Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Olympijská vesnice? Spíš aglomerace. Tři městečka pro 6 tisíc lidí

Soči – Olympijská vesnice: místo, kde sportovci tráví nejvíc času, když zrovna nebojují o medaile. Pro nadcházející Hry by se spíše hodilo olympijská "aglomerace". Vesnice jsou totiž hned tři a celkem mají pojmout šest tisíc lidí. Jedna přímořská a dvě horské, vzdálené od Soči necelých 60 kilomterů. Všechny se pomalu zaplňují a čeští olympionici, kteří jsou už na místě, odkrývají jejich kouzlo i monstróznost.

Dům s apartmány pro české sportovce
zdroj: ČTK autor: Alföldi Tibor

"Rusko je svou pohostinností vyhlášené. Uděláme vše pro to, aby se vám tady líbilo a abyste zde byli spokojení," pravila při oficiálním otevření slavná atletka Jelena Isinbajevová, která bude během Her v Soči starostkou přímořské olympijské vesnice Usadba (Coastal Village). Tam bude bydlet přes dva tisíce sportovců a členů doprovodu.

Přes ujišťování samotnou legendou ruského sportu panuje v olympijské vesnici čilý pracovní ruch i v době, kdy do oficiálního startu zbývá několik desítek hodin. Dělníci ještě uklízí prach na čerstvě položených venkovních dlažbách, zametají, čistí a frézují sníh napadaný v posledních dnech. Zřejmě panuje klid před bouří. Přímo do Soči totiž míří několik desítek letadel s členskými výpravami.

Samozřejmostí "dnešní" olympijské vesnice je fitness centrum, kino, knihovna nebo koncertní sál či lékařské středisko, jak tomu bylo na posledních olympiádách. Ani v Soči by se sportovci nudit neměli. K dispozici mají speciální sál, kde si mohou zahrát kulečník a na zábavných automatech, stejně tak mohou navštívit klub nebo se dokonce vykoupat ve venkovním bazénu. Lázeňské město a počasí v subtropech tomu odpovídá.

Pořadatelé olympiády v Soči vybudovali v olympijské vesnici také sérii modliteben, které budou k dispozici sportovcům podle jednotlivých konfesí. O věřící v Soči prý je postaráno způsobem, jaký olympijské hnutí nepamatuje. V minulých olympiádách zřizovali organizátoři spíš společné prostory pro věřící všech vyznání, píší ruská média. V Soči budou mít k dispozici samostatné modlitebny věřící všech tradičních vyznání: pravoslavní i protestanti, římští i řečtí katolíci, muslimové i buddhisté, judaisté i hunduisté. Modlitebny budou po 24 hodin denně obsluhovat vyškolení dobrovolníci.

Zvláštní péči organizátoři věnovali rituálním pokrmům pro židovské sportovce. Podle ruského hlavního rabína v Soči košer restauranty neexistují, a tak do města museli povolat dvanáct specialistů z různých koutů světa. O muslimy se budou starat duchovní z Krasnodarského kraje a Adygejské autonomní republiky. Povoláni byli studenti z Kazaňské muslimské univerzity.

V přímoří se bude hrát hokejový turnaj a curling. Haly jsou zde i pro rychlobruslaře a krasobruslaře. Česká výprava zabere, až na jeden apartmán (připadne zřejmě jedné z menších výprav, jako je Togo), celý pětipatrový dům. Hokejový tým tu najde veškerý komfort. Sjede se sem nadvakrát 6. a 10. února. Podle posledních informací by hvězda týmu Jaromír Jágr měl obývat samostatný pokoj.

Útočiště zde už našly Karolína Erbanová s Martinou Sáblíkovou, které v Soči byly už před rokem. "Tehdy byla vesnice rozestavěná, takže jsme nic neviděli. Všude bylo bláto. Kolikrát chyběl asfalt, takže jsme jezdili na hliněných cestách. Teď mají vše hotové," hlásí trojnásobná olympijská medailistka z Vancouveru.

