Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Sáblíková je opět po čtyřech letech zlatá! Medaili bere z nejdelší trati

Soči - Na nejdelší rychlobruslařské trati Martinu Sáblíkovou od roku 2007 na velkých závodech nikdo neporazil. Získala šest titulů mistryně světa a triumfovala i na Hrách ve Vancouveru. Na tyto úspěchy chtěla česká závodnice navázat. A to se povedlo! Martina Sáblíková získala zlato.

Ve Vancouveru, na olympijských hrách před čtyřmi lety, zajela Martina Sáblíková čas 6:50,92. V Soči to bylo také výborné. Nastoupila v předposlední rozjížďce a její soupeřkou byla velká rivalka a nizozemská hvězda Ireen Wüstová. Ta své poslední vystoupení na olympijských hrách rozjela velmi rychle. Martina Sáblíková zajela na mezičase 1 400 metrů druhý nejrychlejší čas. Stejné pořadí bylo i v polovině závodu. Důležitý moment přišel na 3 800 metrech, kdy se dostala česká rychlobruslařka do čela. V cíli se u Martiny Sáblíkové objevil nejrychlejší čas sezony 6:51,54 a jasně vedla. Ireen Wüstová se dostala na stříbrný stupínek po této jízdě, když zaostala o 2,74 sekundy. Pro Wüstovou to znamenalo čtvrtou medaili v Soči.

"Když jsem viděla před startem, kolik je tady lidí, cítila jsem strašnou nervozitu. Navíc jsem samozřejmě nechtíc viděla celou rodinu. Mžourala jsem do hlediště, když jsem se rozjížděla, tudíž psychicky hodně náročné okamžiky. Ale je to paráda," radovala se Sáblíková.  

Šestadvacetiletá rychlobruslařka tak ke stříbru z tříkilometrové trati přidala nejcennější medaili a svoji olympijskou sbírku rozšířila o celkově třetí zlato a pátý cenný kov. "Už když jsem dnes odcházela z pokoje, tak jsem slíbila stříbrné medaili, kterou jsem tady získala na trojku, že jí přivezu sestřičku," usmívala se česká reprezentantka, jenž se zařadila po bok Věry Čáslavské, Emila Zátopka a Jana Železného, kteří také dokázali vybojovat tři zlaté medaile na olympijských hrách. 

O zlatou medaili mohla Martinu Sáblíkovou připravit už jen jedna závodnice z této dvojice – Nautaová, Pechsteinová. Obě měly velmi rychlý start, ale nasazené tempo nedokázaly udržet. To znamenalo jediné, Martina Sáblíková obhájila zlatou olympijskou medaili a zůstala i nadále na této trati neporažena. Bronzová medaile patří další nizozemské rychlobruslařce Carien Kleibeukerové.

Martina Sáblíková:

"Když jsem viděla, co zajela Kleibeukerová, tak mě to trochu vyděsilo. Trenér ale říkal, že mám na 6:52. Říkala jsem si, že tři vteřiny jsou dost, ale nikdo neví, co se stane, jak se mi pojede."

Ještě před projetím poslední dvojice cílem se tak mohla Sáblíková obejmout s trenérem a následně se začít radovat. Přímo na ploše se pak objímala s maminkou Evou, která stejně jako otec, bratr, babička a dědeček její vystoupení sledovali přímo v Adler aréně. "Bylo to dojemné. Nic jsme si ale neřekli, jen jsme se objímali," uvedla Sáblíková.

Trenér Novák v té době již na ploše líbal zlaté nože na jejích bruslích. "Jsou už třikrát zlaté," radoval se Novák, který byl maximálně spokojený. "Martina jela přesně podle plánu. Víc k tomu není co dodat," řekl Novák.

Martina Sáblíková

Datum a místo narození: 27. května 1987, Nové Město na Moravě

Výška a váha: 171 cm, 53 kg Klub: KRS Svratka/Centrum sportu ministerstva vnitra, trenér: Petr Novák                                                                                         

Největší úspěchy: trojnásobná olympijská vítězka, osminásobná mistryně světa na jednotlivých tratích, dvojnásobná mistryně světa ve víceboji; sedminásobná vítězka SP na dlouhých tratích; držitelka světového rekordu na 5 000 m (od února 2011 výkonem 6:42,66)

OH: 2010 (Vancouver) - 2x zlato (3 000 a 5 000 m) a bronz (1 500 m); 2014 (Soči) - zlato (5 000 m) a stříbro (3 000 m)

MS na jednotlivých tratích: 2007 (Salt Lake City) - 2x zlato (3 000 a 5 000 m); 2008 (Nagano) - zlato (5 000 m); 2009 (Richmond) - zlato (5 000 m) a stříbro (3 000 m); 2011 (Inzell) - zlato (5 000 m) a stříbro (3 000 m); 2012 (Heerenveen) - 2x zlato (3 000 a 5 000 m); 2013 (Soči) - zlato (5 000 m) a stříbro (3 000 m)

SP: 7x celková vítězka SP na dlouhých tratích (200713) Ocenění: držitelka Ceny Oscara Mathisena pro nejlepšího světového rychlobruslaře roku 2010; trojnásobná vítězka ankety Sportovec roku ČR (2007 a 200910)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články