Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Bronzový olympijský sen: Z pokojské medailistkou

Soči - Špičkové sportovní výkony k zisku olympijské medaile nestačí. Druhým stavebním kamenem úspěchu je dostatečné finanční zázemí. Ukazuje to příběh britské snowboardistky Jenny Jonesové, jež pro svou zemi v Soči vybojovala první a zatím jedinou medaili - bronz ve slopestylu. Přitom ještě nedávno stlala postele a čistila záchody jako hotelová uklízečka. A nebýt štědrého mecenáše, pravděpodobně by se na olympiádu nikdy nedostala.

Jenny Jonesová
zdroj: ČTK/PA autor: Mike Egerton

Čistě provedené triky kombinované s dlouhými skoky - bronzová jízda Jenny Jonesové přinesla Velké Británii první olympijskou medaili. Cesta k ní byla ale klikatá. Rodačka z Bristolu si ještě před pár lety vydělávala na živobytí jako pokojská a na snowboard se dostala jen ve svém volném čase. "Když jsem ještě pracovala v hotelu, nikdy mě nenapadlo, že bych se mohla někdy dostat až sem. Vždyť jsem připravovala snídaně a čistila toalety... a prkno jsem měla jen pro zábavu," říká dojatá Jenny.

Únavnou práci opustila v roce 2010. Právě tehdy vznikla Britská lyžařská a snowboardová federace, kterou začal milionovými částkami podporovat realitní magnát John Ritblat. Hlavně díky jeho pomoci mohla Jenny začít trénovat a naplno se připravovat na první závody. "Musíme hledat talenty a vytvářet podporu. A to nejen na světových šampionátech nebo olympiádách. Všechno musíme stavět na stabilních finančních základech. Chceme v Británii trvalou podporu zimních sportů. Je to velká investice, ale moc potřebná," nechal se slyšet Ritblat.

Jenny Jonesová
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Jeff Cable

Jenny Jonesová by na medailových pozicích neměla zůstat dlouho osamocená. Mecenášský způsob financování je na Britských ostrovech považovaný za průlom v podpoře sportu. Spojené království proto letos počítá s třemi olympijskými medailemi, což by byl nejlepší výsledek od roku 1936. Ještě s většími nadějemi Britové vyhlíží další zimní olympiádu v roce 2018.

Je nám líto, video expirovalo.
Snowboardistka Jenny Jonesová se živila jako uklízečka

Hlavní zprávy

Nejčtenější články