Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Sudová: Měla jsem na medaili, o to víc mě to štve

Soči – Ve finále chtěla riskovat a závodit naplno. První jízda vyšla Nikole Sudové skvěle a do užšího finále startovala jako nejlepší závodnice po prvním kole, jenže pak chybovala a superfinále pro šest nejlepších jí uniklo. "Potvrdila jsem si, že na to mám. Chtěla jsem o medaili bojovat, moc lidí mi nevěřilo, ale já jsem to věděla. O to víc mě to štve, že se to nepovedlo," litovala Sudová.

Nikola Sudová
zdroj: ČTK/AP autor: Sergei Grits

Když vjela do tratě při druhé jízdě, hned po prvním skoku dostala "kopanec" od jedné z boulí. Její obvyklá plynulá a čistá jízda se na několik sekund změnila v boj. "Zahrálo mi to na nervy, byla jsem v záklonu, více jsem bojovala. Spodní skok byl sice lepší než v první jízdě, ale doufala jsem, že to dokážu zopakovat i na těch boulích," líčila.

"Pomáhalo slyšet lidi"

Stres po první skvělé jízdě s ní prý necloumal. "Už jsem zkušená," prohlásila jednatřicetiletá boulařka, která startovala na čtvrté olympiádě. "Už jsem párkrát před finále byla první, takže to se mnou nezamávalo. Naopak mi pomáhalo slyšet lidi, to si užívám, je to pro mě větší show," tvrdila majitelka stříbrné a bronzové medaile z mistrovství světa.

V kritické situaci na trati na sebe dokonce křikla: "Srovnej se a jeď! Teď to musíš pustit!" Chybu ale napravit nedokázala. "Ale ty chyby byly velký a holky jely dobře," uznala Sudová. "Na medaili dnes mělo deset holek. Bylo to o tom, komu vydrží štěstí a forma. Udržet to ve čtyřech pěti jízdách je náročné, viděli jste to u Hannah," jmenovala Američanku Kearneyovou, letos suverénní boulařku, která nakonec byla třetí.

"Buď vylítnu a rozbiju se, nebo budu dole rychle"

S fyzičkou Sudová problém neměla. "Adrenalin tak pracuje, že ta únava přijde později, teď na ni nebyl čas. Šlo to rychle za sebou, ale mně se jezdilo fakt dobře," ujistila. Byla připravená, že riziko nemusí znamenat medaili. "Jela jsem tak, že buď vylítnu a rozbiju se, nebo budu dole rychle. Což se bohužel povedlo jen jednou. Jedna boule a konec," uvedla.

Nakonec se nedostalo na D-spin, který připravovala jako tajnou zbraň. Ukázalo se, podobně jako v Turíně 2006, že rozhodčí ho moc nebodují. "Nepomohl by. Skákala ho tady jediná holka a body stejně nedostala. To byl důvod, proč jsme do něj nešli. Dokonce myslím, že bychom ještě hodně řešili, jestli bych ho vůbec šla v superfinále," prohlásila.

Skok trénuje už deset let, přitom do jízdy ho zařazuje jen sporadicky. Stejně tak dvojitou helikoptéru, kterou umí už roky, ale v závodu ji ještě neskočila. "Člověk musí být připravený na jakoukoliv možnost, mohlo se stát, že rozhodčí budou hodnotit jinak. Nelituju, že jsem tomu ty roky věnovala, protože myslím, že ty dva skoky mám vyskákané dokonale. V tom chyba nebyla," prohlásila.

Koeficienty za náročnější skoky by podle ní měly být lepší. "Tohle je krok zpátky, náročnější skoky by se měly nenadhodnocovat, ale dávat za ně nějaké plusy. Když skočím těžší skok, mělo by se vyplatit to risknout. Takhle se neposouváme," uvedla. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články