Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Český fanoušek potají startoval už na třech olympiádách

Jihlava – Český fanoušek Josef Panuška z Jihlavy miluje olympiády natolik, že se jich potají účastní. Ačkoliv nikdy nefiguroval na žádné olympijské startovní listině, na olympiádě závodil už třikrát. Jeho specialitou je totiž nenápadná infiltrace mezi soupeřící sportovce nebo alespoň na jejich fotografie z oslav.

Zatím posledním husarským kouskem Josefa Panušky byla účast na triatlonu při letní olympiádě v Londýně v roce 2012. Šestačtyřicetiletý bohém razící heslo o tom, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se, přitom už před deseti lety v Aténách běžel maraton. A o dva roky později v Turíně zase padesátku na lyžích.

Do cíle sice doběhl až před prázdnými tribunami o několik hodin později, než trénovaní profesionálové, radost mu to ale nekazí. "Hned po první olympiádě jsem zjistil, že ta olympijská atmosféra je prostě droga," svěřil se olympionik – amatér.

Panuška, který si plní své sny, je noční můrou pořadatelů. Zatímco v Aténách si ho prý téměř nikdo nevšiml, v Londýně už měl problémy. "Při triatlonu mě dvacetkrát vyhodili z trati. Jel jsem na kole a vždycky mi řekli: Tady nesmíte být, tady jsou závodníci. Bylo marné vysvětlovat, že závodním taky," vzpomínal s úsměvem Panuška.

Olympiáda mu prostě zvedá hladinu adrenalinu v krvi. Jeho dům se díky výzdobě nedá přehlédnout a je možné, že vyrazí i do Soči. Sám ale přiznává, že bezpečnostní opatření mu jeho partyzánský způsob sportu čím dál víc znesnadňují. "Každou olympiádu se to zhoršuje a je fakt, že už to skoro nejde. Ono se mluví o bezpečnosti, ale pak konkrétní dveře třeba zabezpečené nejsou. Vždycky se dá nějaká skulinka najít," řekl Panuška.

Kde Josef Panuška startoval?

Letní olympiáda Atény 2004 – maratonský běh, 42 kilometrů

Zimní olympiáda Turín 2006 – běh na lyžích, 50 kilometrů

Letní olympiáda Londýn 2012 – triatlon

Na každé olympiádě zatím zkoušel nový sport, letos ho láká obří slalom. "Tam kdybych se dostal na trať, tak už mě chytnou až v cíli," plánuje fanoušek, který by si chtěl užít i případný úspěch českých hokejistů. Dost možná, že by se mu znovu podařilo dostat i na oficiální fotografie s trofejí, tak jako to zvládl v minulosti už dvakrát na mistrovství světa.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články