Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Bojovník proti dopingu Frühauf: Ženy s kníry? Objeví se i další nálezy

Praha - Muž, který ví příliš mnoho. Stanislav Frühauf, trenér někdejší běžkyně na lyžích Kateřiny Neumannové, vždycky říkal naplno, co si myslí. A většinou to mělo co do činění s dopingem. Během olympiády v Salt Lake City měl vztek na Rusky, o nichž prohlásil, že jsou součástí mafie. Po Hrách v Turíně byl zase přesvědčen, že vítězka skiatlonu Kristina Šmigunová nebyla čistá. Podle neoficiálních zpráv mu zpětné pozitivní testy daly za pravdu. "Jsem překvapený a trochu šokovaný, že se do toho ještě pustili. Už to není o sportu," uvedl zklamaný Frühauf.

Stanislav Frühauf a Kateřina Neumannová
zdroj: ČTK

Poprvé pod Frühaufem startovala v devatenácti letech v Albertville, ukázala se i o dva roky později v Lillehammeru, ale až na olympiádě v Naganu v roce 1998 "udělala" bronz a stříbro. Právě před Hrami v Japonsku dostal Frühauf nabídku na doping pro svou svěřenkyni. S Neumannovou však měl jasnou úmluvu: bude-li dopovat, tak bez něho. "Ze zásady jsem odmítl. Nechci říct, kdo to byl, ale vyhodil jsem ho. V takové špíně nehodlám žít," uvedl tehdy Frühauf.

Doping však dál hrál důležitou roli. Neumannová totiž zpětně po Salt Lake City získala dvě stříbra – ze stíhačky a závodu na 15 km volnou technikou. Mezinárodní olympijský výbor totiž na základě dvou pozitivních testů anuloval výsledky běžkyně Larissy Lazutinové od prosince 2001. Na Hrách tedy neměla vůbec startovat. Dopovala i její ruská kolegyně Olga Danilovová.

Stanislav Frühauf: "Tenhle svět je skutečně zkažený a veškerý sport s ním."

Rozčílený Frühauf se přitom ještě během Her zlobil, jak je možné, že obě startovaly. "Neměly tu co dělat, jedou v tom společně. Normální mafie. Jde jim o živobytí. Vím, že před pěti lety měly všechny rozestavěné domy," uvedl tehdy. "Olympijští funkcionáři i lidé z Mezinárodní lyžařské federace by se měli vzchopit, postavit se za tento sport a poslat je domů," dodal.

Kateřina Neumannová v Turíně
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Na Rusky byl zaměřený už dřív, věděl, že s nimi není něco v pořádku. "Na olympiádu přijely úplně jiný ženský, s kníry, to byli chlapi... Ve světové stopě se pohybuju patnáct let, takže už něco umím odpozorovat," řekl Frühauf. Ten měl na dopingové hříšníky vždycky "čich". Věděl o řítícím se skandálu šesti Finů, kteří dopovali na mistrovství světa v Lahti v roce 2001, a svou prozíravost potvrdil i v případě estonské běžkyně Kristiny Šmigunové.

Kateřina Neumannová: "To, že tam Šmigunová předváděla něco extra, nám se Standou bylo jasné už během Her. On, na rozdíl ode mě, umí tyto obavy díky mnohaleté praxi s jistotou pojmenovávat pravým jménem."

"Šmigunová, oproti svým 'krásným' závodům, které jela na začátku sezony, je najednou na pět kilometrů o půl minuty pomalejší. Vidím její výbušnost, její vizáž, její projev na trati. Prostě brala," líčil po Salt Lake City směrem k závodnici, která rok předtím dopingovému skandálu těsně unikla. A v Turíně už měl jasno. Šmigunová brala po lítém souboji těsně před Neumannovou zlato. "Čas ukáže. Medaili poštou? Já bych to takhle neřekl. Nechme tohle téma běžet," řekl Frühauf.

Šmigunová přitom v sezoně žádné skvělé výsledky neměla, na olympiádu přijela až den před závodem. "Každý se připravoval podle svých představ. Nechci spekulovat. Čas ukáže," dodal Frühauf. "Já byla na místě už 14 dní před startem Her, většina ostatních nejméně týden. Dokonce i místo jejího tréninku bylo tajné," napsala Neumannová ve svém blogu pro ČT.

Kristina Šmigunová-Vähiová
zdroj: ČTK/AP/ autor: ANJA NIEDRINGHAUS

Bývalá běžkyně na lyžích, nyní spolukomentátorka a expertka ČT sport, možná už brzy získá zpětně třetí olympijskou medaili. Estonský olympijský výbor totiž bez dalších detailů potvrdil předchozí spekulace, že je Šmigunová opět podezřelá z dopingu. Výsledky testů by měly být oficiálně známy po skončení her v Soči. Pokud se podezření potvrdí, čeká Estonku diskvalifikace. Neumannová by tak získala dodatečně zlato ze skiatlonu a na desítce by se posunula na čtvrtou pozici. Z Turína už má zlatou medaili z volné třicítky.

Frühaufa to nijak nevzrušuje. "Na jednu stranu je to příjemné, na druhou degradace sportu. Je to o ničem. Bez emocionálního prožitku, jen formální záležitost," uvedl s tím, že rozhodnutí stejně zřejmě nebude konečné. "Budou se odvolávat. Nevím ani, kolik vzorků mají, jestli to byl jen první vzorek," kladl si otázku. "Jakkoli tato kauza dopadne, mám odpověď na nezodpovězenou otázku. Jen škoda, že ještě starší vzorky z Nagana už asi nikdo nepřezkoumá," dodala Neumannová. Podle Frühaufa je možné cokoli. "Obávám se, aby se všichni začali třást. Jestli do toho jdou u všech, tak to bude něco."

Zdroj
ČT sport, ČTK, Deník, Deník Sport, LN, MF Dnes, Sme

Hlavní zprávy

Nejčtenější články