Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nezapomenutelné Lake Placid. Místo, kde se udál americký "zázrak na ledě"

Staly se místem velkých triumfů amerických rychlobruslařů, velké senzace v podání amerických hokejistů, která se dokonce dostala na filmová plátna, či bronzu Květy Jeriové. Olympijské hry v americkém Lake Placid, jež se uskutečnily v letech 1932 a 1980, se do historie zapsaly jako jedny z nejzajímavějších a nejdramatičtějších zimních her vůbec.

Olympijský stadion v Lake Placid
zdroj: ČTK

Poprvé se hry v americkém Lake Placid uskutečnily v roce 1932. Sportovci, kterých se do rekreačního střediska u kanadských hranic sjelo 252, bojovali o čtrnáct sad medailí v sedmi disciplínách, a to jízdě na bobech, krasobruslení, rychlobruslení, běhu na lyžích, severské kombinaci, skoku na lyžích a ledním hokeji. Diváci mohli sledovat i dva ukázkové sporty, curling a jízdu na psím spřežení.

Symbolem her se stal domácí rychlobruslař Jack Shea, který jako první Američan získal na jedněch zimních hrách dvě zlaté medaile, když opanoval závod na 500 a 1500 metrů. Dařilo se ale i dalším americkým sportovcům, již se stali s dvanácti medailemi vůbec nejúspěšnější výpravou.

Československo na hry poslalo šest reprezentantů, ale ani jeden z nich cenný kov nevybojoval.

Michael Eruzione (USA) rozhoduje zápas proti SSSR na OH 1980
zdroj: ČTK

Podruhé se olympijská pochodeň rozhořela v Lake Placid v roce 1980 a tyto hry se v mnoha ohledech zapsaly tučným písmem do historie. Nejvýraznější událostí se stal tzv. zázrak na ledě. Americký hokejový tým složený z amatérů a hráčů z univerzity pod vedením trenéra Herba Brookse zdolal v té době neporazitelný Sovětský svaz, který od roku 1960 opanoval všechny olympijské hry, 4:3. Vítězství bylo o to cennější, že vztahy mezi oběma zeměmi byly velice vyhrocené.

Domácí výběr pak i celý turnaj vyhrál, když v závěrečném zápase porazil Finsko. Sověti získali stříbro. Na československé hokejisty cenný kov nezbyl a skončili pátí. Dařilo se ale jednotlivcům. Trojice Milan Nový, Peter Šťastný a Jaroslav Pouzar obsadila první tří příčky kanadského bodování turnaje.

Jediné medaile se československá výprava dočkala v běhu na lyžích, v němž Květa Jeriová v závodě na 5 kilometrů klasicky získala bronz.

Nejúspěšnějším sportovcem se v Lake Placid stal domácí rychlobruslař Eric Heiden, který ovládl všechny závody, do nichž nastoupil, a celkově získal pět zlatých. Nejlepší výpravou se však stal Sovětský svaz, který posbíral dvaadvacet medailí.

Je nám líto, video expirovalo.
Pohled do historie: ZOH 1932 a 1980
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články