Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Sáblíková: Vydala jsem se úplně ze všeho – a tak to má být

Soči – Martina Sáblíková měla před sebou ohromně těžký úkol. Před závodem na 5 000 metrů byla pod velkým tlakem – největší favoritka stála proti "oranžové" smršti nizozemských rychlobruslařek. V rozhodující moment ze sebe však dokázala setřást nervozitu a zlato z Vancouveru obhájila o téměř tři sekundy. Porazila v rozjížďce i svou největší sokyni Ireen Wüstovou. Pomohli jí nejbližší, kteří nechyběli na stadionu, pomohli jí fanoušci a hlavně trenér Petr Novák.

"Zatím tomu nemůžu uvěřit, byl to obrovský boj, ale jsem za to samozřejmě ráda," prohlásila usměvavá Sáblíková ve studiu České televize. Česká rychlobruslařka hýřila dobrou náladou, ale ne vše šlo celý den tak hladce, jak se mohlo zdát. "Jsem megaunavená, vydala jsem se úplně ze všeho – a tak to má být," dodala.

Příprava na samotný závod neprobíhala ideálně. Na "trojce" získala po vancouverském zlatu stříbro a trenér Novák vyhlásil, že si přeje i ze Soči nejcennější kov. Kouč byl také Sáblíkové největší oporou. "Obrovsky mi pomohl. Po obědě jsem si ani nemohla jít lehnout, pořád se mi v hlavě honil závod, jak asi bude probíhat. Musela jsem jít za ním, lehla jsem si na masážní lehátko a bavili jsme se o kravinách, jenom abych vypla hlavu od závodu. Jinak bych se z toho zbláznila," přiznala Sáblíková.

Nizozemští rychlobruslaři vybojovali na olympijském oválu už 21 medailí. A i kouč Novák se formy reprezentantek v oranžových dresech obával. "Holanďani tady předváděli výkony jako hrom. Chtěli jsme být jedni z těch, kteří dokážou, aby nestáli pořád tři na pódiu," řekl po závodě.

Nakonec se to podařilo. A možná i s přispěním tajného motta: "Všichni říkají, že jsem holka z rybníku. Když si tohle řeknu, vzpomenu si na film Kokosy na sněhu. Trochu to ke mně jde. Vždycky si řeknu to, co si řekli oni na startu, když jeli svou druhou jízdu. Kdo se na to podívá, bude vědět, o čem to je…"

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články