Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Cologna je podruhé zlatý, na Bauera zbylo páté místo

Soči - Skvělým způsobem ovládl závod na 15 km klasickou technikou Švýcar Dario Cologna, který za sebou druhého Švéda Johana Olssona nechal o bezmála třicet vteřin. Na Hrách tak vybojoval již své druhé zlato. Lukáš Bauer skončil v intervalovém závodě na 5. místě a nesplnil si, alespoň prozatím, svůj sen o medaili v Soči - na ni mu chybělo dvacet vteřin. Bronz bere Olsonův krajan Daniel Richardsson.

Vítěz závodu na 15 km Dario Cologna
zdroj: AP Photo autor: Gregorio Borgia

Do mužského závodu na 15 km výtečně vstoupil Fin Niskanen a na prvních mezičasech dosahoval nejlepších časů. Až za ním s odstupem následovali ostatní včetně favoritů Švýcara Cologni nebo Norů Rönninga či Sundbyho. Lukáš Bauer se se svým časem držel na hraně první desítky.

Na osmém kilometru se však již ukázalo, že mladý finský lyžař patrně své tempo v úvodu přepálil, a do čela se posunul na Hrách již jednou zlatý Cologna. S malým odstupem následoval Niskanen, o pár vteřin za ním jel Švéd Olsson. Bauer na své nejsilnější distanci ztrácel prakticky v polovině patnáctikilometrového závodu 25 vteřin a pohyboval se na přelomu první a druhé desítky. Rönning s ním v intervalovém závodě "na dálku" sváděl souboj a držel si náskok čtyř vteřin.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy Lukáše Bauera a trenéra Miroslava Petráska po patnáctce klasicky

Přišel 12,5. kilometr a další z mezičasů: ukázalo se, že Cologna je už definitivně před Niskanenem (25 vteřin). Ztráta Lukáše Bauera na úplné čelo se prakticky zdvojnásobila a šance na medaili už byla pryč. Vytratil se i zkušený norský klasik Rönning.

Kuriózní situace poté nastala pro Colognu, který dojel před sebou jedoucího Olssona - ten přitom sám bojoval o stříbro. To se mu nakonec také vyplnilo a diváci v dějišti Her viděli nepříliš častou věc, tedy finiš zlatého a stříbrného pospolu v intervalovém závodě. "Věděl jsem, že když ho chytím, že už budu mít zlato," řekl Cologna

Lukáš Bauer se v závěru snažil umazat svou ztrátu na Niskanena či zezadu se blížícího Švéda Richardsona, avšak postupně mu ubývalo sil - v cíli byl klasifikován jako čtvrtý, poté ho však ještě předstihl Švéd Richardsson. Na své parádní distanci tak český lyžař na medaili nedosáhl, zaostal za ní o dvacet vteřin.

"Super. Velká spokojenost," řekl Bauer, který startuje nejspíše na své poslední olympiádě. "Je to hodně blízko k medaili, což svádí k tomu, že to byl kousek, ale, bohužel, těch dvacet vteřin je velký rozdíl. Ale já už před odjezdem na olympiádu připomínal, že jednoznačně nepatřím ke kandidátům na medaili, pokud vše půjde standardně, a že by to byl velký zázrak. Mé vyhlášení, že budu spokojený, když budu do desítky, platí."

Páté místo je pro Bauera třetím nejlepším individuálním výsledkem na OH, nestal se však druhým běžcem historie, který na patnáctce získal tři cenné olympijské kovy po sobě. Po stříbru z Turína 2006 a bronzu z Vancouveru 2010 vyšel naprázdno.

Cologna získal třetí zlatou olympijskou medaili. Před čtyřmi lety ve Vancouveru triumfoval na volné patnáctce. "Už prvnímu zlatu tady jsem po zranění nemohl uvěřit, tohle je úžasné. Mám za sebou perfektní závod. Věděl jsem, že to bude náročné, tvrdé, ale byl jsem na to připravený," řekl.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články