Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Kallaová vyhrála Švédsku štafetu běžkyň, Češky byly desáté

Soči - Švédské kvarteto získalo díky finišmance Charlotte Kallaové zlato ve štafetě běžkyň na lyžích na  4 x 5 km. Druhé skončilo Finsko a bronz má Německo, favorizované Norky dojely až páté. Češky byly po prvním úseku díky Evě Vrabcové-Nývltové na druhém místě, ale Karolína Grohová, Petra Nováková a Klára Moravcová podle očekávání kontakt s elitou neudržely a celkem nabraly na desátém místě ztrátu 3:27,1 minuty.

Radost Švédek z olympijského zlata ve štafetě
zdroj: REUTERS autor: Sergei Karpukhin

Švédky vyhrály olympijskou štafetu běžkyň podruhé v historii a poprvé od roku 1960. Zasloužilo se o to kvarteto ve složení Ida Ingemarsdotterová, Emma Wikenová, Anna Haagová a především Kallaová, která heroicky zvládla poslední okruh.

Švédky vedly už v polovině trati, ale do závěrečné "pětky" vyjížděly první Finky o šest vteřin před Němkami. Kallaová přebírala třetí s odstupem 25,7 sekundy na čelo. Finka Krista Lähteenmäkiová a Němka Denise Herrmannová se snažily, ale Kallaová letěla, vedoucí duo dojela 600 metrů před cílem a v cílové rovince byla nejrychlejší.

"Měla jsem obrovskou motivaci a chuť je dojet. Povedlo se mi to a teď nemůžu uvěřit, že jsme olympijské vítězky," zářila Kallaová, která se radovala z druhé zlaté olympijské medaile. První získala před čtyřmi lety ve Vancouveru na volné patnáctce. "Už jsem skoro nevěřila, ale Charlotte jela jako bůh," smála se Haagová.

Norky se trápily po celou dobu závodu

Nečekaně nestačily Norky. Vítězky štafety z olympiády ve Vancouveru 2010 i na posledních světových šampionátech v letech 2011 a 2013 ztrácely od začátku. Finišmanka Marit Björgenová dokonce prohrála i boj o čtvrté místo s Francií.

Vrabcová-Nývltová nabídla českým fanouškům v posledních letech nezvyklý, ale o to příjemnější pohled. Na prvním úseku táhla startovní pole a jejímu tempu nestačily Norka Heidi Wengová, Švédka Ingemarsdotterová ani Finka Anne Kyllönenová. Na konci svého úseku předávala druhá těsně za Ruskami.

Eva Vrabcová-Nývltová: "Prvních 1 500 metrů bylo těžkých, nejsem sprinterka a doufala jsem, že to udržím, ale zbytek se mi jel velmi dobře. Poprvé jsem porazila Švédku i Norku."

Vrabcovou-Nývltovou ocenila za výkon i Ingemarsdotterová. "Má skvělou formu. Nepřekvapilo mě to, a když zrychlila, tak jsem se jí snažila držet. A bylo docela hezké vidět jet vpředu někoho jiného než Norky."

Grohová však podle očekávání krok s elitou neudržela a české kvarteto se začalo propadat. Grohová poslala na trať Novákovou desátou a na stejném místě pak přivezla český tým do cíle i Moravcová.

Štafeta žen v běhu na lyžích na 4x5 km

1. Švédsko (Ingemarsdotterová, Wikenová, Haagová, Kallaová) 53:02,7, 2. Finsko (Kyllönenová, Saarinenová, Niskanenová, Lähteenmäkiová) -0,5, 3. Německo (Fesselová, Böhlerová, Nystadová, Herrmannová) -0,9, 4. Francie -45,0, 5. Norsko -53,6, 6. Rusko -1:03,6, 7. Polsko -1:36,2, 8. Itálie -2:17,2, 9. USA -2:30,7, 10. ČR (Vrabcová-Nývltová, Grohová, Nováková, Moravcová) -3:27,1.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články