Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Pančochová: Příště tu olympiádu vyhraju

Soči - Loni v létě si snowboardistka Šárka Pančochová zlomila klíční kost, nemohla proto dlouho trénovat v U-rampě. To byl jeden z důvodů, proč neměla vyježděné náročné triky a nedostala se v této disciplíně do olympijského finále. Ve třiadvaceti letech už má za sebou ale dvě olympijské účasti, další důležité zkušenosti a věří ve rčení, že do třetice všeho dobrého. Za čtyři roky chce vyhrát.

Šárka Pančochová
zdroj: ČTK autor: Tibor Alföldi

"Jezdila jsem celý den, byla kvalifikace, předtím čtyřicet minut trénink, před semifinále také čtyřicet minut trénink. Byla jsem trošku unavená, možná se to k tomu přičetlo," přemítala po semifinále Pančochová. Inkriminovaný skok s otočkou o 720 stupňů zvládá nyní prý odjet jednou z pěti pokusů. A to nebyl zrovna případ dvou semifinálových jízd. "Asi to byl ten čtvrtý zrovna," podotknula po druhém nepovedeném pokusu.
 
Celou sezonu se právě kvůli zranění připravovala hlavně na slopestyle, svou hlavní disciplínu, v níž vyhrála poslední závod Světového poháru před OH. "Jezdila jsem asi čtyři dny po sedmiměsíční pauze v Americe, teď tady asi pět dní. Za posledních sedm měsíců takových deset patnáct dní," přiznala Pančochová, že byla dnes realistkou. "Tím, jak jsem si zlomila tu kost, neměla jsem čas zajet na Zéland v rampě potrénovat," prohlásila.

Problémem je, že rampy nikde po světě moc nejsou. "A když jedu na závod, tak většinou je to tam hrozně našlapaný se slopestylem. Jako tady," upozornila na pětidenní zápřah tréninků a závodů ve dvou disciplínách. "Je to fyzicky náročné. Když jsem unavená, je větší pravděpodobnost, že bych si mohla něco udělat. Ale s Martinem (trenérem Černíkem) bychom určitě chtěli dát nějaké tréninky na jaro, třeba v Aspenu," plánovala.
 
Během roku je doma vždy jen pár dnů, maximálně týdnů. Cestuje se svým snowboardingovým týmem a partou kamarádek po světě, většinou v USA, Kanadě, Austrálii či na Novém Zélandu. A nebude tomu jinak ani letos. Po olympiádě stráví pár dní doma, zhruba měsíc v Evropě a pak odletí do světa. "Pro snowboardistu to zase začne všechno nanovo," usmála se.
 
Olympiádu si prý i přes bolestivý pád ve finále slopestylu užila

"Ten pád vypadal hůř, než jak jsem se pak cítila. Myslím, že to bylo super. Ve slopestylu jsem předvedla, co jsem chtěla, úplně super snowboarding," hodnotila. "Všichni mi říkají, že jsem jezdila dobře. Mám z toho radost, že se to všem líbilo. Já jsem spokojená," uvedla.
 
Potěšil ji i ohlas v České republice, neboť mnoho lidí ji až do her v Soči neznalo, když se pohybuje pořád po světě. "Asi se trochu zvedla publicita, mám radost, že mě lidi podporovali, fandili, po tom pádu jsem dostala tisíce zpráv. Je fajn vědět, že lidi to podporují, líbí se jim snowboarding i já," řekla.
 
Letos si prý dá pohodový poolympijský rok. Tedy po skončení Světového poháru v polovině března. "Nemám zatím vůbec plán," řekla Pančochová. Hned doplnila, že ten vlastně nemá nikdy, ale rozhodně by chtěla jet surfovat, lézt po skalách. "A připravovat se zase na další roky, víc se vyjezdit, abych měla nové triky. Pak přijedu a příště tu olympiádu vyhraju," plánovala s úsměvem.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články