Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Norky dostaly za černou pásku důtku

Soči – Za smuteční pásku na rukávu v sobotním skiatlonu dostaly norské běžkyně na lyžích od Mezinárodního olympijského výboru (MOV) důtku. Vítězná Marit Björgenová a její krajanky projevily soustrast reprezentační kolegyni Astrid Jacobsenové, které v pátek náhle zemřel bratr.

Marit Björgenová
zdroj: AP autor: Dmitrij Lovetskij

Podle pravidel MOV je forma reklamy, propagandy či vyjádření názoru na výstroji sportovců zakázána. "Byli jsme si toho vědomi, přesto jsme to chtěli udělat. Prostě jsme cítili, že je to správné," řekl šéftrenér Norek Vidar Löfshus deníku VG.

MOV rovněž vyjádřil Jacobsenové a její rodině soustrast, ale podle své mluvčí Emmanuelle Moreauové musí ctít pravidla. "Respektujeme přání vzdát hold tomu, koho jsme milovali a ztratili. Ale věříme, že sportoviště pro to nejsou vhodná místa," uvedla.

Když v sobotu Björgenová v Krasné Poljaně vyhrála skiatlon, se svými kolegyněmi v cílovém prostoru i při květinovém ceremoniálu smutnou událost oplakaly. Jacobsenová chce navzdory tomu startovat v úterním sprintu.

MOV zakázal sportovcům uctít památku zesnulé lyžařky

Mezinárodní olympijský výbor zakázal sportovcům uctít během her v Soči památku předloni zesnulé freestylové lyžařky Sarah Burkeové. Někteří, jako například australská snowboardistka Tora Brightová, měli v úmyslu nastoupit se speciálními nálepkami.

"Nejde ani tak o pravidla, jako spíš o to, co je a není vhodné," byl citován mluvčí MOV Mark Adams. "Soucítíme s nimi a samozřejmě víme, že je třeba si ji (Burkeovou) připomenout. Ale soutěže pro to nejsou nejlepším místem," dodal s tím, že výbor radši uctí památku někdejší mistryně světa jinak.

Kanaďanka Burkeová zemřela v lednu 2012 v 29 letech na následky zranění, která utrpěla při tréninku. Brightová si na její památku na snowboard a helmu nalepila její fotografii. "Olympijský výbor to ale považuje za politické gesto, takže to zakázal," poznamenala australská reprezentantka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články