Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Hokejový turnaj je opět hlavním tahákem Her

Už popáté za sebou se pod pěti kruhy scházejí nejlepší hokejisté světa. Olympijskému programu od Nagana 1998 pravidelně ustupuje i slovutná NHL a pouští své největší hvězdy do boje o nejcennější medaile, které lze v hokeji na reprezentační úrovni získat. Hokej patří tradičně k nejsledovanějším olympijským sportům a finále mužského turnaje v poslední den soutěží bude jako vždy vyvrcholením celých Her.

Pavel Dacjuk a Alexander Ovečkin
zdroj: ČTK/AP

Hokejový turnaj se měl stát součástí olympijských her už v roce 1916 v Berlíně, tato olympiáda se však kvůli vypuknutí první světové války nekonala. Jako ukázkový sport se tak hokej hrál až o čtyři roky později v Antverpách a od první zimní olympiády v Chamonix 1924 je nedílnou součástí programu největšího svátku zimních sportů. Stejně jako v Antverpách, tak i na prvních třech olympijských hrách jednoznačně triumfovala Kanada, až v Garmichsch-Partenkirchenu v roce 1936 její dominanci senzačně ukončili Britové, pro které to byl největší úspěch historie.

Kolébka hokeje se po válce ještě načas na trůn vrátila, od Cortiny d'Ampezzo 1956 si po další téměř čtyři dekády zlaté medaile věšeli na krk pouze Sověti a Američané. Ti triumfovali dvakrát doma (1960 ve Squaw Valley a po legendárním "zázraku na ledě" v Lake Placid o dvacet let později), zbylých osm prvenství patřilo sborné (to poslední v Albertville 1992 už jako Společenství nezávislých států). V Lillehammeru 1994 se poprvé radovali Švédové, kteří svůj triumf zopakovali i před osmi lety v Turíně.

Lední hokej
zdroj: ČTK

Salt Lake City bylo svědkem návratu Kanady na piedestal po padesáti letech, Javorové listy si pak radost zopakovaly i na domácím ledě, a do Soči tak vyrážejí coby obhájci prvenství. Úvodní setkání nejlepších profesionálů v Naganu nazvané "Turnaj století" pak už navždy bude patřit na přední místo kronik českého hokeje, podceňovaný tým kouče Ivana Hlinky si zde dokázal poradit s oběma zámořskými výběry a ve finále jediným gólem Petra Svobody přemohl i Rusko.

Je nám líto, video expirovalo.
Abeceda zimních sportů: Lední hokej

Čechoslováci byli už předtím dvakrát blízko zlatým medailím, ale vždy pověstný kousek štěstí chyběl. Ve Svatém Mořici 1948 legendární poválečná generace okolo Bóži Modrého dokázala remizovat i s Kanadou a o pořadí na prvních dvou místech rozhodl jediný vstřelený kanadský gól navíc. V Grenoblu o dvacet let později rovněž chyběla jediná branka, výběr ČSSR po osmi letech porazil na velké akci suverénní Sověty, v závěrečném utkání ale jen remizoval se Švédskem. V Innsbrucku 1976 nedokázali Čechoslováci udržet v závěru vedení nad Sověty 3:2, o čtvrtém stříbru v Sarajevu 1984 pak rozhodla rovněž porážka se sbornou.

Ve vyrovnaném "startovním poli" je obtížné hledat favorita. Papírově nejsilnější výběr opět přiveze Kanada, Javorovým listům se však na širokých kluzištích mimo severoamerický kontinent příliš nedaří. Pod největším tlakem budou jednoznačně Rusové, "sborná komanda" na domácí půdě bere pouze vítězství, na olympijské zlato čeká už 22 let a rovněž by ráda oplatila Kanadě potupnou porážku 3:7 ze čtvrtfinále ve Vancouveru. Hvězdné výběry do Soči nominovali Američané i Švédsko, černým koněm by opět mohli být Finové, kteří dosáhli na medaili na čtyřech z posledních pěti olympijských her.

Celkem 12 účastníků bylo podle umístění v žebříčku IIHF nasazeno do tří skupin po čtyřech týmech. Rovnou do čtvrtfinále play-off postoupí vítěz z každé skupiny a nejlepší tým na druhém místě. O další čtyři čtvrtfinálová místa bude v předkole play-off bojovat zbylých osm týmů. Český výběr se v základní skupině C postupně utká se Švédskem, Lotyšskem a Švýcarskem.

Turnaj žen je součástí olympijských her od Nagana 1998 a zatím se nikomu nepodařilo prolomit hegemonii zámořských výběrů. Po úvodním vítězství Američanek si další tři triumfy připsala Kanada. Osmička účastníků je rozdělena do dvou skupin, přičemž do skupiny A jsou nasazeny týmy z 1. až 4. místa žebříčku IIHF. První dva týmy skupiny A postoupí přímo do semifinále, týmy na třetím a čtvrtém místě skupiny A a první dva ze skupiny B čeká čtvrtfinále play-off. České hokejistky se na turnaj neprobojovaly.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články