Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Dožene Dählieho? "Kanibal" Björndalen může přepsat historii

Kvůli nezměrné chuti vítězit se mu přezdívá "Kanibal". Před několika dny mu bylo již čtyřicet let, ale ani to norskému biatlonistovi Ole Einaru Björndalenovi apetit na zisk dalšího cenného kovu nesnižuje. Spíše naopak. V Soči by rád rozšířil svoji olympijskou medailovou sbírku a stal se nejúspěšnějším sportovcem zimních Her v historii.

Ole Einar Bjoerndalen
zdroj: ČTK/AP/ autor: Anja Niedringhaus

Björndalen má celkově na kontě jedenáct olympijských cenných kovů, šest zlatých, čtyři stříbrné a jeden bronzový, a na nejúspěšnějšího sportovce v historii Her legendárního bežce na lyžích Nora Björna Dählieho ztrácí pouze jedinou medaili. A právě tento stav by biatlonová legenda, jež v Soči absolvuje již svoji šestou olympiádu, chtěla změnit, a to i přesto, že je vůbec nejstarším biatlonistou ve startovní listině.

"Myslím si, že stále dokáži konkurovat těm nejlepším. Necítím se na svůj věk. Ostatní se ale zlepšili. To člověka nutí, aby neudělal žádnou chybu. Musíte předvést perfektní závod, jinak nemáte šanci vyhrát," řekl Björndalen, který má z olympiády či mistrovství světa 50 medailí.

Rodák z norského Drammu se poprvé pod pěti kruhy objevil již v roce 1994 v Lillehameru, kde však ještě na cenný kov nedosáhl a v individuálních závodech byl nejlépe osmaadvacátý. O čtyři roky později v Naganu však ukázal, co v něm je, a suverénním způsobem ovládl sprint.

Björndalen v té době patřil k naprosté špičce, ale dlouhodobě mu unikalo vítězství na mistrovství světa. Chuť si tak spravil na Hrách v Salt Lake City 2002, kde ukázal, kdo je biatlonovým králem. V Americe všechny čtyři starty přetavil ve zlato, když dominoval v individuálním závodě, sprintu, stíhačce a výborným výkonem pomohl i štafetě.

Vytouženého zlata z mistrovství světa se dočkal v roce 2005 v Hochfilzenu, kdy podobně jako v Salt Lake City získal čtyři zlata, ale jako by štěstí na světovém šampionátu znamenalo smůlu na olympiádě. V Turíně největší favorit získal i kvůli těžkému nachlazení, s kterým se v přípravě dlouho potýkal, dvě stříbra a jeden bronz, což bylo pro něj v tehdejší formě málo.

Zatím na posledních Hrách v kanadském Vancouveru Björndalen rozšířil svoji sbírku o další dvě medaile, když v individuálním závodě skončil stříbrný a ve štafetě byl součástí vítězného týmu.

Je nám líto, video expirovalo.
Olympijské příběhy: biatlonista Ole Einer Björndalen

Do Soči vítěz třiadevadesáti závodů světového poháru odjel jako pátý muž světového poháru, ovšem na vítězství v něm čeká již od února 2012. Zkušený biatlonista si uvědomuje, že již nedominuje jako dřív, ale i tak jeho ambice míří opět vysoko. "Žádný sportovec nemá rád prohry. Já nejsem jiný. Vždycky budu chtít bojovat o vítězství. Občas si člověk musí říct, že někteří soupeři jsou lepší, ale já jsem ambiciózní a chci vyhrát," řekl odhodlaně Björndalen.

Sám však ještě neví, do kolika závodů zasáhne, jelikož v norské reprezentaci je velká konkurence. "V minulosti zde byli tři, čtyři či pět výborných biatlonistů. Nyní jich je patnáct až dvacet, kteří se drží na vrcholu, je mnohem těžší tak vyhrávat závody. To je ale to, co mě motivuje," dodal.

První šanci na zisk medaile bude mít Björndalen již v sobotu, kdy se představí ve sprintu na deset kilometrů, jenž začíná v 15:30. 

Zdroj
ČT sport, dw.de

Hlavní zprávy

Nejčtenější články