cíl. Věděla jsem, že třicítka bude hodně náročná, ale v posledních dnech jsem se cítila dobře. Nevyšla nám štafeta, ale dneska jsme ukázaly, že jsme nejlepší," radovala se Björgenová. Ve štafetě byly favorizované Norky až páté.

Johaugová vylepšila o jedno místo svůj výsledek z klasické desítky. Do boje o medaile nezasáhla zlatá medailistka z klasické desítky Justyna Kowalczyková. Polka, jež v Soči startovala se zlomeninou nártní kosti, před polovinou závodu odstoupila. Norkám se povedlo napodobit trojnásobný triumf svých krajanů z Albertville 1992, kde Vegard Ulvang, Dählie a Terje Langli opanovali klasickou třicítku.

Výsledky běhu žen na 30 km volně s hromadným startem:

1. Björgenová 1:11:05,2, 2. Johaugová -2,6, 3. Steiraová (všechny Nor.) -23,6, 4. Niskanenová (Fin.) -1:21,7, 5. Vrabcová-Nývltová (ČR) -1:21,9, 6. Jéanová -1:22,3, 7. Hugueová (obě Fr.) -1:24,3, 8. Wikenová (Švéd.) -1:26,4, 9. Bonerová (Švýc.) -1:29,8, 10. Orguéová (Šp.) -1:32,1, ...37. Nováková -6:44,4, 45. Moravcová (obě ČR) -9:51,2.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články