Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Kaberle před prvním zápasem: Člověk chce na ledě vždy odevzdat maximum

Soči – V českém týmu patří k největším mazákům. Tomáš Kaberle se v Soči účastní již čtvrtých Her a rád by si na krk pověsil další olympijskou medaili. Obránce Kladna, který získal v Turíně bronz, si je vědom, že konkurence je velká, ale do turnaje jde s jasným cílem. "Jede se tam hlavně kvůli úspěchu, což by byla zlatá medaile," řekl.

Tomáš Kaberle na tréninku v Soči
zdroj: ČTK/ITAR-TASS/ autor: Fadeichev Sergei

O nominaci Kaberleho se před Hrami dlouho spekulovala. Za měsíc už šestatřicetiletý hráč totiž v posledních sezonách již tolik nezáří a z NHL se vrátil do mateřského Kladna. O to více si váží důvěry kouče Hadamczika. Účast v olympijském kádru bere jako velké ocenění a na turnaji chce odevzdat úplně vše.

"Je to velká čest. Tu důvěru, kterou člověk dostane, chce splatit na ledě. Ať je mu šestnáct nebo čtyřicet, chce na ledě nechat úplně všechno," řekl Kaberle, jenž by se v případě olympijského triumfu stal třetím Čechem patřícím k členům tzv. zlaté trojkoruny, tedy hráčem, který dokázal vyhrát mistrovství světa, olympiádu a Stanley Cup.

"Reprezentovat a ještě na olympiádě, to je cíl každého. Hrají tam ti nejlepší hráči. Trvá to sice kratší dobu, než třeba Stanley Cup, ale o to těžší je načasovat formu. Člověk musí do těch šesti sedmi zápasů dát úplně vše," uvědomuje si.

Kaberle se poprvé na Hrách objevil v Salt Lake City v roce 2002. Tehdy třiadvacetiletý obránce, který v té době hrál v Torontu, patřil k nejmladším hráčům v kádru, jenž obhajoval zlaté medaile. "Byl jsem hodně nervózní. Jel jsem tam jako bažant. Člověk tam kolem sebe viděl ty zkušené hráče, mazáky, a tak se snažil hrát na jistotu," prozradil.

Český tým tehdy ve čtvrtfinále vypadl nešťastně s Ruskem po prohře 0:1, kterou zařídil jedinou brankou útočník Afinogenov. "Na takové zápasy se nezapomíná. Kdyby to bylo naopak, bylo by to lepší, ale jsou to zkušenosti, které hráč potřebuje," hodnotí svoje první vystoupení na Hrách s odstupem času Kaberle.

Mnohem příznivější vzpomínky má hráč, který vyhrál v roce 2005 mistrovství světa a v roce 2011 s Bostonem Bruins Stanley Cup, na olympiádu v italském Turíně, kde česká reprezentace získala bronz po výhře 3:0 nad Ruskem. "Na Turín vzpomínám mnohem radši, jelikož jsme tam udělali medaili. Zahrál jsem si tam i s bráchou, za což jsem velice rád. Kdykoliv se přiveze medaile, jak hráči, tak i národ jsou spokojení," řekl Kaberle.

V podobný úspěch či v ještě lepší obránce, který by měl v Soči hrát v druhé dvojici se zkušeným Michalem Rozsívalem, doufal i ve Vancouveru, ale i tam česká cesta skončila již ve čtvrtfinále, kde vypadli s Finskem po porážce 0:2. "Myslím, že jsme tam měli dobrý mančaft. Ale zase jsme nemohli dát gól. Šance tam byly a myslím, že jsme chvílemi byli lepší než Finové, kteří urputně bránili. Bohužel takové zápasy jsou a člověk se z toho musí ponaučit," dodal Kaberle.

Je nám líto, video expirovalo.
Den s hokejistou Tomášem Kaberlem
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články