Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Alpské lyžování - Vonnová Soči obrečela, Křížová pokračuje v tradici

Alpské lyžování má více než stoletou tradici a je nedílnou součástí zimních olympijských her. Čtyři roky po zisku bronzové medaile je největší českou nadějí pro olympiádu v Soči Šárka Strachová. V týmu ji doplňuje i Klára Křížová, dcera někdejší úspěšné sjezdařky Olgy Charvátové. Naopak Hry museli kvůli zranění oželet Lindsey Vonnová nebo Hannes Reichelt.

Klára Křížová
zdroj: SLČR

Alpské lyžování je v tuzemsku nesmírně populární. Z deseti milionů Čechů umí každý čtvrtý sjíždět na lyžích z kopce. Český svaz lyžařů existuje už 110 let a je nejstarší na světě. Olympijská medaile visela na krku Olze Charvátové-Křížové a Šárce Strachové.

Za tradiční kolébku sjezdového lyžování jsou považovány Alpy, ale první sportovní klub zaměřený na sjezdové disciplíny vznikl v roce 1861 v australské Kiandře. I první alpské lyžařské závody mají britskou stopu. Byli to právě bohatí návštěvníci z britských ostrovů, kteří začali poměřovat svou lyžařskou rychlost na alpských svazích. 

Prvním závodem byl v roce 1911 Roberts of Kandahar, pořádaný ve Švýcarsku. 20. léta minulého století přinesla rozvoj alpských středisek. Začaly se budovat lyžařské resorty ve Švýcarsku, Rakousku, Itálii a Francii. Právě v Chamonix se konaly také první zimní olympijské hry, ale v programu festivalu zimních sportů bylo pouze běžecké lyžování. 

Sjezdaři se nedočkali ani o čtyři roky později ve Svatém Mořici, až v roce 1932 uznala Mezinárodní lyžařská federace alpské disciplíny jako oficiální a na olympijskou premiéru si sjezdaři museli počkat do roku 1936 do Garmisch-Partenkirchenu. Poválečné období přineslo velký rozmach alpského lyžování a dominantní postavení začali získávat závodníci z alpských zemí. Lyžařské soutěže měly první hrdiny. 

Alberto Tomba
zdroj: ČTK
Sjezdové lyžování
zdroj: ČTK

Také česká lyžařská historie je bohatá. Olga Charvátová-Křížová zazářila na hoře Jahorina Usarajeva a vybojovala bronz ve sjezdu. Na její úspěch navázala po téměř třiceti letech Šárka Strachová, jejíž specialitou jsou točivé disciplíny. Mistryně světa z Orre dokázala ve Vancouveru vybojovat ve slalomu také bronz.

Strachová bude i největší českou nadějí pro olympijské hry v Soči. V posledním závodu před ZOH zajela v Kranjské Goře nejlepší výsledek v sezoně, když skončila ve slalomu devátá. Vedle Strachové a Křížové bude v Soči startovat dalších šest lyžařů: Martina Dubovská, Kateřina Pauláthová, Ondřej Bank, Kryštof Krýzl, Martin Vrablík a Filip Trejbal.

V lyžařském centru Roza Chutor nedaleko Krasné Poljany bude opět deset medailových závodů – pět pro muže a pět pro ženy. I když se uvažovalo o zavedení týmových soutěží, zůstává program stejný jako ve Vancouveru – sjezd, superobří slalom, obří slalom, slalom speciál a kombinace. 

"Tratě jsou tady náročné, sjezdaři musí překonat převýšení více než tisíc metrů a na trati mají sedm skoků," popsal ředitel Extreme Parku Aleksandr Savilov. "Bode Miller tu při světovém poháru prohlásil, že je to nejtěžší sjezdovka, jakou kdy viděl." Pro srovnání, slavný a obávaný Hahnenkamm v Kitzbühelu má převýšení 860 metrů.

Vedle Millera budou v Soči bojovat o medaili i Ted Ligety, Alexis Pinturault, Marcel Hirscher, Ivica Kostelić a Aksel Lund Svindal. Z žen bude největší pozornost upřena na Laru Gutovou, Tiny Weiratherovou a Mazeovou nebo oblíbenkyni Arnolda Schwarzeneggera Annu Fenningerovou. Do Soči se naopak nepodívá Lindsey Vonnová nebo Hannes Reichelt.

Je nám líto, video expirovalo.
Abeceda zimních sportů: Alpské lyžování
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články