Stejně ji překvapila vzdálenost, kterou musí ujít, aby se dostala do jídelny. "Je to obrovské. Když jsme šli poprvé do jídelny, tak jsem nemohla uvěřit tomu, že je to tak daleko. Je to tu gigantické," popsala. Prostorné jsou i pokoje. Štáb ČOV pod vedením Martina Doktora převzal příslušné budovy ve vesnicích už minulý týden. "Pokoje jsou stroze vybaveny, ale jsou čisté a prostorné. Vše voní novotou," hlásil první dojmy šéf mise Doktor. Jeho kolega a zároveň zástupce Hrdina si pochvaluje rozměry apartmánů. "Jsou dvojnásobně prostorné než kdekoliv v minulosti."

Cargo ČOV, které putovalo z Čech, mělo týden zpoždění. Řada věcí navíc přišla do špatných vesnic. "Přestože vše bylo řádně označené. Takže jsme to museli převážet z hor dolů a další věci zase na hory," uvedl Hrdina.

V horské oblasti Krasnaja Poljana se bude hlavně lyžovat, zatáčet v ledovém korytě nebo střílet z malorážek při biatlonu. "Je to tu hezké, klidně bych sem jel na dovolenou," ujišťuje běžec na lyžích Martin Jakš. Třípatrový dům s apartmány ověšený českými vlajkami je v rakouském či italském stylu, jen o hodně větší. "Taky je tu pár nedodělávek. Třeba dřez je zalepený s tím, že se nesmí používat," vysvětluje. Domy běžkařů a biatlonistů mají na rozdíl od ostatních kuchyně, po olympiádě budou totiž sloužit jako byty.

V Krasné Poljaně jsou olympijské vesnice dvě - Derevnya (Mountain Village) pro tři tisíce lidí z řad sportovců, trenérů i funkcionářů. Druhá (Endurance Village) ve vesnici Sloboda jich pojme tisíc. Je vyhrazena pro běžce na lyžích a biatlonisty hned u tratí (areál Laura). I v horách bude vládnout žena. Starostkou obou vesnic je rychlobruslařka Světlana Žurovová.

Ve vesnici Derevnya bude bydlet nejvíce českých sportovců – 36 z 88. Nedaleko ní své závody absolvují alpští a akrobatičtí lyžaři, skokané na lyžích, sdruženáři, snowboardisté, ale i bobisté se sáňkaři. Hlavním centrem sjezdového lyžování bude horské středisko Roza Chutor na Kavkazu, ve kterém je Extreme Park pro snowboarding a akrobatické lyžování. Do něho to mají Češi autobusem pár minut. Dům číslo devět má strategickou polohu hned u transportního mola. 

Obávané kontroly jsou podle zpráv od samotných sportovců standardně na vysoké úrovni a nijak dramaticky se neliší od kontrol na poslední olympiádě v Londýně. Prvotní přehmat v podobě zákazu vlastních potravin při vstupu do vesnice se podařilo urovnat. "Ve spolupráci s šéfy ostatních misí se podařilo domluvit, že jídlo a pití si sportovci mohou do vesnice nosit svoje," prozradil mezinárodní úspěch sportovní diplomacie mluvčí výpravy Alexander Kliment.

Sport
zdroj: ČT4

"Opatření se zatím nezdají být nijak demonstrativní. Po vesnici rozhodně nechodí samopalníci. Cítíme se tu bezpečně a pořadatelům důvěřujeme," zdůrazňuje Martin Doktor, který svou nebojácnost avizoval už na chatu webu ČT sport.

"Když procházíme do vesnice nebo když jedeme autobusem z vesnice někam, tak se akorát dívají na akreditace a ujišťují se, že jsme to my," popsala snowboardistka Šárka Pančochová, která jako první z českých medailových nadějí zasáhne do XXII. zimní olympiády 2014.

Svoje si v posledních dvou letech užila vlajkonoška české výpravy, která medailové naděje na posledních Hrách dokázala naplnit. Slalomářka Šárka Strachová se po nelehké operaci mozku dokázala vrátit k závodnímu lyžování, a především na bodované příčky ve světovém poháru. Nejen na atmosféru vesnice se těší možná o to víc. "Převládá u mě těšení se na tu atmosféru, která je na Hrách specifická a naprosto úžasná. Těším se i na závody, cítím takové to příjemné mravenčení," hlásí majitelka bronzu z Vancouveru.

Zdroj
ČT sport, ČTK, iSport.cz, olympic.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články