Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Frenzel potvrdil svou letošní suverenitu a vyhrál ve finiši

Soči - Německý sdruženář a suverén letošní sezony Eric Frenzel si ve finiši prvního závodu severské kombinace na Hrách zajistil zlatou medaili, když snadno předčil druhého Japonce Akita Watabeho. Bronz bral první z větší skupiny pronásledovatelů Nor Magnus Krog před Italem Alessandrem Pittinem a svým krajanem Magnusem Moanem. Nejlepší z českých závodníků Pavel Churavý skončil po solidním běhu na 23. místě.

Eric Frenzel
zdroj: ČTK/AP

"Moc se nám to nepovedlo, znám i lepší dny," prohlásil Churavý. Nepovedl se mu prý jediný tréninkový skok, což se projevilo i v závodu. "Před odletem jsem měl velikou formu. Věřil jsem si. Nepochyboval jsem, že budu po skoku do desítky. Nezbývá než doufat, že na velkém to vyjde," věřil český sdruženář.

Další český reprezentant Tomáš Slavík obsadil 25. místo, Miroslav Dvořák se po zkaženém skoku posunul v běhu z 44. na 29. místo. Sedmnáctiletý Tomáš Portyk, který byl po skoku třináctý, doběhl s poraněnou rukou na 32. místě. "Se skokem jsem spokojený, ale v běhu mám ještě velké mezery, tam musím dost zlepšovat," uvedl Portyk. 

Frenzel potvrdil suverenitu

Eric Frenzel předvedl v první části závodu nejdelší skok na hranici 103 metrů a díky tomu vyrazil do běhu šest vteřin před Japoncem Akitem Watabem, před zbytkem startovního pole měli oba náskok více než dvacet vteřin. Třetí byl domácí Jevgenij Klimov, za nímž následovali v minimálních odstupech lepší běžci. Nejlepší Čech Tomáš Portyk doskočil na značku 97,5 metru a vyběhl s odstupem 47 vteřin, skok se naopak nepovedl Miroslavu Dvořákovi - dostal za něj třetí nejhorší známku mezi 46 startujícími.

Na těžkém okruhu tedy jako první odstartoval Frenzel hned následovaný Watabem, za nimi přímo ve skokanském areálu postupně startovali natěsnáni za sebou další sdruženáři. Na prvních stovkách metrů došlo k očekávanému, když Watabe dohonil Frenzela a na čele rázem jel miniaturní dvoučlenný vláček. Nejlepší český skokan Portyk se naproti tomu od počátku začal propadat a na prvním mezičase po 1,5 km už jel patnáctý mezi dvěma většími skupinami. Pro mladičkého sdruženáře však v Soči jde především o získávání závodních zkušeností.

Za vedoucím a spolupracujícím duem Frenzel–Watabe dále zela časová díra, která i přes snahu skupiny s vynikajícími běžci Moanem či Pittinem, jež se brzy utvořila a přehnala se přes po skoku třetího Rusa Klimova, stála na hranici zhruba 25 vteřin. Ve stoupání ve druhém okruhu se už jejich běžecké schopnosti začaly projevovat a ztráta šla postupně dolů – v polovině závodu dělala rovných dvacet vteřin. Ztrácel Portyk, dopředu se na pozicích irelevantních z hlediska čela závodu prokousával Dvořák.

Při třetím průjezdu stadionem na 7,5 km činil náskok vedoucí dvojice 14 vteřin na skupinu, z níž překvapivě odpadl obhájce vancouverského zlata Lamy-Chappuis. Rozhodnout o tom, zda budou Frenzel s Watabem dojeti, se mělo v dlouhém stoupání: manko pronásledovatelů Moana a spol. však neklesalo a o útok se naopak pokusil Watabe, Frenzela však neutavil. O zlatu se tak rozhodlo až v samém finiši, kde první nastoupil německý sdruženář. Watabemu poodjel hned na začátku stadionové pasáže a vše si pohlídal až do cíle. 

Ze skupiny pronásledovatelů měl nejvíce sil Nor Magnus Krog, který předčil na čáře Itala Alessandra Pittina a vybojoval bronz. Nejlepší český zástupce v závodě Pavel Churavý předvedl solidní běh a skončil 23., Tomáš Portyk se však postupně propadal a doběhl 32. Další český sdruženář Tomáš Slavík se posunul na 25. pozici a Dvořák, který zkazil skok a byl po něm třetí od konce, předjel 15 soupeřů až na konečné 29. místo.

Frenzel v této sezoně vyhrál sedm z jedenácti závodů světového poháru a skvělou formu potvrdil i v Rusku. "Skok se mi povedl perfektní," řekl Němec. "Nedokážu popsat své pocity. Zlato je naplnění mého snu, ale neznamená to, že víc nechci. Naopak, jsem teď ještě víc motivovaný," řekl dvojnásobný mistr světa a loňský vítěz světového poháru Frenzel, první německý zlatý olympijský medailista v severské kombinaci po Georgu Hettichovi, vítězi z Turína 2006.

Střední můstek:

1. Frenzel (Něm.) 23:50,2, 2. A. Watabe (Jap.) -4,2, 3. Krog (Nor.) -8,1, 4. Pittin (It.) -9,3, 5. Moan (Nor.) -12,7, 6. Rydzek (Něm.) -17,3, 7. Runggaldier (It.) -19,7, 8. Riessle -29,4, 9. Edelmann (oba Něm.) -37,0, 10. Klemetsen (Nor.) -38,2, ...23. Churavý -1:41,9, 25. Slavík -1:53,2, 29. Dvořák -2:08,4, 32. Portyk -2:27,0.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články