Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Zlato ze štafety patří Švédům, Kožíšek dovezl Čechy na 8. místo

Soči - Suverénními vítězi mužské běžecké štafety se stali švédští běžci na lyžích, kterým na čtyřech desetikilometrových úsecích nikdo nemohl konkurovat. Marcus Hellner doběhl do cíle s komfortním náskokem na druhé Rusy a překvapivě třetí Francouze. Českou štafetu vyvezl do bojů o medaile Lukáš Bauer na druhém úseku, avšak Martin Jakš a poté i Dušan Kožíšek na nejlepší nestačili. České kvarteto nakonec bralo 8. místo.

Vítězná švédská štafeta
zdroj: AP Photo autor: Gregorio Borgia

Českou štafetu podle očekávání rozbíhal Aleš Razým, pro něhož byly kritické již první kilometry - zapletl se totiž do hromadného pádu a ztratil kontakt s nejlepšími. "Najednou mi Gaillard přejel přes lyže, spadl a zlomil si hůl. Naštěstí ta má, i když mi přes ní přejelo asi pět lidí, vydržela. Ztratil jsem kontakt, ale v rámci svých možností jsem je zkusil trochu dojet," řekl Razým v cíli. 

Na jednom z mezičasů figuroval český běžec na desátém místě těsně před prvním z německé štafety Jensem Filbrichem, avšak postupně se zvedl a Lukáši Bauerovi předával už na sedmém místě se ztrátou 27 vteřin. Na čele se utvořila dvojice Švédsko-Finsko, deset vteřin za nimi následovala Francie. Norské fanoušky zklamal mistrný klasik Eldar Rönning až na šestém místě, pod svou úroveň jeli také Rusové (8.) a Němci (10.).

Na druhém úseku běžel velice rychle Francouz Maurice Magnificat, který brzy dotáhl vedoucí dvojici a všechny tři nejlepší štafety záhy běžely pospolu – za Švédy běžel bronzový z klasické patnáctky Daniel Richardsson, finské naděje držel na stejné distanci čtvrtý Livo Niskanen. Skvěle se držel Lukáš Bauer, který spolutáhl pětičlennou skupinu na 4.-8. místě. Běžci se snažili dotáhnout na vedoucí trojici, avšak ztráta se komíhala zhruba na 25 vteřinách.

Přišel mezičas na patnáctém kilometru závodu a Bauerův nástup, který se zprvu snažil zachytit snad jen Alexandr Bessměrtnych z Ruska – Bauer jel dynamicky a na dohled před sebou už měl štafety na čele, Rus se postupně vracel zpět do prvotní skupiny a následoval na pátém místě. Na čele už ztrácel nejslabší klasik Magnificat, který nestačil tempu Richardssona a za zády už začínal tušit Bauera.

Daniel Richardsson stoupá před Niskanenem a Magnificatem
zdroj: ČTK/DPA autor: Kay Nietfeld

Na předávce spolu předávali Švédové a Fini, když Niskanen dojel za Richardssonem až do cíle. Bauer předal Martinu Jakšovi na třetí pozici se ztrátou 17 vteřin, o dalších šest za ním dojel Magnificat. "Nemyslím, že by můj výkon nějak extrémně vybočil z výkonů, které se mi podařily před čtyřmi lety nebo jednou za čas," řekl Bauer v cíli. Šokující bylo až deváté místo Norů – Jespersen s ustřiženými nohavicemi vyhořel a doběhl svůj úsek se ztrátou minuty a tří vteřin.

Třetí úsek znamenal první představení bruslařů a minimálně papírově z nich byl nejsilnější Johan Olsson. Za ním se snažil držet Lari Lehtonen, avšak bylo jen otázkou času, kdy za kvalitnějším Olssonem odpadne. Martin Jakš začal volněji a Francouz Robin Duvillard záhy smazal ztrátu Magnificata z předchozího úseku – utvořily se tak dvě dvojice, švédsko-finská a francouzsko-česká. Dvacet vteřin pozadu pak bylo další, italsko-ruské duo.

První atak Olssona přišel ještě před polovinou jemu svěřeného desetikilometrového úseku: Lehtonen se ho neudržel a začal se propadávat směrem k Jakšovi s Duvillardem. I nad nimi se však začaly stahovat mraky – enormně silná skupina čítala Italy (Clara), Rusy (Legkov), Němce (Angerer) a také Nory, za něž Sundby stáhl už dvacet vteřin. Po druhém ze tří úseků vedl jasně Olsson o pětadvacet vteřin už před tříčlennou skupinou Lehtonen, Jakš, Duvillard.

Do závodu vstupuje Alexandr Legkov
zdroj: ČTK/ITAR-TASS autor: Sharifulin Valery

Na sedmém kilometru třetího úseku už došlo k očekávanému, tj. spojení šesti štafet na druhém místě pořadí – Finové pak záhy odpadli, Jakš se mezitím snažil držet Legkova. Dlouho mu to nicméně nevydrželo a skupina se brzy roztrhala s Jakšem už s odstupem za Legkovem a Duvillardem. Rusové mohli Alexandru Legkovovi velmi děkovat - stíhal i Olssona a na druhém místě ztrácel jen osmnáct vteřin. Duvillard předal po skvělém představení jako třetí, Jakš předal jako pátý s odstupem 42 vteřin. Sundby nakonec znovu odpadl a Petter Northug na čtvrtém úseku začal se ztrátou rovné minuty.

