Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Sudová bez medaile, zlato a stříbro berou sestry Dufour-Lapointovy

Soči – Nikola Sudová ani na své čtvrté olympiádě medaili nevybojuje. První finálovou jízdu závodu v boulích zvládla česká lyžařka skvěle a do užšího finále postoupila z prvního místa. Svůj výkon z prvního kola ale zopakovat nedokázala a její druhá jízda stačila "jen" na konečné deváté místo. Dva nejcennější kovy si rozdělily sestry Dufour-Lapointovy z Kanady, zlato brala mladší Justine, stříbro získala Chloe. Třetí skončila obhájkyně zlata z Vancouveru Hannah Kearneyová.

Sudová startovala už na svých čtvrtých olympijských hrách a toužila po první medaili. Do finále sice česká boulařka postoupila až z dodatečné kvalifikace, první finálová jízda ji však vyšla skvěle. Sudová odstartovala s číslem 8 na dresu, na horním skoku předvedla rodačka z Jablonce helikoptéru s roznožkou a na spodním salto skrčeně. Rychlou a precizní jízdu ocenily i rozhodčí a Sudová se ziskem 21, 82 ovládla úvodní jízdu, v níž startovala devatenáctka závodnic.

S přehledem tak postoupila do užšího finále mezi nejlepší dvanáctku. Druhá jízda však Sudové už zdaleka tolik nevyšla. Svěřenkyně kouče Radka Herota startovala jako poslední. Předvedla sice stejné triky jako v první jízdě, ovšem byla pomalejší a postup do superfinále vyhrazeného pro šest nejlepších jí unikl o 18 desetin. Na Sudovou tak zbylo konečné deváté místo.

Sudová: "Můžu si za to sama"

"Špatný, ta druhá finálová jízda se nepovedla. Chtěla jsem závodit, jela jsem buď a nebo a nevyšlo to," řekla Sudová. "Chtělo to zrychlit, jelo tam hodně holek přede mnou, bylo to hrubší než minulou jízdu a zavřenější, pak se mi jede hůř, nejde mi to tolik narovnat," popsala Sudová. Po prvním skoku ji totiž jedna z boulí "kopla". "Pak jsem se nesrovnala a bylo to pomalé," přiznala.

V Sudové se mísily různé pocity. Radost, vztek, zklamání, lítost. "Vztek, protože si za to můžu sama. Lítost, že je to asi určitě moje poslední olympiáda," uvedla jednatřicetiletá lyžařka. "Někdo může říct, že do desátého místa na olympiádě je to super, ale já jsem měla cíle určitě vyšší," doplnila. 

Vítězné sestry Dufour-Lapointovy
zdroj: ČTK/AP

Závod opanovalo kanadské sourozenecké duo

O první místo se nakonec přetahovaly sestry Justine a Chloe Dufour-Lapointovy. Nejlepší jízdu dne předvedla v superfinále Justine, která dosáhla na 22,44 bodu. Za ní skončila její sestra Chloe, alespoň bronz vybojovala obhájkyně zlata z Vancouveru Hannah Kearneyová. 

České fanoušky může mrzet, že výkon Sudové z prvního kola by v superfinále stačil na stříbro. Ještě větší smutek ale asi panuje v Japonsku. Na medaili ani při své páté olympijské účasti nedosáhla japonská veteránka Aiko Uemurová, které skončila stejně jako ve Vancouveru čtvrtá.

Otec úspěšných sester Yves po finále nedokázal zadržet slzy. "Je to sen. Dlouho jsme o tomhle snili. Nic nemůže být lepšího," řekl. Plakala i nejstarší sestra Maxime, která v olympijské soutěži skončila dvanáctá. "To nejsou slzy zklamání, to jsou slzy štěstí," poznamenala.

Při květinovém ceremoniálu novopečená olympijská šampionka Justine chytila svou sestru za ruku. "Držet Chloé znamenalo, že jsem nebyla sama. Byla jsem v šoku, pak jsem uviděla Chloé a uklidnila se. Věděla jsem, že když ji budu držet, budu si víc připadat jako doma," svěřila se.

Kearneyová, která měla šanci jako první v historii obhájit olympijské zlato v akrobatickém lyžování, byla z bronzu zklamaná. "Ta jízda byla spíš bitva než nějaký výkon. Měla jsem pocit, jako bych jim to prostě darovala," litovala. 

Výsledky závodu v boulích žen na ZOH v Soči:

1. J. Dufourová-Lapointeová 22,44, 2. Ch. Dufourová-Lapointeová (obě Kan.) 21,66, 3. Kearneyová (USA) 21,49, 4. Uemuraová (Jap.) 20,66, 5. Coxová (Austr.) 19,43, 6. Outtrimová (USA) 19,37, 7. Galyševová (Kaz.), 8. Rachimovová (Rus.), 9. Sudová, 10. Robichaudová (Kan.), ...27. Vaculíková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články