Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Bank sahal po medaili, nakonec dojel v obřím slalomu pátý. Zlato bere Ligety

Soči - Ondřeji Bankovi podruhé na letošních olympijských hrách unikla medaile. V obřím slalomu byl po prvním kole senzačně druhý, ve druhé jízdě riskoval, ale pozici neudržel a skončil pátý. Zlato získal americký favorit Ted Ligety před Francouzi Stevem Missillierem a Alexisem Pinturaultem. Od stupňů vítězů Banka dělilo 36 setin sekundy.

Ondřej Bank v obřím slalomu
zdroj: AP autor: Christophe Ena

Páté místo je nejlepším českým výsledkem v obřím slalomu na olympijských hrách. Bank o místo překonal své olympijské maximum, šesté místo z kombinace v Turíně 2006. "Jsou to zase zvláštní pocity. Převládají samozřejmě ty pozitivní, ale zároveň je to hrůza," prohlásil Bank v cíli. "Ale užíval jsem si to tisíckrát víc než minule a fakt to byl skvělý zážitek."

V Soči už měl na dosah medaili v superkombinaci. V té byl po výborném výkonu ve sjezdu průběžně rovněž druhý, ve slalomu ale nezvládl trať ideálně a klesl na konečné sedmé místo. "Tam jsem tu medaili chtěl a věřil jsem si na ni, dnes to bylo navíc. A musím říct, že stát před Ligetym před druhým kolem v budce na olympiádě, to byl tedy zážitek," prohlásil.

Do 1. kola obřího slalomu vyjel Bank s číslem 28 a od prvních mezičasů se držel skvěle. Neudělal výraznou chybu a v cíli měl ztrátu 93 setin na suverénního Ligetyho. Před průběžně třetím Davidem Simoncellim z Itálie měl Bank náskok 34 setin.

Druhé kolo rozjel s maximálním úsilím, šel do branek naplno a riskoval. Nevyvaroval se drobných chyb a patnáctý čas kola ho odsunul na konečné páté místo. Dvojnásobný mistr světa v obřím slalomu Ligety zajel ve druhém kole čtrnáctý čas, což mu stačilo, aby po triumfu v kombinaci v Turíně získal druhé olympijské zlato.

Na olympiádě tak Bank zažil dvě stejné, a přitom rozdílné situace. V obřím slalomu byl po polovině závodu, stejně jako v kombinaci, druhý a útočil na medaili. V pátek to byla jeho hlavní disciplína, věděl, že slalom mu nejde a jeho hlava nezvládla stres. Dnešní "dé-jà vu" prožíval úplně jinak. "Byl jsem o dost klidnější. Se servisákem jsme laškovali, snažil jsem se uvolnit, soustředil sem se, ale také si to užíval."

V boji o medaili měl dobrou výchozí pozici. Ve vrchní část trati ale nechytil rytmus a věděl, že za ním jsou soupeři v těsném odstupu. "Tři tam přede mě proklouzli," litoval. "Ale ta kombinace mi pomohla. Je dobré, když je člověk v takové situaci častěji. Ztráta na třetí místo nebyla velká," upozornil.

Ondřej Bank: "Teda Ligetyho jsem dneska nechtěl porazit, ale ty ostatní jo."

Bank byl dosud na olympiádě v obřím slalomu nejlépe šestnáctý v Turíně, před čtyřmi lety ve Vancouveru skončil sedmnáctý. Ve světovém poháru se do desítky dostal jen jednou díky pátému místu v Alta Badii v roce 2010. V Soči zažívá třiatřicetiletý český lyžař nejlepší Hry v kariéře. Páté místo přidal k 20. příčce ve sjezdu, sedmý byl v superkombinaci a překvapil devátým místem v super-G.

V Krasné Poljaně pojede Bank ještě slalom, byť má za sebou všechny závody a třináct dní na lyžích. "Všichni kolem mě jezdí na hokeje, biatlony. Já se tam furt protahuju, dávám se do kupy. Jsem starej, je to náročný," smál se Bank. Motivaci má pořád stejnou. Být jedním z nejlepších na světě. Ale to už se mu podařilo, jen mu chybí velká medaile. "Pokud by se mi to podařilo ve svěťáku, bylo by to super. Samozřejmě, olympiáda se cení trochu víc, hlavně kvůli penězům. Lidi na to reagují trochu víc, ale mám ještě minimálně rok si ty stupně splnit," prohlásil.

V Soči k tomu nakročil, neboť ve startovní listině pro závody SP bude mít daleko lepší postavení. "Budu mít po dvou letech zase nižší čísla," řekl Bank, kterého dva roky trápilo zdraví, a proto ztratil potřebné body. "Musíme to ale nějak vyladit, je to hrozně náročný trénovat všechny disciplíny," uvedl. Už nyní má plán, jak zregeneruje. "Ve freeridu ve Švédsku," prozradil, kam se na jaře vydá.

V Soči už dál nebude závodit Američan Bode Miller. Bronzový medailista ze superobřího slalomu si v obřím slalomu, v němž obsadil 20. místo, namohl operované levé koleno a v sobotním slalomu speciál už nenastoupí.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články