Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Taháky 15. 2.: Hokejisty čeká "švýcarská zeď", skokany velký můstek

Soči - České hokejisty čeká poslední utkání základní skupiny. Pokud chtějí pomýšlet na přímý postup do čtvrtfinále, musí porazit podceňované, avšak nevyzpytatelné Švýcary. Reprezentantům země helvétského kříže Češi dvakrát podlehli na loňském světovém šampionátu, podruhé v klíčovém utkání turnaje - čtvrtfinále - a mají tak svému nejbližšímu soupeři co vracet. Další medailová sada se bude rozdávat ve skocích, kde muže čeká závod na velkém můstku. Ranní program obstará super-G žen. Přímé přenosy všech závodů a utkání můžete sledovat zde.

Trenér Alois Hadamczik na střídačce s hráči
zdroj: Reuters autor: Grigory Dukor

Švýcaři se zatím na turnaji prezentují skvělou obranou, ve dvou utkáních dostali jedinou branku, a to ještě od ofenzivně brilantního Švédska. Před sobotním vzájemným duelem mají stejně jako Češi tři body za jedno vítězství. "Švýcaři už nemají tým jako před deseti lety, kdy je každý porazil. Jsou dobří, velmi dobří," řekl Jaromír Jágr.

"V sobotu uvidíme, jaký jsme doopravdy tým. Jestli budeme hrát jako první půlku proti Švédům, nebo jako druhou," poukázal Jágr na první vystoupení na turnaji. Proti severskému týmu hráli Češi dobře jen ve druhé části, od stavu 0:4. Přímý postup do čtvrtfinále si zajistí vítězové skupin a nejlepší tým z druhého místa, zbylou osmičku týmů čeká ještě osmifinálový duel.

První místo si v "české" skupině už s předstihem po dvou zápasech zajistili Švédové. Aby čeští hokejisté mohli alespoň pomýšlet na poslední volné místo ve čtveřici čtvrtfinalistů, jako nejlepší tým z druhých míst, musí proti Švýcarsku nejen zvítězit, ale pokud možno si i řádně vylepšit skóre. Pokud Češi nezlepší řadu herních činností, mohou na přímý postup zapomenout.

"Chybí nám větší aktivita v bruslení, je třeba více bruslit. Když se dívám teď na Švédy se Švýcarama, ten pohyb a bruslení je v trochu jiných dimenzích," myslí si bývalý reprezentační trenér Josef Augusta. "Nejde o všechny hráče, ale těch hráčů, kteří to splňují, je tam málo," tvrdí sedmašedesátiletý Augusta, jenž byl na střídačce u zlatého hattricku reprezentace z MS v letech 1999 až 2001. Poprvé jako asistent, poté už jako hlavní kouč.

Přidat by podle něho měli v tomto ohledu hlavně útočníci. "Čekají nás Švýcaři a jejich obrana je velmi dobře propracovaná a kompaktní. Jakmile nebudeme bruslit a vyvíjet správnou agresivitu na puk, budeme mít problémy," uvedl Augusta.

18:00  Švýcarsko - ČR

Otřepe se Stoch z pádu?

V závodě na velkém můstku se představí všichni čtyři čeští skokani. Jakub Janda, Jan Matura, Roman Koudelka i Antonín Hájek bez větších obtíží prošly z kvalifikace do hlavního závodu. Stejně jako na středním můstku vyhrál kvalifikaci Rakušan Michael Hayböck, favority je však třeba hledat jinde.

Hlavním adeptem na zlato bude vítěz závodu na středním můstku a vedoucí skokan světového poháru Kamil Stoch. Polský závodník sice v tréninku nepříjemně upadl, naštěstí ale vyvázl bez zranění. Hůře dopadl domácí favorit Michail Maximočkin, který má zlomená žebra, a olympiáda pro něj skončila. Páté olympijské zlato může vybojovat Švýcar Simon Ammann.

19:30 Skoky na lyžích - velký můstek muži 

Novotná potrénovala s Loudínem

Závodem na 1 500 metrů začínají Hry pro shorttrackařku Kateřinu Novotnou. Ač české reprezentantce není ani třicet let, už je na své čtvrté olympiádě. Na "patnáctistovku" trénovala společně s Vojtěchem Loudínem, který už má svůj závod na hrách za sebou.

Novotná chce prodat svoje zkušenosti, postoupit z rozjížďky a v ideálním případě se přiblížit svému dosud nejlepšímu umístění pod pěti kruhy - šestému místu na "pětistovce", které vybojovala před osmi lety v Turíně. "Žádná rozjížďka není jednoduchá, jsou tam těžcí soupeři. Mám tam Američanku, Japonku, Kanaďanku, Číňanku a Holanďanku, takže uvidíme, jak to dopadne. Postupuje půlka, takže šance tam je. Doufám, že pojedu tak, že budu moci říct, že jsem do toho dala vše, a vyjde to," věří Novotná.

11:00 Short track - 1 500 m ženy rozjížďky 

Potvrdí Weiratherová fazonu?

Super obří slalom bude poslední šancí na medaili pro závodnice preferující rychlostní disciplíny. Vskutku obří favoritkou bude Tina Weiratherová z Lichtenštejnska, která skončila na pódiu hned třikrát z posledních čtyř závodů světového poháru. V deseti závodech v rychlostních disciplínách, které letos dojela, se vždy probila mezi nejlepší pětici.

Skončit bez medaile by bylo pro čtyřiadvacetiletou Lichtenštejnku zklamáním. Jejími největšími konkurentkami by měly být Lara Gutová, Anna Fenningerová a Nicole Hospová. V závodě se představí i dvě Češky – Klára Křížová a Kateřina Pauláthová.

8:00 Sjezdové lyžování - super-G ženy 

PROGRAM na sobotu:

8:00 Sjezdové lyžování - super-G ženy (Křížová, Pauláthová)

11:00 Rychlobruslení na krátké dráze - 1 500 m ženy rozjížďky (Novotná),

11:00 Běh na lyžích - štafeta 4x5 km ženy (ČR)

13:09 Rychlobruslení na krátké dráze - 1 500 m ženy,

13:23 Rychlobruslení na krátké dráze - 1000 m muži,

14:30 Rychlobruslení - 1 500 m muži,

17:15 Skeleton muži - závěrečná jízda,

18:00 Hokej - muži: Švýcarsko - ČR,

19:30 Skoky na lyžích - velký můstek muži 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články