Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Taháky dne: Sáblíková obhajuje zlato na "trojce", Pančochová jde do finále

Soči – České barvy si brousí zuby na další olympijskou medaili, po bronzu Jaroslava Soukupa by tentokrát mohlo dojít i na cennější kov. Na trať 3000 metrů v neděli po poledni vyjede rychlobruslařka Martina Sáblíková, která na druhé nejdelší trati obhajuje zlatou medaili z Vancouveru. O umístění na stupních vítězů zabojuje i snowboardistka Šárka Pančochová, která se ráno probojovala do finále, jež je na programu před polednem českého času. Fanoušci alpského lyžování se mohou těšit na královskou disciplínu – sjezd mužů. Přímé přenosy všech závodů můžete sledovat zde.

Martina Sáblíková vykročí za obhajobou první ze tří medailí, které získala před čtyřmi lety ve Vancouveru. Od 12:30 středoevropského času ji čeká start na trati 3000 metrů, na které od předešlých Her získala jednu zlatou a dvě stříbrné medaile na mistrovství světa. V obou případech ji porazila Nizozemka Ireen Wüstová, která by měla být hlavní rivalkou šestadvacetileté Češky i tentokrát.

"Aspirantek na medaile je ale víc," upozornila Sáblíková. Wüstová počítá s tím, že o zlato může vedle česko-nizozemské dvojice bojovat ještě Němka Claudia Pechsteinová. "Já si ale myslím, že aspirantek na medaili je tak osm. Ne že by všechny mohly vyhrát, ale dostat se mezi tři ano. Konkurence je veliká. Martina je ale připravená bojovat o pódium," uvedl kouč Petr Novák.

Až podle výsledku v úvodním závodě se Sáblíková rozhodne, zda se představí i na trati 1500 metrů, na níž ve Vancouveru získala bronz, nebo se bude soustředit na závěrečný start na 5000 metrů. "Momentálně to ale vypadá spíš tak, že patnáctistovku pojede. Definitivní rozhodnutí ale padne až po trojce," řekl Novák. Na kratší trati se podle všeho Sáblíková představí v případě, že bude schopná bojovat o přední pozice. Kdyby se jí trojka nevydařila, soustředila by se zřejmě na pětku, na níž momentálně kraluje světu.

12:30 - závod žen 3000 m (Sáblíková)

Pančochová se ukáže ve finále

Šárka Pančochová napravila zaváhání ze středeční kvalifikace slopestylu a probila se mezi finálovou dvanáctku závodnic. Česká snowboardistka předvedla v ranním semifinále skvělou první jízdu a se ziskem 90, 50 bodu suverénně postoupila z prvního místa do finále. Jednoznačně se tak vešla mezi čtveřici postupujících, které doplní osm závodnic, jež si finále vybojovaly již ve čtvrteční kvalifikaci.

"Nejsem úplně maximálně spokojená, byly tam nějaké chybičky," prohlásila po první semifinálové jízdě Pančochová. Po kvalifikaci, z níž těsně vypadla, přešla z malých můstků na velké, aby dostala více bodů od rozhodčích. I když na nácvik měla jen pár tréninků, zvládla situaci výborně. "Chvilku trvá, než si najedu tu správnou rychlost a než se v těch trikách trochu zorientuju. Musím je točit pomaleji, ale je to dobrý," řekla. 

10:15  - finále slopestylu žen

Napodobí Soukalová Soukupa?

Historicky první olympijskou medaili pro český biatlon vybojoval v sobotním sprintu Jaroslav Soukup, v ženském sprintu by svého reprezentačního kolegu zajisté ráda napodobila Gabriela Soukalová. Aktuálně čtvrtá žena Světového poháru ještě v předminulé sezoně vybojovala v hodnocení seriálu jen čtyři body, v posledním roce ale razantně vstoupila mezi absolutní světovou elitu. Od předloňského prosince sedmkrát vyhrála závod Světového poháru a většinu probíhající sezony vévodila pořadí seriálu.

"Získat medaili by bylo nádherné, ale v biatlonu nikdy předem nevíte. Jednou trefíte všechno, podruhé vám foukne a netrefíte nic," podotkla Soukalová, která od léta trénuje s mužskou reprezentací. Od úvodního sprintu však Soukalová příliš nečeká, nejkratší individuální distanci nemá poslední dobou tolik v oblibě. "Moc si od sprintu neslibuji, aspoň to budu mít za sebou," řekla. O cenný kov může zabojovat i Veronika Vítková, která v této sezoně už dvakrát skončila na stupních vítězů. 