Švédové měli na posledním úseku Marcuse Hellnera, který je vynikajícím bruslařem, a to jak v distančních závodech, tak sprintech. Na Maxima Vylegžanina si držel čtvrtminutový náskok. Dušan Kožíšek jako překvapivý finišman české štafety se držel Davida Hofera a pokračoval na pátém místě – to už však neplatilo při prvním průjezdu stadionem, kde mu Hofer už upláchl a Kožíškovi mezičas ukázal minutové manko na čelo. Za zády už nicméně měl i Northuga, který ho záhy předstihl.

Skvěle se držel Hellner, který ještě přidával vteřiny na druhého Vylegžanina a Švédové se už těšili na zlato – pět kilometrů před cílem měl půlminutový náskok. Rus si naopak musel krýt záda před třetím Francouzem, Perrilat-Boiteux byl zpět o šest vteřin - a při druhém průjezdu stadionem už jeli pospolu. Northug posunul Nory na páté místo, Kožíšek jel šestý a dotahoval ho excelentní finský bruslař Matti Heikinen.

Hellner si už víceméně v poklidu sjížděl na stadion pro zasloužené zlato – on i jeho kolegové jeli po celý závod a čtyři úseky naprosto jistě. Za ním sváděli souboj o stříbro Rusové s Francouzi, více sil si nakonec do závěru schoval Rus Vylegžanin, avšak Francouzi mohli být i tak jen a jen spokojeni - bronz je velkým úspěchem pro štafetu de facto bez skutečné hvězdy. Přes Dušana Kožíška se nakonec dostal jak Heikinen, tak Švýcar Toni Livers a český běžec finišoval až osmý s mankem skoro dvou minut. 

Štafetový závod mužů
zdroj: ČTK/DPA autor: Kay Nietfeld

"Vydal jsem se. Snažil jsem se makat, abych udržel to šesté místo, ale bohužel kluci za mnou na tom byli fyzicky lépe," řekl Kožíšek. "Udělal jsem, co jsem mohl. Víc jsem pro to při současné formě udělat nemohl. Myslím, že sice šesté místo by bylo hezčí, ale po posledních letech, kdy kluci nebyli ani do deseti, tak si myslím, že to je uspokojující," uvedl.

Miroslav Petrásek:

"Aleš to rozjel velice dobře, škoda, že mu Francouz padl před lyže a on se mu nemohl vyhnout. Lukáš jel fantasticky, Jakšík odvedl velice dobrý výkon a přivezl štafetu k boji o páté místo. Nicméně Dušan na posledním úseku nestačil a osmé místo je pro mě po tom vývoji zklamáním. Víc by se mi líbilo šesté."

Švédové obhájili svůj triumf z Vancouveru. "Je to pro nás velký okamžik. Zopakovat ten výsledek bylo prostě úžasné. Není v tom žádné tajemství, jen tvrdá práce. Udělali jsme si svůj vlastní závod, nasadili jsme tempo a věděli jsme, že jsme nejsilnější," řekl jejich muž na třetím úseku Johan Olsson. Naproti tomu se ani tentokrát nedařilo norským favoritům, kteří skončili až čtvrtí. Chris Andre Jespersen si stěžoval na kvalitu lyží. "Když jsou lyže takhle špatné, tak je to prostě strašné. Závodit takhle není žádná zábava. Nemůžu s tím nic dělat, musíme se spoléhat na servismany," láteřil.

"Na poslední olympiádě jsme měli senzační bronz a možná se nabízelo to zopakovat. Ale ve Vancouveru to byla extrémní klika," řekl Bauer. "V jednu chvíli to dnes na opakování možná vypadalo, jenže to jsme byli v polovině závodu. Je to strašně těžké a já jsem přesvědčený, že do toho všichni dali všechno," prohlásil. "Dušan dělal, co mohl. Nechybělo moc, mohli jsme být šestí. Ale jsme osmí a asi to není úplně propadák," dodal Jakš.

Muži - štafeta 4 x 10 km: 1. Švédsko (Nelson, Richardsson, Olsson, Hellner) 1:28:42,0, 2. Rusko (Japarov, Bessměrtnych, Legkov, Vylegžanin) -27,3, 3. Francie (Gaillard, Manificat, Duvillard, Perrillat Boiteux) -31,9, 4. Norsko -1:09,7, 5. Itálie -1:22,7, 6. Finsko -1:46,4, 7. Švýcarsko -1:51,8, 8. Česko (Razým, Bauer, Jakš, Kožíšek) -1:54,8, 9. Německo -2:36,8, 10. Estonsko -4:10,6. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články