Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Taháky 12.2.: Pančochová se představí na U-rampě, Křížová bude útočit ve sjezdu

Soči - Ani těžký pád nezastavil Šárku Pančochovou, která po pátém místě ve slopestylu znovu stane na startu: tentokrát bude soutěžit na U-rampě. Královská disciplína čeká sjezdařky, mezi nimiž se po nadějném výsledku ze superkombinace na sjezdovce objeví i Klára Křížová. Do programu poprvé na Hrách vstoupí sdruženáři, kteří budou soutěžit na středním můstku. Největší českou nadějí ve startovním poli bude Miroslav Dvořák, doplní ho trojice Churavý, Portyk, Slavík. Přímé přenosy všech závodů můžete sledovat zde.

Klára Křížová
zdroj: SLČR

Pančochová bude po pádu pokračovat na U-rampě

Šárka Pančochová přestála tvrdý pád ve finále olympijského slopestylu a nyní ji čeká závod na U-rampě. Česká závodnice by měla jet jako devátá v první kvalifikační skupině, při tréninku se údajně cítila dobře a v pořádku. "Trénink odjela, je v pohodě. Samozřejmě je trošku zatuhlá. Není to pro ni úplně snadné, ale pere se s tím statečně, dávala i rotace," řekl po tréninku její trenér Martin Černík.

I lékaři jsou zaskočeni tím, jak rychle se Pančochová z následků svého pádu "vyhrabala". "Potvrdilo se, že když člověk cvičí strečink, jógu, posiluje, má dobré svaly, pády potom přežije daleko lépe. To jí hodně pomohlo," tvrdil Černík. Na tréninku ale byla jeho svěřenkyně raději opatrná.

11:00 - kvalifikace U-rampy žen

Křížová bude bojovat o umístění ve sjezdu

Jako velké povzbuzení může brát výsledek ze superkombinace Klára Křížová. Celkové devatenácté místo je velkým povzbuzením, ačkoliv možného zlepšení si je sjezdařka sama přirozeně vědoma. "Vím, že mám rezervy. Udělala jsem chyby. Když budu mít ve sjezdu ztrátu pod dvě sekundy, budu spokojená," uvedla Křížová.

Hlavní favoritkou sjezdu je vítězka superkombinace, Němka Maria Höflová-Rieschová. Ta už v letošní sezoně tři sjezdy ovládla a vede i pořadí této disciplíny ve světovém poháru. Vyhovovalo jí, že díky zrušení posledního tréninku před závodem mohla věnovat čas regeneraci. "Doufám, že se dám dohromady a pojedu uvolněně. Potřebuji lépe zvládnout technickou pasáž a vybrat nejlepší lyže, protože to bude hodně důležité," řekla. 

8:00  Sjezdové lyžování - sjezd ženy (Křížová),10:30 Severská kombinace - střední můstek (Dvořák, Churavý, Portyk, Slavík),11:00 Snowboarding - U-rampa ženy - kvalifikace (Pančochová),13:30 Severská kombinace - běh na 10 km (Dvořák, Churavý, Portyk, Slavík),15:00 Rychlobruslení - 1000 m muži,15:15 Saně dvojice (A. Brož, L. Brož),16:45 Krasobruslení - sportovní dvojice - volné jízdy,18:00 Hokej - muži: ČR - Švédsko, Lotyšsko - Švýcarsko,18:30 Snowboarding - U-rampa ženy - finále.

V případě vítězství by se Höflová-Rieschová stala teprve třetí čtyřnásobnou olympijskou vítězkou v alpském lyžování. Před ní to dokázali pouze Chorvatka Janica Kosteličová a norský všeuměl Kjetil Andre Aamodt.

Trať bude dlouhá 2713 metrů a k adeptkám na zlato se vedle Němky řadí i několik dalších závodnic, především pak lichtenštejnská lyžařka Tina Weiratherová, jejíž start však není jistý. Po pádu v tréninku má totiž zraněnou nohu a až před závodem se rozhodne, zda se spustí na trať. Nesmí se zapomenout ani na Američanku Julii Mancusovou, která v Soči zajela nejrychlejší čas ve sjezdařské části superkombinace. Mancusová už předem řekla, že na olympiádě závodí i za svou krajanku Lindsay Vonnovou, vinou zranění absentující vítězku z Vancouveru. Rakouské barvy coby tradiční lyžařské velmoci pak bude hájit Anna Fenningerová. 

8:00 - sjezd ženy

Poprvé se představí sdruženáři

Miroslav Dvořák je předním českým sdruženářem posledních let, tento soutěžní rok mu navíc vychází - v lednu dvakrát skončil třetí v ruském Čeljabinsku, což je úspěch, který nesnižuje ani snížená konkurence na tomto závodě, kde absentovalo několik závodníků ze světové špičky.

Dvořák ukázal, že můžem měřit síly s nejlepšími. "Hlavně bych chtěl udělat dobrý skok a vydat se ze všeho na trati. Desítka je hranice úspěchu. Když se to sejde, tak bych to mohl atakovat a uvidíme, jaká porce štěstí se k tomu přidá," řekl šestadvacetiletý Dvořák. Spolu s ním bude na startu i Pavel Churavý, kterého trápí nepříliš oslnivá běžecká forma. České kvarteto doplňují Tomáš Slavík a nadějný Tomáš Portyk, kterého čeká olympijská premiéra.

Hlavním favoritem bude suverén světového poháru Eric Frenzel. Pětadvacetiletému Němci letos patřilo sedm z 11 závodů SP a sám po skokanském tréninku prohlásil, že se cítí ve skvělé formě. Konkurovat mu bude především jeho rival Jason Lamy Chappuis z Francie, bez šancí není ani Japonec Akito Watabe nebo Nor Haavard Klemetsen.

10:30 - Střední můstek + 10 km (soutěžní skoky)13:30 - Střední můstek + 10 km (běh na lyžích)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články