15:30 - sprint žen na 7,5 km (Landová, Puskarčíková, Soukalová, Vítková)

Sjezdaři létají daleko

Sjezd mužů bývá vždy jedním z prvních vrcholů olympijských her a i v Soči láká na velkolepé představení. Nedělní závod nabídne rychlost, velké skoky i technické pasáže, ale vyloženého favorita nemá. K medailovým adeptům se na prvním místě musí počítat s Norem Akselem Lundem Svindalem. K jeho konkurentům patří Rakušané Hannes Reichelt či Max Franz a jejich kolegové, ale také třeba Švýcar Patrick Küng, Kanaďan Erik Guay, Adrien Theaux z Francie, Italové, Kanaďané a z Američanů především Bode Miller.

Trať sjezdu vzbuzuje emoce a diskuse. Při druhém tréninku sjezdaři na třech velkých skocích létali daleko a měli problém s dopady. "Je to hodně zrádná sjezdovka, všude na vás cení zuby," prohlásil Bode Miller. "Nahoře je to hodně agresivní, rychlé a zatáčky jsou tak ostré a hrbolaté, že kdekoli můžete vyjet z trati," řekl. 

Horní část trati ve středisku Roza Chutor je hodně technická, má úzké a příkré zatáčky. Dolní část je sice mírnější, ale vede víc rovně a má tři dlouhé skoky včetně jednoho krátce před cílem po 3,5 km dlouhém sjezdu. "Chtějí, aby to bylo dramatické, a pokud se skoky prodlouží, dočkají se," řekl Svindal.

Z českých sjezdařů se na start postaví Ondřej Bank, pro kterého bude zejména testem na superkombinaci.

8:00 - sjezd muži (Bank, Vráblík)

Ammann může rozšířit zlatou sbírku

Skokani začnou své olympijské působení závodem na středním můstku HS-106. Unikátní sbírku čtyř olympijských zlatých medailí se pokusí na hrách v Soči rozšířit skokan na lyžích Simon Ammann. Připravit Ammanna o olympijskou královskou korunu se pokusí hned několik soupeřů. Myslet na vítězství mohou Polák Kamil Stoch, Slovinec Peter Prevc či Rakušané Gregor Schlierenzauer a Thomas Morgenstern, nad jehož výkony po rychlém uzdravení z ošklivého pádu v Bad Mitterndorfu visí ale otazník.

Češi pod vedením trenéra Davida Jiroutka v průběhu sezony nedosáhli na stupně vítězů a pro tým v čele s Janem Maturou bude úspěchem každé umístění v první desítce. Do prvního závodu nastoupí Matura, loučící se Jakub Janda, Roman Koudelka a Lukáš Hlava. Nedostalo se na Antonína Hájka. "Sečetli jsme výsledky všech tréninkových kol a vyšlo to takhle," řekl trenér Jiroutek. V tréninku se mu líbil Koudelka. "Ale ještě jsou dva dny do závodu, pak může olympiáda svázat nohy."

18:30 skoky na lyžích - střední můstek muži

Bauer se bude šetřit

Po ženách, které svůj závod absolvovaly už v sobotu, čeká skiatlon i na muže. O umístění na stupních vítězů mezi muži se druhým místem v generálce na olympiádu v Toblachu přihlásil Švýcar Dario Cologna. S ním tak musí nově počítat hlavní favorit Northug, vepředu by se tradičně měli pohybovat Švédové Johan Olsson, Marcus Hellner a Emil Jönsson, Rusy vede Alexander Legkov.

V mužském klání na dvakrát 15 km se nepředstaví česká jednička Lukáš Bauer, který se soustředí až na 14. únor a závod na 15 km klasicky. Do skiatlonu naopak nastoupí Jiří Magál, uzdravený Martin Jakš a poprvé na olympiádě Petr Novák. 

PROGRAM (//zoh/zive/) na neděli:

7:30 snowboarding - slopestyle semifinále ženy (Pančochová),

8:00 sjezdové lyžování - sjezd muži (Bank, Vráblík),

10:45 snowboarding - slopestyle - finále ženy,

11:00 běh na lyžích - skiatlon 2x15 km muži (Jakš, Magál, Novák),

12:30 rychlobruslení - 3000 m ženy (Sáblíková),

15:30 biatlon - sprint 7,5 km ženy (Landová, Puskarčíková, Soukalová, Vítková),

15:30 saně - dvě závěrečné jízdy (Hyman),

16:00 krasobruslení - družstva,

18:30 skoky na lyžích - střední můstek muži. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články