Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Bank devátý v super-G, vyhrál Jansrud z Norska

Soči - Ondřej Bank vybojoval deváté místo v superobřím slalomu v Soči a postaral se o suverénně nejlepší český výsledek v této disciplíně na olympijských hrách. Pro zlatou medaili si dojel Nor Kjetil Jansrud a stříbro má Američan Andrew Weibrecht. O bronz se podělili jeho krajan Bode Miller a Kanaďan narozený v Šumperku Jan Hudec.

Kjetil Jansrud se raduje po zlatu ze super-G
zdroj: ČTK/AP autor: Gero Breloer

Bank potvrdil výtečnou sjezdařskou formu. Ve sjezdu do superkombinace se blýskl druhým časem, který následně neprodal ve slalomu a skončil sedmý. Ve sjezdu speciál obsadil 20. místo a v neděli se probojoval do elitní desítky. Se startovním číslem 34 udržel odstup od vítězného Jansruda do jedné sekundy (97 setin) a za sebou nechal řadu spolufavoritů.

Devátou příčkou Bank překonal české maximum ze super-G na olympijských hrách, které od Salt Lake City 2002 držel mezi muži 24. místem Petr Záhrobský. Mezi ženami byla nejlépe Klára Křížová sedmnáctá právě v Soči. "Přitom jsem super-G vůbec netrénoval. Chtěli jsme start vypustit, nebyl čas na přípravu," uvedl Bank.

Na závod ani neměl pořádné lyže. "Jsou odfláknuté. Takže deváté místo se startovním číslem 34, to je hodně kvalitní výsledek. Docela jsem si spravil náladu po kombinaci," připomněl nepovedený závod, v němž bojoval o medaili, ale skončil sedmý. "Navíc ztráta za nejlepšími je malá. Je to jeden z mých nejlepších výsledků v životě," řekl Bank. Od stupňů vítězů ho dělilo 44 setin.

Stříbro vybojoval nečekaně Američan Andrew Weibrecht, jenž má sice bronz z Vancouveru, ale pak podstoupil řadu operací a mezi elitou vůbec nezávodil. Vrátil se však v pravý čas. Na Jansruda ztratil tři desetiny sekundy.

"Tak to je neuvěřitelné. Byl jsem pořád zraněný, ale lyžovat jsem nezapomněl," radoval se Weibrecht. Ještě na posledním mezičase vedl, ale v závěrečné pasáži promrhal půl sekundy na Jansruda. "V cíli jsem si říkal, že to byla slušná jízda. Pak jsem na tabuli viděl dvojku. Nevěřil jsem, podíval se znovu a byla pořád tam. Myslel jsem, že si dělají srandu," dodal osmadvacetiletý Američan.

O bronz se podělili jeho slavný krajan Bode Miller a Kanaďan narozený v Šumperku Jan Hudec. Obhájce zlata Aksel Lund Svindal skončil sedmý, ale našel norského nástupce. Jansrud prodloužil nadvládu norských lyžařů v super-G. Na Hrách v Salt Lake City i v Turíně vyhrál Kjetil André Aamodt a před čtyřmi lety Svindal před Millerem a Weibrechtem.

Bode Miller s manželkou Morgan po super-G
zdroj: ČTK/AP autor: Gero Breloer

Medaile brali lyžaři s vyšším startovním číslem. Jansrud měl 21, Weibrecht 29 a Hudec dvaadvacítku. Miller s třináctkou si vychutnával pár minut vedení v průběžném pořadí, než ho dva soupeři porazili. "Cloumají se mnou emoce. Mám za sebou těžký rok, nelyžuju špatně, ale je potřeba i štěstí. A to jsem dneska měl," řekl Miller po zisku šesté olympijské medaile. V 36 letech se stal nejstarším medailistou mezi sjezdaři v historii Her.

Jansrudovi zatrnulo, když viděl výbornou Millerovu jízdu. "Říkal jsem si, že to bude těžké. Ale povedl se mi už sjezd a nakonec jsem na Bodeho najel půl vteřiny. Fajn pocit před obřím slalomem," radoval se osmadvacetiletý Nor.

Hudec, Bankův velký kamarád, rovněž zářil štěstím. "Prožívám těžkou sezonu, musel jsem vynechat Wengen a Kitzbühel a sjezd se mi nepovedl. Mám velké problémy se zády, ale před dvěma dny jsem měl sen, že jsem super-G vyhrál. To se mi sice nepovedlo, ale mám medaili," řekl syn českých emigrantů. Druhý český sjezdař Martin Vráblík obsadil 33. místo se ztrátou necelých čtyř sekund na vítěze.

Výsledky:

1. Jansrud (Nor.) 1:18,14, 2. Weibrecht -0,30, 3. Miller (oba USA) a Hudec (Kan.) oba -0,53, 5. Striedinger -0,55, 6. M. Franz (oba Rak.) -0,60, 7. Svindal (Nor.) -0,62, 8. Fill (It.) -0,71, 9. Bank (ČR) -0,97, 10. Pridy (Kan.) -1,05, ...33. Vráblík (ČR) -3,87.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články