Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Sjezdařské zlato se poprvé dělí: nejrychlejší byly Gisinová i Mazeová

Soči - Poprvé v historii sjezdu na Hrách se dělí zlatá medaile, neboť stejný čas na sjezdovce v Soči zajely Švýcarka Dominique Gisinová a Slovinka Tina Mazeová. Bronz vybojovala s odstupem jedné desetiny sekundy další Švýcarka Lara Gutová. Další z favoritek, rakouská lyžařka Anna Fenningerová, nezvládla jednu ze zatáček a závod nedokončila. Česká lyžařka Klára Křížová skončila 21. se ztrátou 1,9 vteřiny.

Tina Mazeová
zdroj: AP Photo autor: Gero Breloer

"Je to neuvěřitelné, mám obrovskou radost," řekla v cíli Dominique Gisinová, pro kterou je sjezdařské vítězství prvním velkým v kariéře. To Mazeová už dvě předchozí medaile z olympijských her má doma. Obě závodnice ještě na chvíli ohrožovala Norka Lotte Sejerstedová, startující až s číslem 26. Po prudké horní pasáži dokonce měla nejrychlejší mezičas, ale postupně ztrácela a nakonec skončila šestá. Překvapením závodu je sedmé místo maďarské reprezentantky Edith Miklósové.

Favorizované Němce Marii Höflové-Rieschové technický sjezd neseděl, vítězka kombinace se nakonec nevešla ani do elitní desítky a skončila třináctá. Zklamáním skončil závod pro Rakušanky, když nejlepší zástupkyní sjezdařské velmoci byla až devátá Nicole Hospová. Jediná česká zástupkyně Klára Křížová si přála mít v cíli ztrátu pod dvě vteřiny, což se jí povedlo. Trať projela bez větších chyb a za vítězkami zaostala jen o 1,90 sekundy. "Takže jsem spokojená, ale popravdě jsem si myslela, že taková malá ztráta bude znamenat lepší umístění," prohlásila v cíli česká lyžařka. "Ale v pohodě, přede mnou jsou kvalitní sjezdařky," uznala.

Zásadní chyby se nedopustila, čímž udělala radost i své mamince Olze Charvátové-Křížové, bronzové medailistce z olympijského sjezdu v Sarajevu. "Když včera odlítala, tak mi říkala, abych si to užila. Svítilo sluníčko, byl krásný den a svět mi utekl ani ne o dvě sekundy. Super!" radovala se. "Pro mě je to letos úspěch, příští rok to bude vteřina a pak už budu jezdit o medaile," usmívala se čtyřiadvacetiletá lyžařka.

"Zvládla jsem dobře horní úsek, který mi tady nešel, a dole jsem nechala jet lyže," řekla Mazeová, které se v této zimě nedařilo. Na svazích se trápila, a proto vrhla všechny síly k olympiádě. "Chtěla jsem zlato a věděla, že na to mám. Po špatném průběhu sezony jsem všechnu energii upřela na olympiádu a vyplatilo se," dodala Slovinka.

Zatímco Mazeová se stala první slovinskou olympijskou vítězkou v alpském lyžování, Gisinová je pátou švýcarskou olympijskou vítězkou sjezdu a první po 30 letech. Naposledy Švýcarsko slavilo v Sarajevu 1984 zásluhou Michele Figiniové.

Přehled dvou vítězů stejné disciplíny na zimních olympijských hrách:

1928 (Svatý Mořic): Clas Thunberg (Finsko) a Bernt Evensen (Norsko) - rychlobruslení (500 m)
1956 (Cortina d'Ampezzo): Jevgenij Grišin a Jurij Michajlov (oba SSSR) - rychlobruslení (1500 m)
1960 (Squaw Valley): Roald Aas (Norsko) a Jevgenij Grišin (SSSR) - rychlobruslení (1500 m)
1972 (Sapporo): Horst Hörnlein, Reinhard Bredow (NDR) a Paul Hildgartner, Walter Plaikner (Itálie) - saně (dvojice)
1998 (Nagano): Günther Huber, Antonio Tartaglia (Itálie) a Pierre Lueders, David McEachern (Kanada) - dvojboby
2002 (Salt Lake City): Thomas Alsgaard a Frode Estil (oba Norsko) - běh na lyžích (kombinace)
2002 (Salt Lake City): Jelena Běrežná, Anton Sicharulidze (Rusko) a Jamie Saleová, David Pelletier (Kanada) - krasobruslení (sportovní dvojice)
2014 (Soči): Dominique Gisinová (Švýcarsko) a Tina Mazeová (Slovinsko) - sjezdové lyžování (sjezd).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články