Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Rybář je s olympiádou spokojen, netuší však, co bude po sezoně

Soči – Je mu teprve pětatřicet let, tedy o pět let méně než dvojnásobnému olympijskému vítězi ze Soči Ole Einaru Björnandalenovi, přesto se již nyní stal Ondřej Rybář nejúspěšnějším českým či československým biatlonovým trenérem v historii. Sám však zásluhu na medailových žních dává především sportovcům a přemýšlí o posezonní změně. "Chci věnovat více času rodině," řekl Rybář.

Ondřej Rybář
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Rybář se k české reprezentaci připojil před olympiádou ve Vancouveru, kde se však českému týmu vůbec nevedlo a chvíli se spekulovalo, zda českou reprezentaci neoživit zahraničním koučem. Nakonec však pětatřicetiletý trenér u reprezentace zůstal a český biatlon nemůže litovat.

Čeští biatlonisté totiž poprvé v historii na olympijských hrách získali medaili, v Soči rovnou pět. Rybář i přes obrovský úspěch týmu, který dřív patřil k naprostému průměru, zůstává skromný a hlavní zásluhy dává sportovcům. "Já nevím, jestli je Ondřej Rybář podepsán pod pěti medailemi. Jsou to sportovci, kdo je získal. Ondřej Moravec je podepsán pod třemi, Gábina Soukalová a Jaroslav Soukup pod dvěma a Veronika Vítková pod jednou, takže prvořadě je to zásluha sportovců," řekl Rybář.

Oblíbeného trenéra úspěchy na olympijských hrách nadchly, ale sám přiznává, že ještě neví, co bude dál. "Člověk by měl dělat to, co dělá, na sto procent. Momentálně chci věnovat více času rodině. Vůbec nevím, co mě čeká po sezoně, ale jak jsem řekl, rodina dostane zelenou," přiznal.

Čeští reprezentanti však o jeho odchodu nechtějí slyšet a věří, že zůstane. "Jsem strašně ráda, že jsem se mohla dostat pod ruku tomuto člověku. Říká se, že žádný člověk není nenahraditelný, ale jeho by šlo nahradit velmi těžko, ne-li vůbec," prozradila dvojnásobná stříbrná medailistka ze Soči Gabriela Soukalová.

Pouze slova chvály pro něj mají i Ondřej Moravec a Jaroslav Soukup. "Celý tým na začátku olympijského cyklu přebudoval. Vybral si nové lidi, nový servisní tým a prakticky se změnil celý systém trénování. Není lepšího trenéra, než je on. Doufám, že bude pokračovat," nechal se slyšet Moravec, nyní již trojnásobný olympijský medailista. "Jsem s ním od začátku kariéry a rozumíme si. Jsme kamarádi i mimo a jsem spokojen," dodal Soukup.

Zda splní přání svých svěřenců, či nakonec od reprezentace odejde, napoví ale až následující měsíce.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články