Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Medaile má pro každého sportovce jinou hodnotu - včetně té účetní

Praha - Olympijské medaile nepřinášejí jen opojný pocit z vynikajícího výsledku, ale taky zcela hmatatelné odměny. Čeští sportovci letos inkasují stejné sumy jako před dvěma lety na letních Hrách v Londýně. Biatlonista Jaroslav Soukup se tedy díky dnešnímu bronzu ze sprintu může těšit na 450 tisíc korun.

Zlatá medaile
zdroj: ČT24

První "zimní" zlatou medaili získal pro Československo skokan Jiří Raška na Hrách v Grenoblu v roce 1968. V té době ovšem mezinárodní olympijská pravidla žádné finanční odměny za medaile nepovolovala. Většina současných sportovců ale už může s takzvanými "prize money" počítat.

"Zlatý medailista obdrží 1,5 milionu korun, stříbrný 750 tisíc korun a bronzový 450 tisíc korun," říká mluvčí Českého olympijského výboru Alexandr Kliment k odměnám za probíhající Hry v Soči.

Sada medailí pro OH v Soči
zdroj: ČT24

Z čistého zlata byla medaile naposledy před více než 100 lety. Od té doby na ní zbylo cenného kovu jen 6 gramů. Na kolik se ale letošní medaile zhodnotí na účtu sportovců, záleží i na typu sportu:

  • Dvojice by letos za zlato mohly dostat dva miliony
  • čtyřčlenný tým si rozdělí tři miliony, 
  • hokejisté si v případě triumfu rozdělí deset milionů.

"Výši odměn navrhuje výkonný výbor a schvaluje je plénum Českého olympijského výboru. A samozřejmě se musíme řídit ekonomickou realitou," dodává Kliment.

Britům musí stačit čest reprezentovat své království

Češi patří spíš ke štědřejším státům, podobně jako například Slováci nebo Francouzi. Naopak ani libru za medaili nedostávají vítězové z Velké Británie. Důvod je nasnadě – pro britské sportovce je totiž dostatečně velkou ctí reprezentovat své království a královnu.

Poslední cenovku udělují medailím sami sportovci. I pro ně samotné má jinou hodnotu. Jiří Raška si tu zlatou nechal, naopak kanoista Lukáš Pollert své medaile hned po olympiádě prodal za 150 tisíc korun. Peníze pak věnoval na charitu.

Je nám líto, video expirovalo.
Kolik dostanou olympionici za medaile?
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články