Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

České medaile se vznášely proklatě nízko

V pátek, nikoliv třináctého, se dozvídám při přestupu mezi autobusy cestou do běžeckého areálu, jakže skvěle rozjel Ondra Bank sjezdem superkombinaci. Já se ale v tu chvíli myšlenkově zaobíral klasickou patnáctkou a Lukášem Bauerem. Měl jsem to štěstí být v komentátorské kabině při jeho dvou velkých stříbrných závodech na MS 09 a OH 06 a poměrně důrazně si proto zakazoval jakékoliv asociace na podobné repete.

Pavel Čapek
zdroj: ČT24/J. Hodík autor: V. Rejl

V tomhle směru jsem docela pověrčivý a nechtěl jsem dopředu cokoliv "pokazit", natož přemýšlet nad tím, jak by asi mohl vypadat závěrečný medailový komentář. Spíš jsem si realisticky vypočítával, kdo všechno by mohl být stejně dobrý nebo lepší než Lukáš. Věděl jsem od trenéra Míry Petráska, že výjimečné jarní podmínky by mu neměly vadit, že je v relativní pohodě a stát se tudíž může téměř cokoliv. Stejně mi ale vyšlo minimálně 10 medailových kandidátů, a to jsem ještě nezapočítal faktor překvapení, o který se postaral Fin Niskanen.

Už na prvním mezičase mi intuitivní kontrolka ovšem hlásila, že Lukáš přímo o medaili bohužel asi nepojede. Přesto absolvoval vynikající závod a potvrdil, že je už dávno běžeckou legendou, která stále umí prohánět mladší kolegy a mít medaile na dosah. Nic na tom nemění fakt, že mu k ní scházelo 20 vteřin.

Cestou zpět z areálu Laura jsem to měl na vteřiny propočítané, že stihnu v horském tiskovém středisku jízdu Ondry Banka. Bohužel se lehce pozdržela tradiční kontrola v autobuse a přestože jsem od něj svižně sprintoval do patra k televizím, zvládl jsem naživo pouze závěrečnou jízdu slalomu a neviděl Bankovu frustraci a českou medaili mizící v dálce. Říkal jsem si: "Nechť, jsou tu ještě biatlonistky a krasobruslaři, to by v tom byl čert, aby to v pátek 'nezacinkalo' českou medailovou zvonkohrou."

Ale i když jsem z křesílka na hotelovém pokoji fixoval pohledem obrazovku při každé střelbě dámského dua SoukalováVítková a zkoušel všemožnými zaklínadly a průpovídkami přivolat jejich bezchybnost, osud jsem samozřejmě nepřekonal.

Vrhnul jsem se tedy na přípravu komentování sobotní štafety žen a stejně pořád v duchu viděl tu páteční českou postupku: 4. Soukalová, 5. Bauer, 6. Vítková, 7. Bank a při psaní tohoto příspěvku šilhám na muže kroutící výkruty na ledové ploše bez hokejek a na hudbu… Po chvilce je mi jasné, že pátek 14. 2. 2014 je pro české olympijské medaile zapovězeným dnem. Tak někdy příště…

Hlavní zprávy

Nejčtenější články