Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Taháky 11. 2.: Biatlonistky vyrazí do stíhačky, skokanky čeká premiéra

Soči - České biatlonistky se pokusí ve stíhačce na 10 km dohnat velkou ztrátu z úvodního sprintu a alespoň se umístit v desítce nejlepších. Výchozí pozici však ani Gabriela Soukalová, ani Veronika Vítková nemají ideální. O první medaile v olympijské historii budou bojovat ženské skokanky na lyžích, na rychlobruslařské pětistovce se také představí Karolína Erbanová. O medaile se poperou i muži na U-rampě či běžci a běžkyně na lyžích ve sprintu, o zisku cenných kovů se rozhodne i v soutěži sáňkařek.

Gabriela Soukalová
zdroj: ČTK/AP

Ve stíhacím závodu biatlonistek na 10 km vyrazí Veronika Vítková se ztrátou 44 sekund, Gabriela Soukalová ještě o 26 sekund později. Zato Anastasia Kuzminová, Ruska se slovenským pasem, má zaděláno na třetí olympijské zlato. Po sprintu má komfortní náskok dvaceti sekund a v Krasné Poljaně už ukázala, že se na vrchol sezony připravila skvěle.

Rychlobruslařka Erbanová si víc věří na kilometrové trati, na pětistovce v této sezoně vesměs končila ve druhé desítce. Loni při olympijské generálce v Soči byla desátá. Na evropském šampionátu ve víceboji v Hamaru sice dojela i přes pád těsně před cílem druhá, ale tam specialistky na sprint scházely. Nejkratší sprint se jako jediný jede na dvě jízdy, jejichž výsledky se sčítají.

Skokanky na lyžích debutují na ZOH

Olympijskou premiéru budou mít skokanky na lyžích, které na můstcích vyhrály svůj dlouhý boj za rovnoprávnost s muži. V třicítce odvážných je největší favoritkou teprve sedmnáctiletá Japonka Sara Takanašiová, která v této sezoně vyhrála deset z třinácti závodů světového poháru a drží ženský skokanský rekord výkonem 110 metrů. Loni na mistrovství světa ještě prohrála s Američankou Sarah Hendricksonovou, ale ta má po vážném zranění kolene daleko do špičkové formy.

U-rampa pozná své vítěze, organizátoři ji upravují

České skokanky se do Soči nekvalifikovaly a bez české účasti se v úterý uskuteční i slopestyle lyžařek a U-rampa snowboardistů. Pořadatelé přitom vyslyšeli stížnosti řady snowboardistů a rozhodli se nebezpečnou U-rampu upravit. Kvůli tomu byly dnes ve středisku Krasnaja Poljana o několik hodin odloženy tréninky.

Na U-rampu si stěžovali mimo jiné dvojnásobný olympijský šampion Shaun White nebo jeho americký kolega Danny Davis. Okraje U-rampy byly podle nich příliš strmé, což vedlo k nebezpečně tvrdým dopadům. Snowboardisté si na olympiádě stěžovali také na příliš náročnou trať pro slopestyle, na níž při tréninku došlo k několika zraněním. Američan White, který ve slopestylu triumfoval pětkrát na X-Games, v tréninku také upadl a raději se odhlásil. Bude startovat jen právě na U-rampě.

10:00 Akrobatické lyžování - slopestyle ženy11:00 Běh na lyžích - sprint volně ženy - kvalifikace (Grohová, Nováková)11:25 Běh na lyžích - sprint volně muži - kvalifikace (Kožíšek, Razým)13:45 Rychlobruslení - 500 m ženy (Erbanová)14:22 Běh na lyžích - sprint volně ženy - finále14:30 Běh na lyžích - sprint volně muži - finále15:30 Saně ženy - 3. a 4. jízda (Kotenová)16:00 Biatlon - stíhací závod 10 km ženy (Landová, Puskarčíková, Soukalová, Vítková)18:30 Snowboarding - U-rampa muži18:30 Skoky na lyžích ženy

Běžecký sprint bez českých jedniček

Běžecký sprint absolvují Karolína Grohová, Petra Nováková, Dušan Kožíšek a Aleš Razým. České jedničky Lukáš Bauer a Eva Vrabcová-Nývltová tuto disciplínu vynechávají. Soutěž sáňkařek dokončí třetí a čtvrtou jízdou Vendula Kotenová. Úřadující mistryně světa Natalie Geisenbergerová přitom zatím potvrzuje roli největší favoritky a v prvním dnu kraluje soutěži sáňkařek.

Bronzová medailistka z Vancouveru vede po dvou ze čtyř jízd o 0,766 sekundy před kolegyní z německého týmu a obhájkyní olympijského zlata Tatjanou Hüfnerovou. Na třetím místě za dvojicí Němek figuruje s odstupem 0,818 sekundy Američanka Erin Hamlinová. Česká reprezentantka Vendula Kotenová figuruje v polovině závodu na 25. místě, na Geisenbergerovou ztrácí 3,438 sekundy. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články