Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Zavede rychlobruslení hromadné starty? Sáblíkové se to vůbec nelíbí

Soči – Martina Sáblíková je už léta naprostou suverénkou závodu na 5 000 metrů. Na nejdelší trati získala zlato jak v Soči, tak před čtyřmi lety ve Vancouveru. Může se však stát, že bude také poslední šampionkou klání v současné podobě. Mezinárodní bruslařská unie (ISU) totiž uvažuje, že by se v rámci zvýšení divácké atraktivity mohlo na nejdelší trati startovat hromadně. Sáblíkové ani jejímu trenérovi Petru Novákovi se ale podobné úvahy vůbec nezamlouvají. 

Martina Sáblíková na trati olympijské pětky
zdroj: REUTERS autor: Marko Djurica

"Co bych na to řekla? Řekla bych, že je zabiju," uvedla s nadsázkou dvojnásobná olympijská šampionka a královna dlouhých tratí po středečním triumfu v Soči. "Nevím, proč to chtějí dělat. Už se tak jezdí závody na kolečkových bruslích. Nevím, jestli by mi to šlo a zvládla bych to. Bojím se jít do hromadného startu," přiznala Sáblíková.

Závody s hromadným startem se již ve světovém poháru jezdí, česká reprezentantka se jich ale neúčastní a soustředí se na klasické starty. "Věřím, že to Nizozemcům nikdo neodsouhlasí. Byly by to závody jen pro ně," poukázal trenér Novák na skutečnost, že v Nizozemsku se podobné maratonské závody s hromadným startem již dávno jezdí.

Sáblíková by po zavedení nového nápadu do praxe mohla přijít o svou dosavadní dominanci, a to se české výpravě příliš nezamlouvá. Podobný krok, o kterém nyní uvažuje vedení ISU, ale v minulosti udělali i zástupci biatlonu a běžeckého lyžování a ohlasy jsou po letech jen pozitivní. "Pro rychlobruslení by to ale nebylo dobře," stojí si za svým Novák. "Už by to nebylo rychlobruslení. Nerozhodoval by čas. Byla by to jen show pro lidi," dodal.

Právě snaha o show a zvýšení atraktivity ale ISU přimělo, aby o změnách uvažovalo. Závody na 10 000 metrů mužů a 5 000 metrů žen totiž nejsou příliš atraktivní pro televizní diváky, navíc obvykle ani startovní pole závodníků není příliš široké. Například v Soči se na desítce představilo 14 rychlobruslařů a na pětce šestnáct rychlobruslařek. Medailové ambice ale měla vždy jen polovina z nich. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články