Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Po krátkém programu vede Hanju, čeští krasobruslaři se nedostali do první desítky

Soči – Krátký program mužů přinesl několik velkých překvapení. O to smutné se postaral Jevgenij Pljuščenko, který ani nenastoupil do své jízdy a kvůli bolesti zad odstoupil ze soutěže mužů. Tím příjemným překvapením byl výkon devatenáctiletého japonského krasobruslaře. Juzuru Hanju získal 101,45 bodu a jasně ovládl krátký program. Lépe z českých reprezentantů dopadl Michal Březina, který skončil na 12. místě. Tomáše Vernera potkal pád u čtverného toeloopu a po krátkém programu se zařadil na 13. místo.

Vítěz krátkého programu Hanyu při jenom z prvků
zdroj: REUTERS autor: Lucy Nicholson

Krátký program a volná jízda, dvě poslední vystoupení pro Tomáše Vernera v amatérské kariéře. Evropský šampion z roku 2008 nezajel první část, tedy krátký program, čistě. Tam kde měla být kombinace čtverný toeloop s trojitým, ale chyboval, upadl. To stálo Tomáše Vernera cenné body. Nakonec nasbíral 81,09 bodu. Za svým nejlepším programem v letošní sezoně zaostal (83,51). Přesto bylo hned jasné, že si oproti hrám ve Vancouveru polepší. Tam skončil Tomáš Verner na 19. místě v krátkém programu. V Soči to stačilo na 13. příčku.

Ani Michal Březina nezajel své letošní maximum. Kroková sekvence byla v jízdě druhého českého krasobruslaře povedená, ale chyboval při skocích. Rozhodčí jeho výkon ohodnotili bodovým ziskem 81,95, což ho zařadilo o příčku výše než Tomáše Vernera, na 12. pozici.

Skvěle zajel Japonec Juzuru Hanju. Bruslil na píseň Parisian Walkways od Gary Moora a v 19 letech zajel skvělý krátký program. Jeho provedení se hodně líbilo i rozhodčím. Dostal 101,45 bodu a jasně se usadil na čele. Z prvního místa ho nesesadil ani mistr Evropy Javier Fernandez. Ten měl ve své jízdě několik drobných zaváhání a jeho bodový zisk byl 86,98, což znamenalo třetí příčku. 

Patrick Chan z Kanady vyhrál v tomto olympijském cyklu všechny tři světové šampionáty, ale prvenství po krátkém programu nezískal. Díky zisku 97,52 skončil po úvodní části mužské soutěže na druhém místě. Za prvním Hanyuem zaostal o necelé čtyři body, a je tedy stále ve hře o celkové prvenství v soutěži mužů.

Velké zklamání, zejména pro ruské fanoušky krasobruslení, přišlo hned v úvodu. Jevgenij Pljuščenko se znovu vrátil na led kvůli domácí olympijské soutěži. Povedený návrat to ale nebyl. Ruský závodník patří mezi nejúspěšnější krasobruslaře všech dob. Za svou kariéru dokázal nasbírat v různých soutěžích 45 zlatých medailí. Pljuščenko má také za sebou už operaci zad. Při rozbruslení v krátkém programu mužů se mu nedařil axel a nejspíše si hnul opět se zády a rozhodl se odstoupit z olympijské soutěže. Na domácích olympijských hrách v Soči tak ke zlatu ze soutěže družstev žádnou další medaili nepřidá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články