Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ledecká vypadla ve čtvrtfinále paralelního obřího slalomu

Soči - Snowboardistka Ester Ledecká nepostoupila v paralelním obřím slalomu ze čtvrtfinále a celkově skončila sedmá. Vyhrála sice obě osmifinálové vyřazovací jízdy a také tu první ve čtvrtfinále, ale náskok 57 setin jí nestačil. Česká závodnice prohrála s pozdější vítězkou Švýcarkou Patrizií Kummerovou o tři desetiny. Druhou šanci zaútočit na stupně vítězů bude mít Ledecká v sobotním paralelním slalomu.

Ester Ledecká
zdroj: REUTERS autor: MIKE BLAKE

"Bavilo mě to a užila jsem si to. Nějaké chyby tam byly, ještě to musím probrat s trenérem. Byl to super přáteláček. Mám za sebou první olympijský závod, uvídíme jak to půjde dál," prohlásila Ledecká.

Ledecká si zkomplikovala cestu za medailí v kvalifikaci. Na ledové trati v Extrem parku v Roza Chutor jí nevyšla ideálně první jízda, ve druhé se výrazně zlepšila, ale mezi šestnáctku postoupila z desátého místa.

V osmifinále si Ledecká poradila s Claudií Rieglerovou z Rakouska. V první vyřazovací jízdě získala nad dvojnásobnou medailistkou ze světového šampionátu v roce 2011 náskok 24 setin. S tím vyrazila do druhé jízdy, opět zvládla lépe strmou horní pasáž a o 22 let starší soupeřku porazila celkem o 49 setin.

Už ve čtvrtfinále kvůli horší kvalifikaci narazila na poslední vítězku světového poháru Kummerovou. První jízdu Ledecká rozjela výborně a v rychlejší červené trati měla lepší čas o 57 setin. Ve druhém kole si náskok dlouho držela, ale deset bran před cílem o výhodu přišla a vypadla.

Ester Ledecká:

Ester Ledecká při odletu do Soči"Věřila jsem si, já vždycky věřím, že musím dokázat tu soupeřku porazit, ale Kummerová byla prostě rychlejší, to se stane. Snažila jsem se, dělala jsem pro to maximum, ale nevyšlo to. Byl to pro mě úplně stejný závod jako ostatní svěťáky, nic míň, nic víc. Užívám si to, vždyť je to můj první olympijský start."

Problémy se zády

"Prohrát s celkovou vítězkou světového poháru o tři desetiny, to je, myslím, důstojné," řekl Ledecký, který dceři pomáhá v Soči. "My jsme říkali, že chceme zajet do desítky, a první desítka na světě to jsou všechno výborné snowboardové profesionálky. Být mezi nimi je opravdu dobré, navíc v osmnácti letech. Ester je mezi nimi absolutně nejmladší. Ty holky mají proti ní najeto minimálně pět sezon světových pohárů, ona jede druhou sezonu," uvedl Ledecký.

Mladá snowboardistka měla před závodem problém se zády. "Limit to byl takový, že jsme původně vůbec nechtěli odjet z Prahy. Ještě předevčírem si nemohla sama zavázat tkaničku," odhalil Ledecký.

Ester Ledecká
zdroj: REUTERS autor: MIKE BLAKE

Dvojnásobná juniorská mistryně světa Ledecká letos skončila ve světovém poháru celkově druhá. Druhá a třetí byla v závodech v Bad Gasteinu a ve slovinské Rogle vybojovala v paralelním slalomu premiérový triumf v elitním seriálu.

Favorizovaná Kummerová v souboji o zlato porazila Japonku Tomoku Takeučiovou. Třetí skončila domácí Alena Zavarzinová, která v malém finále předčila Ina Meschikovou z Rakouska. Kummerová v prvním finále nabrala na pomalejší modré trati na Japonku manko tří desetin, ve druhé jízdě ale využila toho, že soupeřka neprojela jednu z branek, a v klidu si dojela pro zlato.

Obě semifinále ženského závodu rozhodly pády, po nichž šly do souboje o bronz Meschiková a Zavarzinová. Domácí závodnice, která je mistryní světa z roku 2011, si pohlídala alespoň třetí místo, když v druhé jízdě s přehledem napravila setinovou ztrátu z první.

Snowboarding - paralelní obří slalom:

1. Kummerová (Švýc.), 2. Takeučiová (Jap.), 3. Zavarzinová (Rus.), 4. Meschiková (Rak.), 5. Leesonová, 6. Calveová (obě Kan.), 7. Ledecká (ČR), 8. Lavigneová (Kan.), 9. Zoggová (Švýc.), 10. Sauerbreijová (Niz.).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články